• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

TeknoKadın

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.03.2011, 00:00
Başta Intel Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz olmak üzere Intel'in kadın yöneticileriyle ne zaman bir araya gelsem gözleri ışıl ışıl yeni projelerinden bahsediyorlardı. Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürüttükleri projenin eli kulağındaydı ve geçtiğimiz hafta içinde projelerini basına tanıttılar. Toplantıya Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Ayşegül İldeniz ve projenin diğer ortağı Türkiye Fütüristler Derneği başkanı Ufuk Tarhan katıldı.
Projenin adı 'TeknoKadın'. Projeyle kendini geliştirmek isteyen her yaştan ve her meslekten kadınlara kapsamlı bilgisayar ve internet kullanımı eğitimleri verilmesi amaçlanıyor.
Ayşegül İldeniz, yaptığı konuşmada, Türkiye'de kadınların, bilişimden korkmamalarını isteyerek, "Bir ulus olarak kadınlarımızı, annelerimizi yarına hazırlayabilirsek, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içinde yer alabilecek bir toplum haline gelebiliriz" dedi.
İldeniz'e göre, bu toplumsal değişmeyi yaşarken, toplumun aslında her kesiminin bu değişimin bir parçası olması gerekiyor. Dolayısıyla kadınları geri bırakmak olmaz.

KADIN VE BİLGİSAYAR
İldeniz; "Türkiye'de bilişimi kucaklama miktarı çok arttı. Bilişimle çok ciddi biçimde iç içe olan Türkiye'de kadınların, bilişimden ve bilgisayardan korkmamalarını istiyoruz. Çünkü biz bir ulus olarak kadınlarımızı, annelerimizi yarına hazırlayabilirsek dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içinde yer alabilecek bir toplum haline gelebiliriz. Türkiye'de eğitim alan kadınların son derece başarılı olduklarını görüyoruz." dedi.
Türkiye Fütüristler Derneği Başkanı Ufuk Tarhan da dijital çağın istediği nitelikleri Türk kadınlarına vermek için 'TeknoKadın' projesini hayata geçirmek istediklerini belirtti. Bu projeyi daha önce 3 pilot ilde tamamladıklarını ve üzerinde 2 yıldır çalıştıklarını anlatan Tarhan, "Dijital çağ, yeni beceriler gerektirmektedir. Becerilerin teknolojide bütünleştirilememesi halinde, gerçek bir başarıdan söz etmek mümkün değildir. Bu proje, kadınların sanal ticaret yapan, broker anneler ya da kadınlar olmasını hedeflemektedir" diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da, kadınların bilgisayar kullanımında erkeklerden çok geride olduğunu belirterek, "Kadınların hayatın ritmine ayak uydurması için bilgisayar ve teknolojiyle en hızlı şekilde tanışması gerekiyor" dedi.

SERTİFİKA VERİLİYOR

Ankara, İstanbul ve Erzurum'da gerçekleştirilen ilk uygulamaların kadınların hem bilgileri hem de özgüvenlerinin arttığını gösterdiğini anlatan Çubukçu, annelerin bilgisayarı öğrendiğinde, artık çocuklarının internette ne yaptığını daha iyi görüp, denetleyeceklerini vurguladı. Bakan Nimet Çubukçu, "Bilgisayar kullanmayı bilmeyen anne ile çocuğun arasındaki nesil farkı üç nesildir. Bir şekilde anneler bilgisayarı ortadan kaldırmayı tercih ediyorlar, bu çok yanlış bir şey.
Yedi bölgede 21 ilde yaygınlaştırılacak proje ile illerdeki halk eğitim merkezlerinde uygulamalı eğitimler verilecek. Bu dersler "güvenli internet kullanımı", "bilgisayarda temel uygulamalar geliştirme" ve "teknoloji ve girişimcilik" başlığını taşıyor.
Katılım için okur-yazar olmak dışında herhangi bir ön koşul aranmayan eğitimlerin her bir aşaması birer hafta sürecek ve eğitim süreci toplam 64 saat olacak. Eğitimler kadınların bilgisayar ile tanışmasını, interneti güvenli bir şekilde kullanmayı öğrenmesini, temel uygulama yazılımlarını kullanabilmelerini ve girişimciliğin temel aşamalarını öğrenebilmelerini sağlayacak şekilde planlandı. Eğitimler sonunda katılımcılara Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü 'TeknoKadın' sertifikası verilecek.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA