• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Erkek dünyası ve kadınlar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.08.2014, 00:00
Bir seçimden daha çıktık. AK Parti yine kazandı, HDP oylarını önemli ölçüde artırdı, CHP ve MHP ise kaybetmeye devam etti. Önümüzde bir seçim daha var ve hem partililer hem de seçmenler bunun analizini yaparak önlerine bakacaklardır. Çevremdeki kadınların çoğu, özellikle kadınların AK Parti'yi desteklemesine şaşırıyor. Aslında sosyologlar ve siyaset bilimciler bunun analizini yapıyorlar. En önemli etkenlerden biri başörtü konusu ve özellikle kadınlara yapılan ekonomik yardım. Bunun analizini yine uzmanlara bırakalım ve biz kadınları kadınlık durumlarıyla değerlendirmeye bakalım. Bunun için kadınları içinde bulundukları koşullara göre değerlendirmek ve anlamak lazım.

KADINLARIN DURUMU
Yıllar önce bir Simone de Beauvoir çıktı ve kadınları anlatan kitaplar yazdı. "Kadın, dünyanın bütünüyle erkek dünyası olduğunu kabul eder" diyor SB "Bağımsızlığa Doğru" adlı kitabında. Ben etmiyorum, çevremdeki kadınlar da etmiyor ve etmeyenlerin sayısı giderek artıyor ama bulunduğumuz coğrafyada yaşananlar, bölgedeki kadınların henüz bağımsızlığa kavuşmadığını gözler önüne seriyor. Suriyeli, Iraklı kadınların çaresizliklerini görüyoruz. Ellerinden bir şey gelmiyor. SB da bunu söylüyor zaten. Ona bağımlı ve ikincil derecede bir varlık olduğu öğretilmiştir ve o da bunu kabullenmiştir. Şiddet dersleri almamış, toplumun karşısına hiçbir zaman özne olarak çıkmamıştır. Kadının kısmetinde söz dinlemek, saygı göstermek vardır. Yaşam karşısındaki tutumu, yalvarıp yakarmak ve dua etmektir. Belli bir sonuca varabilmek için önceden denenmiş bir takım yollara başvurur. Böylece neden gelenek ve göreneklere düşkün olduğunu anlamak kolaylaşır. Zamanın, onun için yenilik getiren bir boyutu yoktur. Eskiyi tekrarlamaya mahkum olduğundan, geleceği geçmişin yenilenmesi olarak görür.

KADIN VE GÜÇ

Yeryüzünün görünüşünü değiştirebilecek sahici bir eylemin ne demek olduğunu bilmediği gibi mantığını erkek gibi kullanmaya da kalkmaz. Gerektiği zaman bu konuda çok usta olmasına rağmen mantık, onun için kullanma fırsatını bulamadığı bir araçtır. Çünkü mantık ne yemeğin daha güzel olmasına ne de ağlayan bir çocuğun susturulmasına yardım eder. Erkeğin akıl yürütmeleri kadının yaşadığı somut gerçeğe uymaz. Bu yüzden işi gücü imge ve sözcüklerdedir. Bunun için en çelişkili savlara inanır ve kendi etkisi dışında kalan bir alandaki gizleri çözmeye mantığı anlamaya kalkışmaz. Dünya sorunlarını anlamaya ve çözmeye de kalkışmaz. Onun işi değildir bu. Ona erkeğin gücünü kabul etmesi öğretilmiştir. O yüzden güce taparlar. Erkekler kendi yarattıkları putlar önünde tam bir imanla diz çökmezken kadınlar bunları kimin yarattığını sorgulamadan uslu uslu yere kapanırlar. Özellikle Düzen'in Hak'ın bir önderde canlanmasından hoşlanırlar. Genellikle körü körüne inandıkları için sayarlar yasaları ve kuralları. Kadınların gözünde hak güçlünündür. Çünkü erkeklere tanınan haklar güçlerinden gelmektedir. Bunun için de her zaman en güçlüden yana olurlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA