• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Yılın iş kadını

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.12.2010, 00:00
Kadının toplumdaki yerinin güçlendirilmesi amacıyla dünyanın her yerinde pek çok kadın biraraya gelerek platformlar, oluşumlar kuruyorlar. Bunlardan biri de "Women in Leadership Forum".
Amaç, iş dünyasında artan kadınların rolünün vurgulanması ve alanında liderlik eden iş kadınlarının tecrübe ve deneyimlerinin paylaşılması. Organizasyon, özellikle Körfez bölgesine yönelik olarak çalışmalar yaparak bu bölgelerdeki kadının toplumdaki yerini güçlendirmeye çalışıyor.
Bu yıl ikinci kez düzenlenen toplantı Abu Dabi'de yapıldı ve farklı sektörlerden oluşan üst düzey yönetici kadınlardan oluşan jüri, "Yılın En Başarılı İş Kadını" ödülünü bir Türk kadınına verdi.
Akbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, iş dünyasında seçkin başarılara imza atan ve üstün performans gösteren iş kadınlarına verilen "Yılın En Başarılı İş Kadını" ödülünü aldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Mühendisliği Bölümü mezunu olan Hülya Kefeli, 1983 yılından bu yana Akbank'ta Dış İlişkiler ve Uluslararası Bankacılık bölümlerinde çeşitli pozisyonlarda bulunmuş. 2007 yılında Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı olarak atanan Kefeli, ödülünü alırken yaptığı konuşmada, "Akbank olarak 2010 yılında yurtdışı borçlanmada gösterdiğimiz başarı, beraberinde böyle bir ödül getirdi. İş hayatındaki Türk kadınını temsilen uluslararası alanda böyle bir ödüle layık görülmek ayrıca büyük bir mutluluk kaynağı" demiş.
Kadınların başarılarıyla gurur duyan biri olarak ben de kendisini tebrik ediyorum.

Tepedeki kadınlar
Milyonlarca doların döndüğü bankacılık sektörü, aslında Türkiye'de kadınlara en açık sektörlerin başında geliyor. Araştırmalara göre bankacılık sektöründeki kadın çalışan oranı yüzde 50'lerin de üstünde.
Tabii yönetim kademelerine doğru kadın sayısı azalıyor ama en azından artık her bankanın yönetim kurulunda en az bir kadın, çoğunda iki kadın bulunuyor. En fazla kadın genel müdür yardımcısının olduğu banka Finansbank.
Geçtiğimiz yıla kadar, Türkiye'deki 25 bankadan 4'ünün tepe yöneticisi kadındı. Piraye Antika (HSBC), Dilek Yardım (Fransız Calyon Bank), Çim Güzelaydınlı (Tekstil Bank) ve Meriç Uluşahin (Şekerbank). HSBC'deki görev değişikliğinden sonra bu sayı üçe indi.

DİLEK YARDIM

20 senelik bankacılık kariyerinde Amerikan Bankers Trust, Alman Deutsche ve son olarak da Fransız Calyon/Credit Agricole'nin kurum kültürünü tanıma fırsatı bulan Dilek Yardım'a göre Türkiye'de kadın bankacılar hem aldıkları pay hem de tepe pozisyonlara yükselme açısından yurtdışındaki kadın bankacılardan çok daha iyi durumda.
"Aslında kadın olunca sanki yarışa biraz geriden başlıyorsunuz gibi bir algı var. Ama bana göre kadın bankacılar için dezavantaj gibi görünen bu algı büyük bir avantaj. Çünkü kadınlar kendilerini geliştirme ve çalışarak bir yere gelme konusunda daha hırslılar. Ben şahsen kadınların yönettiği iş kollarında daha adil, güvenilir bir ekip çalışması olduğunu gözlemledim. Bu nedenle gelecekte insan odaklı organizasyonlarda daha çok başarılı kadın yöneticiler göreceğiz" diyor.

PİRAYE ANTİKA
Piraye Antika da, genel müdürlüğü döneminde yaptığı röportajlarda pozitif ya da negatif bir ayrımcılık uygulamadıklarının altını çizerek şunları söylemişti: "Kadın-erkek ayırımı yapmıyoruz. İşine en iyi şekilde hakim olan yönetici ister kadın olsun, ister erkek olsun, ayırım yapılmadan terfi ediyor. Bünyemizde çok sayıda kadın, üst düzey yönetici pozisyonunda çalışıyor. Kısaca HSBC'de bir 'cam tavan' sendromu yok. Bu sadece cinsiyet değil, dil, din, ırk gibi ayrımlar için de geçerli."

MERİÇ ULUŞAHİN

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin de finans sektöründe kadın olmanın artı veya eksi yönde herhangi bir etkisi olmadığını düşünenlerden.
"Çalıştığım kurumlarda değerlendirmelerde her zaman yönetim becerileri ve bilgi ön planda oldu. Bunun tüm sektör için geçerli olduğu görüşündeyim" diyor.

ÇİM GÜZELAYDINLI

Çim Güzelaydınlı da Türk bankacılık sektörünün en genç genel müdürlerinden biri. Üstelik, bir Türk bankasındaki ilk kadın genel müdür olma özelliği taşıyor. 1960 İstanbul doğumlu olan Güzelaydınlı, Notredame De Sion Lisesi mezunu. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nü bitirdikten sonra aynı bölümde yüksek lisans yaptı. İş hayatına 1987 yılında Arthur Andersen'de atıldı. 1990 yılında Aktif Finans Factoring'e Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak geçti. 2002'den beri de Tekstilbank'ın Genel Müdürü.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA