• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

"İş konusunda kadınlar her zaman daha pratik"

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.08.2010, 00:00
Sabancı ailesinin, kendi işini kuran üçüncü kuşak üyelerinden biri Demet Sabancı Çetindoğan. Eşiyle birlikte çok farklı alanlarda farklı işler yürüten Çetindoğan, sosyal sorumluluk projelerini de ihmal etmiyor

Demet Sabancı Çetindoğan, Hacı Sabancı'nın kızı, TÜSİAD'ın eski başkanı Ömer Sabancı'nın kardeşi. Bir süre holding şirketlerinde çalıştıktan sonra grupla yollarını ayıran Demet Sabancı, 2000 yılında eşi Cengiz Çetindoğan ile perakende sektörüne girmeye karar vererek Demsa'yı kurdu.
D&G, Ferre, Ice Iceberg, Just Cavalli, Guess, Fornarina, Mothercare, ELC, Laura Ashley ve Etam gibi dünyaca ünlü birçok markanın Türkiye temsilciliğini yapan Demsa, Harvey Nichols'ı da bünyesine katınca dikkatleri üzerine çekti. Haziran ayında görkemli bir açılışla Harvey Nichols'u Ankaralılarla buluşturan Demsa Grup, şimdi de Haliç'te mimarisiyle çok konuşulması beklenen klasik ve çağdaş sanat eserlerinin sergileneceği bir müze kuruyor. Müzeyi, eserleri dillere destan Irak asıllı ünlü mimar Zaha Hadid tasarlayacak.
Moda kanalı, eğitim kanalı, perakende, inşaat, kök hücre araştırmaları, müze ve otel işleriyle uğraşan Demet Sabancı Çetindoğan, iş hayatı dışında, sivil toplum örgütlerindeki çalışmalarıyla da tanınıyor. Hem Yaratıcı Çocuklar Derneği'nin, hem de TİKAD'ın (Türkiye İş Kadınları Derneği) ikinci başkanlığını yapıyor.
Üniversite hayatını bitirir bitirmez kuzenleri ve kardeşleri gibi iş hayatına atılan Demet Sabancı Çetindoğan, "Bizim ailede hiçbir zaman kadın-erkek ayrımı olmadı. Hepimiz grubumuz içinde çalışma hayatına başladık. Sonra ayrılıp, kendi işini kuranlar oldu" diyor.
Kadınların, duygusal zeka bakımından erkeklerden bir adım önde olduklarına inanan Çetindoğan, "İş konusunda biz daha pratiğiz. Gün içinde pek çok konuyla ilgileniyor olmamızdan kaynaklanan bir durum" diyor.
Demet Sabancı Çetindoğan için her şirketinin yeri ayrı. Harvey Nichols'un başarısı için şunları söylüyor: "Harvey Nichols'ı aldığımızda çok geniş bir ev eşyaları bölümü ekledik. Çocuk bölümünde çeşit artırdık. Yeni markalarla daha geniş bir fiyat aralığı yarattık. Artık mağazada pahalı ürünler de, var ucuz ürünler de. Mağazanın çok lüks ve içeri girilmez olduğu kanısı yaygınlaşmıştı. Oysa öğrencilerin de alacağı çok uygun fiyatlı markalar olduğunu gördü insanlar. Markalarda 44-46 bedenlere de yer verdik. İkramı başlattık mağazada. Bu markanın yurtdışı mağazalarında olmayan bir konsepttir ama Türk tüketicisi giysi bakarken arada çayını, kahvesini içmek ister. Cilt bakımı, makyaj odaları ekledik. Mağaza bize geçtiğinden bu yana ciroda yüzde 20 artış oldu."

EĞİTİM KANALI
Eğitim kanalı ZTV de çok önem verdiği projelerden. "Babam Hacı Sabancı, ölünceye kadar Sabancı Vakfı'nın başkanlığını yaptı. Evde sürekli "Acaba ülkemizin gençliğine faydalı olmak için daha neler yapabiliriz?" konusu konuşulup, fikir alışverişinde bulunulurdu. Sanıyorum ben de bu konuşmalardan etkilendim ve ZTV gibi bir kanalın ihtiyaç olduğunu gördüm" diyen Çetindoğan, ZTV'yi şöyle anlatıyor:
* Gençlere fırsat eşitliği verebilmek için de bu projeyi geliştirdik. Sınavlara hazırlanan gençlere yardımcı olmak için yola çıktık. Maalesef üniversite için her çocuğun dershaneye gitme imkanı yok. Benim için daha farklı bir anlam yüklendi.
* KPSS sınavına hazırlanan memurların da ZTV izlediğini gördük. Cezaevlerinden mahkum mektupları geldi, "Bizde internet imkanı yok, sınavlara hazırlanıyoruz, TV'den bu imkanı sunduğunuz için sağolun" diyorlar. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'yla sözleşme yaparak lisan ve açıköğretim programlarını da yayınlamak için anlaştık.
* İngilizce derslerine başladık. Burada dünya çapında bir dil programından yararlanıyoruz. Ev hanımlarının da yararlanacağını düşünüyorum. Ayrıca, yuvaya giden çocuk grubuna da yabancı dil eğitimi vereceğiz. Son derece genç ve dinamik bir ekibe sahibiz, çünkü istedik ki gençler ağabeylerini, ablalarını dinler gibi olsunlar.
* Ekrana gelen dersleri grafikler ve görsel argümanlarla da destekleyerek daha verimli hale getirmeye çalışıyoruz. Benim de o yaşlarda çocuklarım olduğu için bunun önemini açıkça görebiliyorum. Ayrıca üniversiteler ve meslekler hakkında bilgilendirici yayınlara, sosyal, kültürel ve psikolojik anlamda gençlerimize hitap eden programlara da yer veriyoruz.

Maçka Oteli ve turizm
"Türkiye'nin ve İstanbul'un geleceğini çok parlak görüyoruz. Coğrafyanın parlayan yıldızı olan İstanbulumuza lüks markalı bir butik otel kazandırmak istedik. Bunun için Nişantaşı'ndaki eski Maçka Otel'i aldık. Dünyada otelcilik işi artık başka bir noktaya gidiyor. Müşterilerin beklentileri çevre dostu, çevreye duyarlı hizmet anlayışını ön plana çıkaran otellerin tercih edildiğini gösteriyor."

Fashion TV

Medya sektörüne, senelerdir profesyonel anlamda içerisinde bulunduğum hazır giyim sektörüne mizaç ve duruş olarak yakın olan Fashion TV ile girdim. Çünkü her zaman hem zevkle hem de ilgiyle izlediğim bir kanaldı. Dünya trendlerini tüm görsel zenginliği ile izleyiciye sunan uluslararası bir kanal. Fashion TV'nin özellikle medya ve tekstil sektöründeki gücü yadsınamaz. 202 ülkede yayın yapan, dünyanın üçüncü en büyük kanalı.

Ve müze...
Demet Sabancı Çetindoğan ve eşi Cengiz Çetindoğan, Türk resminin klasikleri kabul edilen Şeker Ahmet Paşa, Hüseyin Zekai Paşa, Osman Nuri Paşa, Nazmi Ziya, Avni Lifij, Namık İsmail, İbrahim Çallı ve çağdaş resmin temsilcilerinin eserlerinden oluşan bir koleksiyona sahip.
"Belli bir büyüklüğe ulaşan koleksiyonumuzu sanatseverlerle de buluşturmak istedik. Bunun için Haliç'te bir bina aldık. Müzeyi büyük bir hayranlığık duyduğum Zaha Hadid yapacak. Hadid'in futuristik bir çizgisi var ama Türk mimarisiyle kendi tarzını harmanlayacak" diyor.

BİR GÜNÜ

Üç çocuk annesi olan Demet Sabancı Çetindoğan'ın bir günü şöyle geçiyor:
* Güne çok erken başlayanlardanım. Sabah 06.30 gibi kalkarım. 07.10'da, evden iki çocuğumla beraber çıkarım. Onlar okula gider, ben işe giderim.
* 08.30'a kadar kendi özel notlarımı yazar, maillerime bakarım. Daha sonra günlük toplantılarım başlar.
* Genelde öğle arası vermem ama iki dernekte görev aldığım için arayı onlara ayırıyorum.
* Farklı şirketler ve ofisler olduğu için bütün gün tek bir noktada bulunmuyorum. Şehrin karmaşasında, hayatın içinde an ve an yaşamayı seven bir insanım.
* Sevdiğim sanatçıların sergilerini, gelişen ve değişen sanat akımlarını takip etmeye çalışıyorum. Birkaç yeri dolaşarak geçiriyorum.
* Akşam mümkün olduğunca eve iş götürmemeye çalışıyorum; üç çocuğum olduğu için onlarla vakit geçirmem gerektiğinden. Masa tenisi oynuyoruz ailece.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA