• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Oyunun kuralları

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.04.2013, 00:00
Lider kadın olmak kolay değil. Zorluğu, kadınların bu işin üstesinden gelemeyecek olmaları değil, toplumun bu işi kadınların yapamayacak olmasını düşünerek bu alanı kadınlara kapatması. Aslında yönetmek, idare etmek, aslında kadının en iyi bildiği ve yaptığı iş ama siyaset ve iş dünyasında bu görevi erkekler üstlenmiş bulunuyor. Dolayısıyla liderlik etme biçimi ve kuralları da erkek diliyle yazılmış bulunuyor.
Dolayıyla erkek dilini iyi bilmek gerekiyor. Ama kadın olmaktan da vazgeçmemek şartıyla. Erkek gibi olmak siyasette de iş dünyasında da kadına yarardan çok zarar getiriyor.
Kadın olmanın avantajlarını kullanmak çok önemli. Ama dediğim gibi oyunun kurallarını göz ardı etmeden.
Şu sıralarda Borgen adlı dizi çok revaçta. Danimarka gibi gelişmiş ve sosyal demokrasiyi benimsemiş bir ülkede ilk kadın başbakan olmanın konu edildiği dizide bir kadın siyasetçinin başbakanlık sürecini izlerken, onun bir anne, eş ve başbakan olarak yaşadıklarına şahit oluruz.

BLÖF YAPMAYI BİLMEK

Dizinin bir bölümünde kocası, başbakana, kadınların poker oynamayı bilmediği için hiçbir zaman blöf yapmayacağını söyler. Blöf yapmayan da kazanamaz.
Oyunun başka kuralları da var. Gail Evans'ın iş dünyasında başarılı olmak için oyunun kurallarını anlattığı "Erkek Gibi Oynayıp Kadın Gibi Kazanın" adlı kitabında bu kurallar şöyle sıralanıyor:
1- Talep edin: Diyelim ki bir yerde uygun bir görev var. Evans'a göre erkek ister, kadınsa ima eder. Artık hepimiz biliyoruz ki, dilediğimizi elde etmenin yolu istemekten geçiyor. Kadınlar için sorun, reddedilmekten korktukları için, istemeyi ertelemektir. Oysa yapılması gereken talep etmektir. Biri size "Hayır" dediğinde olabileceklerin en kötüsünü düşünerek işe başlayın. Ne olacak ki, bir felaket değil, olsa olsa bir tersliktir.

ERKEK VE KADIN DAVRANIŞI

2- Konuşun: Bir toplantı sırasında erkekler çok rahattır. Bilgilerine güvenmese de söyleyecek sözü olduğunu düşünerek, bilirmiş gibi konuşur. Kadınlarsa herkesten daha iyi hazırlanmış olsa da huzuruz bir kuşku nedeniyle konuşmaktan, öne çıkmaktan çekinir. Yapılacak şey, konuşmak. Eğer konuşmazsanız, kimse orada olduğunuzu bilmez. Yapılması gereken, en uygun zamanda harekete geçmek.
3- Sesinizi yükseltin: Bir sunum yapılacağı zaman erkekler genelde yüksek sesle konuşur ve toparlar. Kadınlarsa belli belirsiz bir ses tonuyla konuşur. Yapılması gereken ikna edici bir şekilde konuşmak.
Diğer kurallar, kendi tanıtımınızı kendiniz yapmak, dost kazanmayı ummamak, belirsizliği kabullenmek, risk almak, düzenbaz olmak, küçük düşünmek, tasalanmamak, takım liderini izlemek, yetki alman sorumluluk üstlenmemek, masaya oturmak ve gülmek...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA