• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Dikine dikine gitmek!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.08.2014, 00:00
Kadın davranışları ile ilgili bazı klişeler vardır. Durum komedilerinde de bunlar ele alınır. Mesela kadınların geç kalması. Bir yere gidileceği zaman, erkek hemen hazırlanır, kadın ise hep gecikir. Ne giyeceğine karar veremez veya son anda bir şey unutur vs... Veya buluşmaya zamanında gitmez ve sevgilisini dakikalarca bekletir vs...
Aslında bu bir tepki. Küçücük bir öç alma. Kendisinin ve yaptığı işlerin önemini gösterme...
"Kadınların pek çok davranışı karşı koyma, kafa tutma biçiminde yorumlanmalıdır" der Simone De Beauvoir ve "gecikmelerinin" de bile bile olduğunu söyler.
Ona göre kadın, erkeği birkaç dakika veya birkaç saat bekletmekle, uzun bir bekleme olan yaşamı karşısında duyduğu tepkiyi açığa vurmaktadır. Çünkü bir bakıma bütün var oluşu bir bekleyiştir.

BEKLEMEK VE BEKLEMEK

Doğrulanması hep bir başkasının elindedir. Erkeklerin sevgisini, saygısını, övgülerini bekler. Aşkı bekler. Kocasının, sevgilisinin kendisini övmesini bekler, takdir edilmeyi bekler.
Geçimini ondan bekler.
Bakkalın borcunu verebilmesi, kendisine yeni bir giysi alması erkeğin vereceği paraya bağlıdır. İktisadi bağımlılığı onu erkeklerin oyuncağı haline getirir. Erkek onun yaşamının tümünü kapladığı halde, o erkeğin yaşamının yalnızca bir öğesidir. Kocanın ev dışında da bir takım işleri vardır. Kadınsa bütün gün erkeğin yokluğuna katlanmak zorundadır. Bütün yapabildiği, sevgilisinin saptadığı buluşmaya geç gelmek, kocasının istediği saatte hazır olmamaktır. Böylece kendi işlerinin önemini göstermek ister. Bağımsızlığa kavuşmak ister. Kısa bir süre için de olsa karşısındakine beklemenin ne demek olduğunu göstermek ister.

KARŞI KOYMAK
SB'a göre kadın erkeklerin üstünlüğünü 'kabaca' kabul etmesine karşın, daha genel açıdan bakıldığında, erkek egemenliğine adım adım karşı koyar. Nasıl mı? Dikine dikine giderek!
"Kadınlara yakıştırılan şu 'dikine dikine gitme' merakı da işte buradan gelmektedir" der ve kendilerine özgü bir eylem alanı bulunmadığı veya erkek değerlerine karşı öne sürecekleri 'bir şey' olmadığı için karşı koyar. Bu karşı koyuşu da içindeki saygı ve hınç duygusuna göre değişir. Ama şurası bir gerçektir ki, kadın erkeklerin kurduğu düzenin bütün zayıf yanlarını bilir ve bunları ortaya vurmak için hiçbir fırsatı kaçırmaz.
Sadece erkeklerin mantığı ve tekniğini kullanamadıkları için bu erkek dünyası üzerinde etkili olamazlar. Ama onun da zamanı gelecektir.
Belki de geliyordur.
Gelmiştir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA