• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Elden ele dolaşan kitap!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.02.2011, 00:00
Beni çok heyecanlandıran bir mektup düştü posta kutuma. Bakın ne yazıyor içinde: Kafeteryada, otel lobisinde, sinema'da kitap bulursanız, şaşırmayın hemen içine bakin, "Book crossing" olabilir.
Book Crossing, Amerika'da yeni başlayan bir moda. Birtakım meçhul kişiler, kamuya açık yerlere birtakım kitaplar bırakıyor.
Diyelim ki, bir parka gidip bir banka oturuyor biri, bankta bir kitapla karşılaşıyor.
Veya mahallede yasayan birçok kadının ortaklaşa kullandığı "Çamaşır yıkama merkezine" gidiliyor, makinelerden birinin üstünde bir kitap. Trene binildiğinde, koltuğun üzerinde bir kitap bulunuyor. Marketten alışveriş ederken raflara el atanlar, bisküvi veya cips paketlerinin arasına yerleştirilmiş bir kitap buluyor. Keza telefon kulübesinde veya atm merkezlerinde... Define bulmak gibi! Roman, şiir, öykü, deneme, artık bahtınıza ne çıkarsa...

BOOK CROSSING

Bu moda ABD'den sonra İtalya ve Fransa'da da yayılıyormuş. Kitabı bırakan kişi kimliğini gizli tutuyor, kitabin parasını da helal ediyor.
Tek isteği var, kitabı bulanın, okuduktan sonra başkalarının da yararlanabilmesi için, yine benzer yerlere bırakması.
Gelen mektuba göre, "Book Crossing" modasını başlatan kişi, Ron Hornbaker adında, Missouri eyaletinde yaşayan bir bilgisayar uzmanı. Türkçeye "Kitap gezdirme" diye tercüme edilebilir. Yine mektuba göre, Fransa'da bu şekilde 'crossing' yapanların sayısı dokuz bini geçmiş.
Mektubu yazan kişi, "Bu nedir biliyor musunuz arkadaşlar? Bu bir çeşit 'okuma ve okutma kampanyası.'' Paylaşmak."
Türkiye'deki uygulama da Bodrum, Türkbükü'nde başlamış. "Plaja inmiştim. Bir baktım, yattığım yerde bir kitap var. 'Ah, biri unutmuş' diyerek kapağını açıp içine bakınca şu yazıyla karşılaştım: "Ben bu kitabi severek okudum. Ve bitirdiğim yerde bırakıyorum. Sizin de seveceğinize eminim. Severseniz okuyun, sevmezseniz aynen bulduğunuz yerde bırakın. Okursanız, numara verdikten sonra siz de olduğunuz yerde bırakın lütfen. 03/2005 Türkbükü."
Numara, okuyanların sayısını belirtiyor.

KİTABI TAKİP ETMEK
Ne dersiniz, çok hoş bir moda değil mi? Bence hemen uygulamamız gereken bir şey. Bazıları vardır kitaplarını kimseyle paylaşmak istemez, ben de bazı kitapların elimin altında olmasını isterim ama bu akımı uygulamaya da destek vermek isterim. O zaman bazı kitaplardan bir değil iki tane almak gerekebilir. Ya da kitaplarla vedalaşmak... Mektubu yazanın, "Elinizdeki kitabı bulduğunuz ilk noktaya bırakmadan önce http://www.bookcrossing.com sitesini incelemenizi tavsiye ederim. Siteye girince 2.5 milyon kitabin hala dolaşmakta olduğunu göreceksiniz. Amaç tüm dünyayı bir kütüphaneye çevirmek." diyor. İnternetten takip etme imkanı da varmış bu durumda. Şöyle ki, kitaba bir etiket alınıp, sisteme kitapla ilgili bilgiler giriliyor. Etikete kitabı bulanın bilgileri, nereye bıraktığı vs. yazılıyor, kitabın en son kimde olduğu ve ne kadar çok kişi tarafından okunduğu da biliniyor böylece.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA