• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Küçük adımlar okulu

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.09.2012, 00:00
Yeni öğretim yılını, Amway'in "Anaokulu Ekliyoruz" projesi kapsamında Elazığ'da yaptırdığı yeni okulun açılışıyla açtık. Ulusal, uluslararası pek çok şirketin gündeminde sosyal sorumluluk projeleri var, hemen her şirket bu konuda bir şeyler yapmaya çalışıyor. Doğrudan satış firması Amway'in amacı da çocukların yaşamlarında fark yaratmak.
Proje ihtiyacı olan bölgelerde anaokulu açmayı kapsıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF ortaklığında eğitime destek vermeyi başlayan Amway, bugüne kadar dört anaokulu hizmete sundu. 2008 yılında Gaziantep'te Köksalan İlköğretim Okulu, 2010 yılında da Van'da Atatürk Anaokulu ve Cumhuriyet Anaokulu'nun yapımı gerçekleştirildi ve burada yüzlerce çocuk okula ilk adımı attı.
Bu seferki durak Elazığ'dı. Merkezin dış mahallelerinden birinde yapılan okulun açılışı, terörün gölgesinde kaldı. Bingöl'deki mayınlı saldırı sonucu kaybettiğimiz 8 şehitten birinin Elazığ'lı olması ve cenaze töreninin aynı güne denk gelmesi nedeniyle tören biraz buruk başladı ama çocukların sevinci ve mutluluğu bu üzüntüyü biraz hafifletti.

MİNİK SIRALAR

"Küçük Adımlar Anaokulu"ndaki öğrenim bir hafta önce başlamış. Anaokulu yaşındakiler ve ilkokula başlamaları tartışılan 60-66 aylık çocuklar, minik masaları ve sıralarında, bol oyunlu ve oyuncaklı sınıflarında öğrenime hazırlanıyorlar.
Okulu gezerken, tartışmanın aslında ne kadar önemli olduğunu ve çocukların erken yaşta okula başlamasını eleştirenlerin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gördük. Sınıflar, normal sınıflardan farklı. Biraz önce de değindiğim gibi masalar, sandalyeler onların boyuna göre. Böylece sıralara oturan çocukların ayakları havada kalmıyor, yere basıyor. Dikkatleri kısa sürede başka alana kayan çocukların rahatı düşünülmüş bu sınıflarda. Oyuncaklar çoğunlukta. Bir önemli konu da tuvaletler. Minicik klozetler, minicik lavabolar, onların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik. Zorlanmadan hatta kendi başlarına tuvalet ihtiyacına gidermeyi öğreniyorlar.

MALİYETİ 500 BİN LİRA!
"Küçük Adımlar Anaokulu" 5 derslikli ve 200 minik öğrencinin eğitim görebileceği kapasitede. Dört katlı anaokulu modern mimarisi ile de dikkatimizi çekti. Amway Avrupa Dış İlişkiler Bölge Müdürü Candan Çorbacıoğlu, bakanlığın elinde dört farklı okul planı olduğunu ve bunlardan birini seçtiklerini söyledi. Gaziantep ve Van'daki okullar yıldız şeklinde ve tek katlı. Bu okul ise biri bodrum olmak üzere 4 katlı. Dış cephesinde tahta giydirmeler olan okul, büyük şehirlerdeki kolejleri andırıyor.
Maliyeti de yaklaşık 500 bin lira. Bunun için de inşaat giderleri, tefrişat, oyun parkı, ağaçlandırma yer alıyor. Bu parayla iki veya üç okul daha yaptırılamaz mıydı diye sorular kafamızı kurcalamadı değil. Amway, bugüne kadar eğitim projeleri için yaklaşık 2 milyon TL'lik bir bağış yapmış. Bu paralar Türkiye'nin de içinde bulunduğu 26 Avrupa ülkesine bağlı Amway şirketlerinden, Serbest Girişimciler ve çalışanlarının desteği ile toplanıyor. ONE BY ONE logolu bardak ve bileziklerinin satışından elde edilen gelir, her bir Avrupa ülkesinin düzenlediği çeşitli yardım kampanyaları ve yine her ülkenin kendi bütçelerinden bu projeye ayırdıkları bağışlarla hayata geçiriliyor. Türkiye Genel Müdürü Tayfun Ergün, Amway felsefesinin önemli bir bölümünü kurumsal sorumluluğun oluşturduğunun altını çizerek, bugüne kadar dünyada 9.5 milyon çocuğa ulaşıldığını ve sağlık, eğitim, spor konulu projelere 166 milyon dolar yardımda bulunulduğunu söyledi. Amway üstüne düşeni yapmış ve 2 milyon lirayı peşin peşin ödemiş. Bu sorumluluğu sürdürmeye de devam edecek...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA