• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kadın bakanlığı kalkıyor!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.05.2011, 00:00
Yerine "Aile ve sosyal politikalar bakanlığı" kuruluyor! Kadın ve aile bakanlığı altındaki kadın-erkek eşitliğini sağlamakla görevli tek genel müdürlük olan KSGM (Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü) de bu yapının altına "konuşlandırılıyor"! Bunun anlamı şu; Bundan böyle eşitliği sağlamakla yükümlü bir kadın bakanlığımız olmayacak. Kadın hareketinin liderlerinden Avukat Hülya Gülbahar, bu durumu şöyle yorumluyor:

RESMİ DEVLET POLİTİKASI
"Bugüne kadarki bakanların ve hükümetlerinin politikalarını kıyasıya eleştirebiliriz ama bu, biz kadınların yarattığı ve bu cinsiyetçi devlete kabul ettirmeyi başardığı bir 'resmi mekanizma' idi. Artık bitiyor! Dolayısıyla KSGM de
Böylece, kadın hareketinin en önemli kazanımlarından biri olan, eşitlik mekanizması ortadan kalkmış olacak. Başladığımız yere, yaklaşık 30 yıl öncesine dönmüş olacağız. Gülbahar, "Aynı zamanda, 2007 anayasa tartışmalarında (aştığımızı sandığımız) aile başlığı altında 'kadınlar, çocuklar, yaşlılar, özürlülerin korunması' kalıbına yeniden sokulmuş oluyoruz."
Resmi devlet politikası "Kadın yok, aile var, zaten kadın da aile için var!" oluyor böylece. AKP hükümeti kadın bakanlığından başından beri pek hoşlanmadığı için, adını değiştirip kadın ve aileden sorumlu bakanlık yapmıştı şimdi kadın adını tamamen ortadan kaldırıyor.
Gülbahar soruyor: "Biz ne yapacağız? Sadece kadınlar ve kadın hareketi değil, bize dost olduğunu söyleyen erkekler de, bu "ataerkil aile ve devlet reorganizasyonu" konusunda ne yapacaklar?"

GERİ ADIM
Yeditepe Üniversitesi'nde "Kadının insan hakları hukuku" dersleri veren avukat Nazan Moroğlu da tepkili bu karara. "Bir ülkede çağdaşlığın ve demokrasinin en temel kriteri kadın erkek eşitliğidir." diyen Moroğlu, Dünya ülkelerinin gerçek demokrasi arayışının sürdüğü, Birleşmiş Milletler "Kadın Sorunlarının" çözümü için kararlılığını "UN WOMEN" adlı bir kadın birimi kurarak gösterdiği; Avrupa Birliği tüm politika alanlarında kadın erkek eşitliğinin sağlanması için yol haritalarının çizildiği bir dönemde, Türkiye'deki Hükümetin Kadın sorunlarını görmezden gelmeye devam ettiğini söylüyor.
"Kadından sorumlu Devlet Bakanlığı'nın kaldırılması, sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak yeniden yapılandırılması, ülkemizde kadın erkek eşitliğinde ve demokraside geriye gidişin adımlarıdır." diyen Moroğlu, Kadın Kuruluşlarının uzun yıllar mücadele verdiği kadın haklarında ancak kararlı bir devlet politikasının uygulanmasıyla gelişme sağlanabileceğinin altını çiziyor.
Basına yansıyan açıklamaya göre; kadın, aile ve özürlüler konuları ile sosyal yardımların tek çatı altında toplanmasıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulacak. Bakanlık, tarım sektöründeki geçici işlerde çalışanlar, eğitimsiz bireyler, kadınlar, çocuklar, yaşlılar, özürlüler ve yoksulluk riskiyle en fazla karşı karşıya olan kesimlerin sorunlarıyla ilgilenecek.
Kadını birey ve eşit yurttaş olarak görmeyen bu ifade, 2007 seçimlerinden sonra ortaya çıkan Anayasa taslağının 9. maddesinde de aynen vardı ve tepki almıştı. Kadınlar, "Kadın birey olarak dikkate alınmadıkça, sadece korunmaya muhtaç bir konuma konuldukça, kadın erkek eşitliğinde ve gerçek demokrasiden söz edilmesi mümkün değildir. Acilen karşı çıkılması ve bu girişimin demokrasi adına, laik hukuk devleti adına durdurulması gerekmektedir." diyor. Bilginize


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA