• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

İnatçı ve azimli bir kadın

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.08.2010, 00:00
Öncelikle, girişimci ve kariyer sahibi kadınları tanıtmaya çalıştığımız yazı dizimize gösterdiğiniz ilgiye teşekkür etmek istiyorum. Sizlerden gelen mailler ve telefonlar bu köşenin daha uzun soluklu olacağını gösteriyor.
Sıfırdan başlayarak kendi işyerini açan Mediha Balbakan da hem bu köşenin, hem yazı dizisinin sıkı takipçilerinden. Sahibi olduğu Med&Liz, şimdilik küçük bir atölye ama hedefi, büyümek bir kadının sıfırdan başlayarak kendi işinin patronu olabileceğini ispatlamak.
Balbakan'ın idolü Işılay Saygın. O nasıl siyasette kendinden söz ettirdiyse Balbakan da iş dünyasında var olmak istiyor.
Temizlik malzemeleri ve teknik bakım kimyasallarının toptan ve perakende satışını yapan Mediha Balbakan, "Kendi markamız ve kendi ürünümüzle gururla, hızla büyüyoruz. Temizliğe önem veriyorum çünkü insan önemlidir. Halkımızın kontrolden geçmemiş, belgesiz, onaysız ürünler kullanarak sağlıksız maddelerle temasını, kaliteli ve İSO 9001 belgeli ürünlerimizle önlemeye çalışıyoruz" diyor.

PEK ÇOK İŞTE ÇALIŞTI
Mediha Hanım, çalışma hayatına okul döneminde başlamış. İzmir Buca Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Elektrik bölümü mezunu. Babasının hastalığı, kendisinden küçük 2 kardeş; ailenin büyüğü olarak çalışmak zorunda hissetmiş kendini. Üniversiteyi kazandığı halde, üzülmesinler diye ailesine söylememiş ve okumak yerine çalışmayı tercih etmiş. Gündüzleri Tansaş'ta büro elemanı olarak, boş vakitlerinde elektrikçi, mimar, mühendisleri dolaşarak, onların elektrik projelerini çizerek geçirmiş. "İyi para kazandım. Babamı kaybettiğim yıl, elektrik mühendisi bir arkadaşımla kendi işyerimi kurdum" diye anlatıyor o günleri.

SIFIRIN ALTI
Sağlık sorunları nedeniyle iş yürümemiş ama. İşinden uzak kaldığı dönemde güvendiği ortakları iflasına neden olmuş. Daha sonra TEDAŞ'ta çalışmaya başlamış. Masa başı işi mutlu etmeyince, istifa edip ticarete atılmış. Cebinde 140 lira ve 5 bidon deterjanla işe başlayan, çevresi genişleyip, işleri artınca kendi şirketini kuran Balbakan, "Çalışmak beni hayata bağlayan umutlarımın hayallerime ulaşmanın tek anahtarı. Kariyer ise geride bırakabileceğim insanlara çalışabileceği bir alan açmak. Ben sıfırdan, hatta sıfırın altından başladım çalışmaya" diyor.

EV DEĞİL İŞ KADINI
Bu süreçte ailesi veya eşi hep yanında olmuş. "Özellikle eşime çok şey borçluyum. Hayallerimi anlattığımda hiç karşı çıkmadı ve beni destekledi. Kendi şirketimi kurduğumda, haftanın her günü sabahtan gece yarılarına kadar çalıştım. Eşim devlet memuru idi, izin günlerinde benimle birlikte çalıştı. Sendelemeye başladığım zamanlarda kapatmamı önerdi ama ben pes etmeden çalışmaya devam ettim" diyor.
Mediha Balbakan'ı en çok zorlayan konu, sıfırdan başlamak. "Arkadaşlarım, 'Kriz var, yapamazsın, başaramazsın' dediler. Fabrikalar, büyük firmalar kapanırken benim başaramayacağımı düşündüler. Ama benim koskocaman hayallerim ve umutlarım vardı. Ya hayallerimin peşinden koşacaktım ya da yenilgiyi kabul edip 'Ev kadını Mediha' olarak kalacaktım. Bunu istemediğim için inancımı hiç kaybetmedim. Tabii birçok güçlükle karşılaştım. Bu piyasada kadın olmak kolay değil. Bütün kapılar yüzünüze kapanıyor, dolandırmak isteyenler oluyor, kime güveneceğinizi şaşırıyorsunuz" diyen Mediha Hanım'ın hedefi büyük.

120 KADINA İŞ HAYALİ
Balbakan, "Küçük bir işletme olarak burayı açtık ama şimdiki hedefimiz kendi markamızla kendi ürünümüzü üretecek fabrikayı açmak. Kendini 'inatçı ve kavgacı' olarak tanımlayan ben, kadınların kendi işinin patronu olabileceğini ispatlamak ve daha da güçlenebileceğini göstermek istiyorum. Şimdilik yanımda 3 kişi çalıştırabiliyorum ama hayalim en az 120 kadını iş sahibi yapmak" diyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA