• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Erkek adaylara kota

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.07.2014, 00:00
Önümüzde yeni bir seçim süreci var: İlk kez cumhurbaşkanını halk seçecek. Başbakanın adaylığının açıklamasıyla üç aday da belli oldu. Artık söz adaylarda, sonra da millet de. Adaylar kampanyalarını yürütecek, bizler de oy vererek cumhurbaşkanını belirleyeceğiz. Şimdiden hayırlı olsun diyelim. Bir hayırlı olsun dilekleri de yeni kurulan bir partiye. Geçtiğimiz hafta sessiz sedasız "Kadın Partisi" kuruldu. Sloganları "Erkek Demokrasiden Gerçek Demokrasiye". Kadın partisi kurma fikrinin Kasım 2009'da yeşermeye başladığını söylüyor partinin genel başkanı Benal Yazgan. Yazgan İzmir doğumlu. Hukuk eğitimi almış, çeşitli kurumlarda çalıştıktan sonra bankadan emekli olmuş. Kendini aktivist olarak tanıtıyor. Ka.Der üyesi, Kadıköy Şube başkanlığı yapmış. Çoğu kendisi gibi Ka.Der'li arkadaşlarıyla 2010 yılı içinde bir araya geliyor ve dünyada kurulmuş olan kadın partilerini inceleyerek kadın partisine neden ihtiyaç olduğu üzerine çalışıyorlar.

NEDEN KADIN PARTİSİ?
Neden kurulduklarını basın bülteninde şöyle açıklıyorlar: "Kadının neredeyse temsil edilmediği siyaset alanında, artık kadınların yok sayılamayacağını, kadınsız demokrasi olamayacağını söyleyerek yola çıkıyoruz. Bugünün bölünmüş siyasi ortamında, ayrımcılık yaşamın bir parçası haline gelmişken, demokrasi ve barıştan söz etmenin mümkün olmadığını görüyor ve bu durumu umuda çevirmenin ancak kadınların siyasi alana eşit katılmasıyla sağlanacağını biliyoruz. Tüm yasa ve kanunlara, yönetmeliklere, genel ya da yerel yönetim kararlarına kadın bakış açısı getirilmesi ve bunun yaşama geçirilmesi siyasi mücadelemizin en önemli unsuru olacaktır." 3 Mart 2011'de çalışmalara başlıyor ve yer bulabildikleri her platformda girişimi tanıtmaya çalıştıklarını söylüyor. Sokak etkinliklerine katılıyor ve özellikle "kürtaj" konusunda aktif rol oynuyorlar.

SEÇİM DENEYİMİ
2011'de yapılan genel seçimlere iki bağımsız adayla giriyorlar. İstanbul 1. Bölgeden Benal Yazgan, Bursa'dan da Burcu Üzümcüler aday oluyor. Benal Yazgan adaylık için alınan ücretin olağanüstü yüksek olmasını, "herkesin aday olma hakkının" çiğnendiği ve Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle AİHM'e başvuruyor. Seçimin iyi bir deneyim olduğunu söylüyorlar. "Bir iddiamız yoktu zaten ama bu sayede girişim için kamuoyu yoklaması yapmış olduk" diyor Benal Yazgan. Sonrasında da örgütlenme çalışmaları hızlanıyor. Eşitliği savunan bir parti oldukları için kapıları erkeklere açık. MYK'da da 2 erkek görev yapıyor. Ancak tüzüklerine göre yönetim kademelerinde kadın sayısı yüzde 50'in altına düşemez. Parti tüzüğünde kota uygulaması var. Bu kota erkeklere uygulanıyor tabii ki. Benal Yazgan, "Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken, yarışta bugüne kadar hiç kadın adayın açıklanmamış olması da üzücü ve umut kırıcıdır. Bu durum Kadın Partisi'nin kurulmasının aslında gecikilmiş olduğunun göstergesidir" diyor. Yolları açık olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA