• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Zeytin ve tarih turu

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.10.2013, 00:00
Akhisar Zeytin hasat şenliklerinin düzenlenmesinde tüm Akhisarlıların emeği büyük ama Akhisar Ticaret Borsası'nın katkısı bir başka. Başından beri şenlikler onların önderliğinde yapılıyor. Ne de olsa zeytin onların en büyük hazinesi. Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat'ın açılış konuşmasında belirttiği gibi zeytin ağacı yüzyıllar boyu insanoğluna sırdaşlık, yarenlik yapmış, onu beslemiş ve hem kişisel hem toplumsal olarak hayatını devam ettirmesine katkıda bulunmuş.
Akhisar Ticaret Borsası'nın 400 üyesi bulunuyor ve bunların yüzde 85'i zeytin ve zeytinyağı sektöründe çalışıyor. Yörenin en büyük geçim kaynağı zeytin. Akhisar'daki zeytin işletmelerinin sayısı 250. Ayrıca 36 zeytinyağı sıkım tesisi, 9 tane de zeytinyağı dolum tesisi var. Bu işletmeler 36 farklı ülkeye ihracat yapıyor.

ZEYTİN İŞLETMELERİ

'5. Zeytin Hasat Şenlikleri' kapsamında bu tesisleri gezme imkanı buluyoruz. Bu sene Meridyen Gıda'ya ait Birolive tesislerini gezdik. Sofralık zeytinler buraya getiriliyor ve büyük taş havuzlara konuluyor. Üzerlerine tuz atıldıktan sonra özel taşlar konularak beklemeye alınıyor. Daha sonra sofralık siyah zeytinler olarak satışa sunuluyor. İşletmede ayrıca zeytinyağı da elde ediliyor.
Bu mevsim işlerin en yoğun olduğu mevsim. İşletme sahipleri bahçeleri geziyor, zeytinleri satın alıyor, kimi zeytinyağı yapıyor kimi sofralık zeytin. Bunlardan biri de "Tantalis" markası ile aile işini sürdüren Semra Kara. Tantalis, Manisa'nın mitoloik isimlerinden biri. Rekabetin yoğun olduğu bu sektörde farkını farklı ürünler hazırlayarak gösteriyor. Bu ürünlerden biri Tantalis Kids. Çocuklara zeytinyağını sevdirmek için hazırlanan ürün onların damak tadına uygun. Restoran ve otel mutfaklar için hazırlanan Tantalis Chef de profesyonel şefler için.

ZEYTİNLİOVA BELDESİ

Şenlik kapsamında bu yılki gezi duraklarımızdan biri de Zeytinliova oldu. Tarihi 1600'lü yıllara dayanan,1854 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş bulunan en eski yerleşim yerlerinden biri olan Zeytinliova, adından da anlaşıldığı gibi zeytin ağaçlarıyla dolu olan bir yerleşim yeri. Beldedeki herkesin geçim kaynağı zeytin. Yöre, zeytinin ilk paketlenip satıldığı yer olarak da tarihe geçmiş. Karaosmanoğluların yerleşim yeri olan Zeytinlova'da bulunan Karaosmanoğlu Cami de gerek kündekari mimarisi gerek içinden geçen yolu ile ilginç bir yapı. Ama her tarihi esere gösterdiğimiz ilgisizlik burada da kendini belli ediyor. Ahşap parçalarla bunları birbirine bağlayan oluklu ahşap çivi kullanılmaksızın iç içe geçirilmek suretiyle yapılan caminin etrafına kondurulan gecekondu binalar her şeyden önce camiyi yapan ustalara saygısızlık.
Aynı ilgisizlik üç yıldır kazı çalışmaları devam eden Thyateira antik kentine ait bulguların bahçede sergilenmesinde de gözümüze çarpıyor. Bize rehberlik eden İl Genel Meclis üyesi Kefaeddin Öz, bir taşta yer alan "okla vurulmuş kalp" süslemesinin bilinen en eski Eros figürü olduğunu söylüyor ama bu değerli taşın etrafında hiçbir koruma yok!
Akhisar eski adıyla Thyateria'nın öyküsü yarına...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA