• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kadınlar meydanlarda

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.05.2011, 00:00
Bu seçime bütün partiler hızlı girdi. Bütün örgüt, adaylar canla başla çalışıyor. Geçtiğimiz hafta hem AK Parti hem de CHP'li kadın adaylarla meydanları dolaştım. İşte izlenimler.
. Bu seçim iki parti için de büyük önem taşıyor. AK Partililer örgüte seçmenden daha çok önem veriyor. Ve bu seçimi mutlaka kazanmaları gerektiğini hatırlatıyor. Gönüllüler ve adaylar da seçmenden, tatile ve memlekete gitmemelerini, fındık veya çay toplamak için gideceklerse de sandık günü mutlaka gelmelerini istiyor.
. AK Parti kazanacağından emin ama CHP'nin Kemal Kılıçdaroğlu sonrasında atağa geçmesinden tedirgin. Herhangi bir hayal kırıklığı yaşamamak için gereken önlemleri almak istiyor.
. CHP de bu seçimden daha çok şey bekliyor. Eskiden kapılarını kapatanların şimdi evlerine buyur etmelerinden ve Aile Sigortası'nı dinlemek istemelerinden umutlu.

DEMOKRAT SEÇMEN
. CHP örgütü de eskisine oranla daha çok çalışıyor. CHP'nin üzerinde durduğu bir konu da seçim gecesi bir talihsizliğe kurban gitmemek. Sandık başında daha örgütlü olmayı hedefliyorlar.
Önce İstanbul 1. bölge 5. sıra adayı Belma Satır'la gezdim. Birlikte Sancaktepe'ye gittik. Sancaktepe yeni kurulan bir ilçe. Belediye seçimlerini AK Parti almış. Bazı bölgelerde zayıflar, ağırlıklarını da bu bölgelere veriyorlar. Belma Satır, kahveleri, esnafı dolaşarak oy istiyor. Muhalefetle karşılaşınca partililer rahatsız olsa da Satır, sakinliğini bozmuyor ve eleştirileri cevaplamaya çalışıyor.
"Önemli olan bizi eleştirene politikalarımızı anlatmak" diyerek politikacının sinirlenmemesi gerektiğinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Aslında sokaktaki vatandaş liderlere göre daha sakin ve daha demokrat. Örneğin AK Partililerin, "Burası azılı solcuların bölgesi" dedikleri yerlerde seçmen "Size oy vermeyeceğim ama hoş geldiniz, yolunuz açık olsun" diyerek adayların elini sıkıyor.

KADIN ADAYLAR

Aynı durum AK Partili seçmenler için de geçerli. CHP'liler oylarının garanti olduğu bölgelerde dolaşmak yerine oy alamadıkları bölgeleri geziyor. CHP İstanbul 1. Bölge 4. sıra adayı Ayşe Danışoğlu'yla birlikte Fikitrepe'yi dolaştık. Tek tek kapıları çaldık. Oy vermeyeceği düşünülen kişiler kibarca el sıkıyor ve başıyla selam veriyor.
İstanbul 1. bölge kadın aday açısından daha şanslı. AK Parti'nin 5. sıra ve 10. sıra adayı kadın. Belma Satır ve Alev Dedeoğlu'nun Meclis'e girmesi garanti. 17. sırada ise Meltem Gürler var. Gürler ilk başta yerinin riskli olduğunu düşünmüş ama şimdi umutlu. Partililer 20 vekilin garanti olduğunu söylüyor hatta. Yeni anayasa platformunun aday gösterdiği Gürler de kendi yerinden çok daha fazla kadın aday olmamasından rahatsız.
CHP'nin 4. sıranın yanı sıra 5. sıra, 7. sıra ve 13. sırada da kadın adayı var. Üçünün girmesi garanti, diğeri de olabilir.
BDP'nin bağımsız adayı ise Sabahat Tuncel. Onun da yeniden Meclis'e girmesi bekleniyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA