• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

79 kadın belediye başkanı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.10.2013, 00:00
Haftanın en çok konuşulan konularından biri demokratikleşme olacak. Zaten günlerdir demokrasi, demokratikleşme bombardımanı yaşıyoruz.
Peki nedir demokrasi?
Demokrasinin kelime anlamı, tüm üye veya vatandaşların, organizasyon veya devlet politikasını şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir yönetim biçimidir.
En basit anlatımıyla tüm vatandaşların, kadın-erkek, zengin-fakir, Doğulu-Batılı, hangi bölgeden veya etnik kökenden olursa olsun, aynı haklara sahip olmasıdır. Eğitim, sağlık, hukuk gibi bütün haklardan eşit yararlanmasıdır. İşe girerken, bir şey satın alırken, bir yerden bir yere giderken, okurken, kısacası yaşarken ve de öldüğünde bir ayrımla karşılaşmamasıdır.
Böyle baktığımızda ülkemizde demokrasi var diyebilir miyiz?
Mesela seçme ve seçime yaşına gelmiş bütün vatandaşların seçme ve seçilme hakkı var mı? Yasal olarak var. Peki, uygulanıyor mu?

YEREL SEÇİMLER

Örneğin 1930'dan bu yana 17 yerel seçim yapıldı. Ve kadınlar bu seçimlerde oy kullandı. Bu seçimlerde il-ilçe-belde-büyükşehir olmak üzere 30 bin belediye başkanı seçildi. Bunlardan kaçı kadın dersiniz?
Normalde yarısının veya yarıya yakının kadın olması gerekmez mi?
Madem ki seçmen nüfusunun yarısını kadınlar yarısını erkekler oluşturuyor ve hepsinin seçme ve seçilme hakkı var, neden kadınlar sadece seçme haklarını kullansınlar da seçilmesinler?
Oysa bakıyoruz bugüne kadar seçilen kadın belediye başkanlarının
sayısı 79.
O zaman baştaki soruyu yeniden soralım: Hani demokrasi? Hani tüm vatandaşların eşik haklara sahip olma durumu?
Geçtiğimiz günlerde bu kadınlardan 19'u Foça'da bir araya geldi. Onları bir araya getiren de 2009'da belediyesi kapatılan Seyrek eski Belediye Başkanı Nurgül Uçar oldu.

İZMİR'İN BAŞKANLARI
Uçar şu seçimlerde menemen Belediye Başkanlığına aday. Kapsamlı bir çalışma yaparak belediye başkanlarını araştıran, hayatta olanlara ulaşıp hayat hikayelerini derleyen Uçar, araştırmayı yaparken hem sinirlendiğini hem çok üzüldüğünü hem de başka kendisi olmak üzere tüm kadınlara kızdığını söylüyor.
"CHP'nin İzmir'de benden başka kadın belediye başkanı yok!" diyor. Gerçekten üzücü bir durum. İzmir'de bugüne kadar 7 kadın belediye başkanı görev yapmış.
İzmir'in ilk kadın başkanı 1963 yılında Dikili Belediye başkanı Seniha Tınay. Onu Buca Belediye Başkanı Işılay Saygın izliyor. İkisi de Adalet Partili. Bornova Başkanı Aysel Bayraktar, Karşıyaka Başkanı Şebnem Tabak ve Değirmendere Başkanı Şükran Ayker DSP'li, Güzelbahçe Başkanı Hülya Yarbuz ise ANAP'lı.
İstanbul'da sadece 4 belediye başkanının görev yaptığını söylüyor Uçar. Biri Şişli Belediye Başkanı Fatma Girik.
Kısacası durum bu. Erkek belediye başkanlarının sayısı 29 bin küsur. Kadınların ise 79. Bir kez daha sorayım o zaman? Bu durumda demokrasiden söz etmek mümkün mü?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA