• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Buluttan bir ofis

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.02.2011, 00:00
İsveçli mobilya tasarımcısı Monica Förster, bir uçak seyahati sırasında pencereden dışarıya bakarken bir bulutun üzerinde durabilmenin nasıl bir şey olacağını düşünürken aklına ilginç bir fikir geliyor. Cloud yani Bulut adını verdiği bir çalışma odası tasarlıyor.
Dışarıdan bakıldığında Cloud şık bir golf çantasına benziyor ama onu prize takıp bir düğmeye bastığınızda, üç dakika içinde 20 metrekare büyüklüğünde bir odaya dönüşüyor.
Dayanıklı Ripstop naylonundan üretilmiş bu ilginç ofis. Bu nedenle de kullanıldıktan sonra çantasına geri konulabiliyor.
Monica, Cloud'u ilk defa 2001 yılında, İsveç tasarım firması Snowcrash'ın bir video sanat gösterisi sunabilmesi için özel olarak tasarlamış. Ürünün başarısını gören şirket, Monica'dan piyasa için geliştirmesini istemiş.
Daha sonra ürünü yine İsveçli mobilya şirketi Offect devralmış. O günden beri siparişler kesintisiz geliyormuş. Cloud, tasarımcılarına 2002 yılında Mükemmel İsveçli Tasarım Ödülü, 2004 yılında Time Dergisi'nin Yılın En Havalı İcadı ödülünü kazandırmış.
Monica, "Cloud ile gurur duyuyorum. İçinden çıkan insanları izlemek hoşuma gidiyor. Hepsinin yüzünde bir gülümseme oluyor. Evdeki Cloud'um da oğlumun en sevdiği oyuncak" diyor.
Ben bu bilgileri Volvo'nun dergisi LIV'de okudum. Daha detaylı bilgi ve Monica Forster'in diğer tasarımlarını görmek için monicaforster.se sitesine bakabilirsiniz.

Kadın hakem
Geçtiğimiz günlerde İngiltere Premier Lig'inde oynanan bir maçın yardımcı hakemliğini Sian Massey adında bir kadın yapmış. Karşılaşmayı televizyonda yorumlayan iki erkek yorumcu, hakemlerden birinin kadın olduğunu görünce şu sözleri sarf etmişler:
-İnanabiliyor musun? Yardımcı hakem kadın! Kadınlar ofsayt kuralını bilmez ki!
-Biri aşağıya inip, ona ofsaytın ne olduğunu anlatmalı.
Peki, sonra ne olmuş? Kadın yardımcı hakemin verdiği bütün kararlar doğru çıkmış. Örneğin Liverpool'un 3-0 kazandığı maçta iki golde de ofsayt tartışması yaşanmış. Pek çok hakemin bayrak kaldıracağı pozisyonda, oyuncuları pasif olarak yorumlayıp bayrak kaldırmayınca "Elinin hamuruyla erkeklere futbol dersi verdi" yorumları yapılmasına sebep olmuş.
Kısacası ilgi alanlarına girerse kadınlar da ofsayttan bal gibi anlarlar. Erkeklerin çoğunun birçok futbol kuralını bilmediğini göz önüne alırsak, bunun kadın veya erkek olmakla ilgisi olmadığını söyleyebiliriz. Bir zamanlar bizim de Lale Orta adında bir kadın hakemimiz olduğunu hatırlayalım.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA