• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Bir kadın muhtar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.09.2014, 00:00
İstanbul'da oturduğum site ilginç bir noktada yer alıyor. Caddenin karşısı Ataşehir, aşağısı Kadıköy sınırları içinde. Biz Üsküdar Belediyesi'ne bağlıyız. Üsküdar'ın en kalabalık ikinci mahallesi Ünalan'a bu yıl bir kadın muhtar seçtik. Evli ve iki çocuk annesi olan Mezengül Şimşek'in bu koltuğa oturması hiç de kolay olmadı. Tam dört kez aday oldu ve dört dönem seçim heyecanı yaşadı.
Muhtar olmaya eskiden oturduğu Çengelköy'ün kadın muhtarı sayesinde karar vermiş. Onun özellikle kadınlara yönelik çalışmaları, ev kadını olmakla yetinmeyen Mezengül'ü çok etkilemiş. O da aktif ve enerjik bir kadın. Ev kadını ama eşinin kırtasiye dükkanında çalışmış yıllarca. Evin yanı sıra dükkanı da çekip çevirmiş. Ama bilirsiniz işte. Kocanızın işyerinde çalıştığınızda yaptığınız işler önemsenmez, başarınız takdir edilmez.

Adaylık serüveni
Mezengül Şimşek de kendine ait bir işte çalışmak ve önemsenmek isteği içindeyken muhtarlık seçimleri yaklaşmış. O dönemde tek aday varmış mahallede ve çevresindeki pek çok kişi bu durumdan şikayetçiymiş. Ailesi ve arkadaşları aday ararken Mezengül talip olmuş. Başta kocası olmak üzere tüm aile desteklemiş. Epey para harcamışlar ilk seçimde. Ben de o dönemde tanışmıştım kendisiyle. İyi bir seçim kampanyası yürüttü ama 250 oy farkla seçimi kaybetti.
Kazanmak kadar kaybetmek de var tabii ama kaybetmek güzel bir his değil. Bir hafta evden çıkamamış, hata veya eksikliklerini gözden geçirmiş ve ikinci seçime daha hazırlıklı olarak girmiş. Kaybetse bile Mezengül'ün başarısı ve bir kadının aday olması başkalarını da harekete geçirmiş ve adayların sayısı birden artmış. Partilerin desteğini alan adaylar çıkmış. Bir çok partiden adaylık teklifi gelse de Mezengül bağımsız olarak koymuş adaylığını. Parti desteği öne çıkınca Mezengül yine kıl payı kaybetmiş muhtarlığı.

Hedefe varış

Üçüncü seçimde de ikinci olunca muhtarlık özlemini rafa kaldırmış. Sadece kendisi değil ailesi de bir kez daha kaybetmeyi göze alamamış. Dolayısıyla seçimler yaklaşırken Mezengül harekete geçmemiş. Bu kez partiler ısrar etmiş. "Biz aday çıkarmıyoruz ve sizi destekliyoruz" diyerek aday olmasını önermişler. Yolda gördüğü herkes de yeniden aday olmasını istemiş. Ama kocayı ikna etmek mümkün değilmiş. Bu işi seçim heyecanının anneleriyle birlikte yaşayan çocuklar üstlenmiş ve anneleri ile kendilerinin mutluluğu için babanın onayını almışlar.
1000 oy farkla seçimin galibi oldu Mezengül Şimşek. Koltuğa oturur oturmaz da harekete geçti ve ilk işi muhtarlık binasını yenilemek oldu. Binaya kadın eli ve yaratıcılığı değince küçük ve karanlık köhne bina kadınların buluşma mekanı bile olabilecek sıcak bir yuvaya dönüştü. Yol güzergahı mahalle sakinlerinin isteğine göre ayarlandı. Daha bir çok projesi var muhtarımızın. Elinde dosyalar belediye ve ona destek olabilecek kurumları dolaşıyor. Hayallerini gerçekleştirirse ki gerçekleştireceğine eminim, belediye başkanı bile olur...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA