• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Hayvanlar Günü

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.10.2010, 00:00
Bu yıl kızımsızım! Uzun yıllardan sonra ilk kez kızlarım yok yanımda. Dile kolay 16 yıl evimde tüylü ve dört ayaklı kızlarım dolaştı. Önce bir taneydiler, üç yıl sonra iki tane oldular, sonra iki yıl arayla aramızdan ayrıldılar.
Önce Köpük kızım gitti. Onun hasretine dayanamayan Boncuk üzüntüsünden depresyona girdi, sonra şeker hastası oldu. Bu köşenin sürekli okurları bilir kızlarımla olan ilişkimi, onlar hakkında yazdığım yazıları, Boncuk'un annesini ve köpeklerin iç dünyasını anlattığı "Köpük Annem ve Ben" adlı kitabı.
Hayvanlar benim için çok değerli. Hayvansever olmak da öyle. Hayvansevmeyen biriyle arkadaş olabileceğimi sanmıyorum. Olanlar bugün ve her gün benimle aynı duyguları paylaşıyordur. Bu dünya sadece sizim değil, onların da. Onları korumak bizim en önemli görevlerimizden biri.

"Kızlarımız Okuyor"
Geçtiğimiz gün Seher Ece, Sümeyye, Fahriye, Emine ve Hilal'le tanıştım. "Kızlarımız Okuyor" projesinden faydalanan 50 kız arasından seçilen bu 5 kız öğrenci, PepsiCo şirketi çalışanları ile tanışmak, gelecek planları yaparken profesyonel kişiler tarafından yönlendirilmek, İstanbul'un çeşitli tarihi ve kültürel noktalarına ziyaretler gerçekleştirmek amacıyla 3 günlüğüne İstanbul'a geldi. Birlikte Boğaz'ı seyrederek yemek yedik ve sohbet ettik.

50 KIZ ÖĞRENCİ
Kızlar ilk kez geldikleri İstanbul'da en çok denizi sevdiklerini söylediler. En çok denizi merak ediyorlardı zaten. "İzlediğimiz dizilerde deniz kokusundan söz ediliyor sık sık ve denizin insanı dinlendirdiğinden. Ama biz hiç koku almadık!" dedi seher Ece. İstanbul'un büyüklüğü ve kalabalıklığı da çok etkilemişti kızları. Kimbilir belki bir gün yolları bu şehre düşer, buraya okumak veya çalışmak için gelirler. Hepsinin kocaman hayalleri var çünkü.
"Kızlarımız Okuyor", PepsiCo bünyesinde yer alan Frito Lay Türkiye'nin, 2009 yılında başlattığı Cheetos Gelişim Merkezinde eğitim gören ve lise için eğitimlerine kendi şartlarıyla devam edemeyecek kız öğrenciler geliştirdiği bir proje.

İŞ OLANAĞI
Proje sayesinde sosyo-ekonomik zorluklar yaşayan kız öğrencilerin 14 yaşından sonra, her türlü ihtiyaçlarının karşılanarak lise eğitimlerine devam etmeleri sağlanıyor. İlk sene 20, bugün ise toplam 50 kız çocuğunun lise eğitimlerine her türlü ihtiyaçları karşılanarak devam edebilmelerini sağlayan projenin finansmanını, PepsiCo çalışanlarının yaptığı bağışlar karşılıyor. Şirket bu bağışların iki misli katkıda bulunuyor.
Yemekte hem kızlarla hem de Frito Lay Türkiye Genel Müdürü Ece Aksel'le sohbet ettik. Aksel, hedeflerinin daha fazla kız öğrencinin yararlanması olduğunu belirterek, "Projemizi her sene büyüterek devam ettirmek, kızlarımıza lise bitene kadar verdiğimiz desteği ileride üniversite seviyesine de çıkarmak istiyoruz. Hatta bizim için en büyük mutluluk bu kızlarımızdan birinin bir gün PepsiCo'da üst düzey kademelere gelip, yönetici olmaları olur." dedi.
Cheetos Gelişim merkezlerinde aldıkları eğitim sayesinde SBS sınavlarında yüksek puan alarak Anadolu liselerine okuyan kızlar şimdilik doktor ya da öğretmen olmak istiyorlar ama belli mi olur, PepsiCo'da çalışan kızlarla görüştükçe yönetici olmayı da düşlerler.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA