• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kadın kurmaylar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.08.2014, 00:00
Benim gönlümden geçen cumhurbaşkanı adayları arasında kadınların olması ve bir kadın cumhurbaşkanı seçmekti. Olmadı. Hiçbir parti kadın aday çıkarmadı ve biz yine erkek adaylar arasından bir seçim yapacağız. Kadın örgütleri "Hiç olmazsa cumhurbaşkanı yardımcısı kadın olsa!" önerilerini dile getiriyorlar şu günlerde. Keşke olsa. Biz de Cumhurbaşkanlığı yardımcısı diye bir yetki/görev yok aslında. Cumhurbaşkanlığı'na bağlı bir genel sekreterlik bulunuyor. Bu görevi de şu anda Mustafa İsen yürütüyor. Ona bağlı iki de yardımcı bulunuyor ve bir de özel kalem müdürlüğü. Ve tabii onlara bağlı idari ve mali işler, kurumsal iletişim, bilişim teknolojileri ve insan kaynakları gibi bölümler ve bunların başkanları. Bir de baş danışmanlar bulunuyor. Abdullah Gül'ün 4 tane baş danışmanı var ve bunlardan sadece bir tanesi kadın. CHP eski Milletvekili Zeynep Damla Gürel. Kısacası şimdiki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kurmayları arasında sadece bir tane kadın var.

ŞEYTANİ ERKEK
Arzumuz yeni cumhurbaşkanının kurmaylarının en az yarısının kadınlardan oluşması. Nedenini bu köşede hep açıklıyorum. Gerçek demokrasi için eşitlik için gerekli. Eğer nüfusun yarısını kadınlar oluşturuyorsa, bizi yönetenlerin arasında da kadınların olması gerekir. Meclis'te mesela. Bakanlar kurulunda. Cumhurbaşkanlığı makamında. Meslek kuruluşlarında, odalarda vs... Kadınla erkek birbirini tamamlıyor. Her iki tarafın da artıları ve eksileri var. Yönetenlerin de sadece erkekler olmasında sıkıntı var. Bugüne kadar hep erkekler tarafından yönetildik, sonuç ortada. Bilimsel gerçek; erkeğin savaş çıkardığı, kadının ise barışı koruduğu. Bilim insanları, "İnsanlardaki savaş dürtüsü, şempanzelerle paylaştığımız kanlı geçmişten kaynaklanıyor ve bunu ancak kadınlar durdurabilir" diyorlar. Daha önce bu köşede Harward Üniversitesi profesörlerinden Richard Wrangham'ın "şeytani erkek hipotezi"nden bahsetmiştim. Özetle diyor ki; "İnsan ve şempanze DNA'larının yüzde 98.5'i aynıdır. Her iki türün erkekleri, diğer erkeklere düşmanlık gösteriyor. Böyle bir güdüleri var. Ancak dişilerde böyle bir özelliğe rastlanmıyor."

TOPLUMUN HAYRINA
Profesör Wrangham "şeytani erkek" tezini kanıtlamak için, birbirlerini tanımayan öğrencilerle bir deney yapmış. Öğrenciler üç farklı gruba ayrılmış. Birinci gruplar, iki erkekten, ikinci gruplar bir kadın ve bir erkekten, üçüncü grup ise iki kadından oluşmuş. Gruplardan devlet yönetmeleri istenmiş. Yapacakları şey ise petrol keşfedilen bir ada için strateji geliştirmeleri. Ortaya çıkan sonuç şu: Oyun iki erkek tarafından oynadığında her ikisi de adayı istiyor ve ulusu borca sokup askeri donanım sağlıyor. Oyun bir kadın ve erkek arasında oynandığında, erkek liderin kadın lideri tehdit etme oranı dört kat fazla oluyor ve oyun savaşla bitiyor. Oyun iki kadın arasında oynandığında, iki lider petrolü bölüşürken silaha para harcanmıyor, hatta anlaşma bir kadeh şampanya eşliğinde kutlanıyor. O yüzden son kararı kadınların vermesi toplumların ve dünyanın hayrına. Tabii bizim de.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA