• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Özgür ve çağdaş kadın

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.07.2012, 00:00
Ege İş Kadınları Derneği'nin 4. kuruluş yıldönümü nedeniyle yapılan "İş Dünyasında Kadın" toplantısına bakanlardan Fatma Şahin ve Binali Yıldırım ile vali ve belediye başkanının da gelmesi bekleniyordu ama son anda mazeretleri nedeniyle katılamadılar. Gelen konuşmacıların çok önemli noktaların altını bir kez daha çizdiğine ve kadının her alanda sesinin daha güçlü çıkmasının ve görünür olmasının önemine değindiklerinden daha önceki yazımda bahsetmiştim.
Bugün bu noktalara bir kez daha değinmek itiyorum.
TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz, kadınların iş dünyasına katılmasını destekleyen bir isim. Sözde değil özde buna inanıyor ve hem federasyona daha kadın derneğinin katılımını destekliyor hem de kadınların yönetimde daha etkili olmalarını istiyor. Toplantıda bunları dile getirdi ve derneğin bunu misyon edindiğinden söz ederek fırsat eşitliği yaratmanın öneminden söz etti.

DAHA ÇOK KADIN

"Atılan adımlar takdire değer ama daha çok işimiz var. Hukuki düzenleme, mali politika ve eğitim düzenlemeleri yapmalıyız. Türkiye'de dört kadından biri çalışırken (yüzde 26) Avrupa'da bu oranın yüzde 40'larda... Orada hedef yüzde 60'lara çıkmak. Her 10 kadından 6'sının çalışmasını sağlamak" diyen Çenesiz'den biz de hem de yönetimde kadın sayısının artması için öncü olmalarını bekliyoruz.
BASİFED Başkanı Sıtkı Şükürer de kadının gücünün farkında olan ve bundan rahatsızlık duymayan, iki cinsin, hatta üçüncü cinsin özgürce yaması ve hayatın içinde olması gerektiğine inanan birisi. "Kadın olmak çok zor. Erkek egemen toplum olmanın sıkıntılarını yaşayan kadınlarımız iş dünyasında da birçok zorluğa göğüs germek zorunda kalıyorlar. Toplumsal değerlerimiz yaşamın her alanında hiç de teşvik edici değildir" diyen Sıtkı Şükürer, konuşmasını Mehmet Altan'ın çağdaş kadın tarifi ile bitirdi; "Çağdaş kadın özgürlüğünün ve seksüalitesinin farkında olan özgür dişidir."
Aynı beklentiyi Sıtkı Şükerer'e de iletiyor ve yönetimde daha çok kadın için kota ve benzeri teşvik edici önlemler bekliyoruz.

ORTAK MÜCADELE
Her konuşmacı çalışan kadın sayısının alığına dikkat çekerek, en önemli konunun bu sayıyı artırmak olduğuna değindi.
EGİKAD Başkanı Işın Yılmaz, ev kadını sayısının giderek arttığını vurgulayarak, "Son istatistiklere göre bu sayının 22 milyonu geçti. Oysa bir tolumun kalkınması için kadının da çalışması şart. Ayrıca karar, idare ve uygulama mercilerinde kadın yöneticilerin sayısı da artması gerekiyor" dedi.
Bunun için TÜRKONFED'e bağlı kadın dernekleri ve SİAD'ların yönetim kurullarındaki kadınlar olarak ortak hareket edeceklerini söyledi. Örneğin kadıları yönetime aday olmaya teşvik etmek, bilgilendirme ve eğitim toplantıları düzenlemek gibi. Bu önemli bir konu. Çünkü fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla kota istendiğinde, pek çok kişi "isteyin, çalışın, alın" yaklaşımını öne sürerek, kadıların talip olmadığını, yeterli kadın olmadığı için aday bulmakta zorlanıldığı belirtiliyor.
Bu toplantılarda yönetimlerde bulunmuş kadınlar deneyimlerini paylaşarak, bilgi aktarımında bulunacaklar. Peki Anadolu'daki kadın derneklerinin başkanları neler dedi? Yarına...



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA