• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Suyun senfonisi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.03.2011, 00:00

Doğada, tarihi bölgelerde, şehrin simgesi olan alanlarda ve binalarda nefes kesen olağanüstü görsel performanslar sunuyor Studio Festi.
Daha once İstanbul'da da ışık gösterileri yaptılar. Geçen yıl da Adana'ya gelip açılışı yapmışlar.
Neyin açılışı? Bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Adana Tiyatro Festivali'nin açılış gösterisi. Adana'da, Seyhan Nehri'nin kenarındayız. Bir tarafta Taş Köprü, diğer tarata cami, biz de Hilton Oteli'nin bahçesinde olağanüstü gösteriyi seyrediyoruz binlerce Adanalı ile birlikte.
Sabancı ailesi çok önemsiyor bu festivali. "Tiyatro, hayatın yansımasıdır" diyor Güler Sabancı. Tiyatro Festivali de merhum Sakıp Sabancı'nın anısına her yıl daha da geliştirerek sürdürdükleri önemli bir proje.

17 OYUN OYNANACAK
Devlet Tiyatrosu ile birlikte düzenleniyor festival. Her yıl yurt içinden ve yurtdışından pek çok tiyatro topluluğu, festivale katılıyor ve oyunlarını sergiliyor.
"Yazılı tarih öncesinden bu yana, insanın temel değerlerini taşıyan tiyatro, hayatımız olumlu anlamda biçim vermede önemli bir rol oynamıştır" diyen Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin bu yıl 10'u yerli 17 oyun sergileneceğini açıklıyor. Neler var bu oyunlar arasında?
Ankara Devlet Tiyatrosu, Behzat Ç. adlı televizyon dizisiyle hayran sayısını artıran Erdal Beşikçioğlu'nun olağanüstü performans sergilediği "Bir Delinin Hatıra Defteri" ile katılıyor. Bugün ve yarın Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'nde bu oyun sahnelenecek.
Ayrıca Kerbela ve Nazım Hikmet'in "Memleketimden İnsan Manzaraları"ndan Onbir Tablo'sunu sahneleyecek.
Özel tiyatrolar da katılıyor festivale. Tiyatro Kare, Leyla'nın Evi'ni, BKM Oyuncuları Kadın ile Memur'u, Tiyatro Stüdyosu Vanya Dayı'yı. Kazakistan Devlet Çocuk Gençlik Akademik Tiyatrosu Selvi Boylum Al Yazmalım'ı...

GÖRSEL ŞÖLEN

Biz dönelim "Suyun Senfonisi"ne... Önce balonlar süzüldü suyun üzerinde. Kocaman ve renkli balonlar, sonra baktik ki uçlarında birer dansçı var. Sonra ışıklarla donatılmış kayıklar çıktı ortaya, kocaman kuğular ve onların üzerinde dans eden balerinler. Bir masal gibi seyrettik görsel şöleni. Gösteri biter bitmez beni havaalanına bırakan şoför, "Bilseydim böyle bir şey olduğunu, karımı ve torunumu da getirirdim. Aklım onlarda kaldı, onların da görmesini isterdim," diyerek özetledi aslına tüm Adanalıların hislerini.
Güler Sabancı da yorgun ama mutluydu hem açılış konuşmasını yaparken hem de oyun sonrasında. İstabul'dan Kahramanmaraş'a gitmiş, Başbakanla birlikte Hocanınoğlu'nda yaptırılan HES'lerin açılışına katılmış, oradan da Adana'ya festivalin açılışına yetişmişti. Ve gösterinin ardından da Fransa'ya uçacaktı.
Yoğun koşuşturma arasında onun için hazırlanan mükemmel sofradan tadamadı ama onun adına biz Esra Ekmekçi'nin annesi Sönmez Hanım'ın yaptığı yaprak sarması, mantı, bulgur köftesi, iç pilav, et ve künefeyi yedik. Adana'dan ayrılırken aklımda muhteşem yemeklerin ve gösterinin tadı vardı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA