• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Ödülün hakkını verdi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.01.2015, 00:00
Patronlar Kulübü olarak bilinen TÜSİAD'ın başına Cansen Başaran Symes geçti. TÜSİAD'ın Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Ümit Boyner'den sonra üçüncü kadın başkanı Cansen Hanım.
Dünya Ekonomi Forumu tarafından "Geleceğin Global Liderleri" programına seçilerek 2000 yılı "Geleceğin Global Lideri" unvanını alan Symes, bu seçimin boşa olmadığını kanıtlayarak TÜSİAD'ın yeni lideri oldu.
Aslında profesyonel bir yönetici. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun. 1981 yılında İstanbul ofisinin kuruluş aşamasında Price Waterhouse Coopers (PwC)'a katıldı.
Kamu kurumlarına ve özel kuruluşlara endüstri odaklı denetim, vergi ve danışmanlık hizmeti veren bu şirketin, daha sonra sırasıyla Kopenhag ve Londra ofislerinde görev yaptı.
Kıdemli müdür olarak çalıştığı Londra ofisinden İstanbul'a döndükten sonra şirketin ortaklığına kabul edilen ilk Türk ve en genç ortak oldu.

BAŞARILI BİR KARİYER
Bir süre Türkiye Başkanı ve ülke faaliyetlerinden sorumlu kıdemli ortak olarak görevini yürüten Cansen Başaran Symes, aynı zamanda şirketin Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi'nin Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu..
Mart 2014 tarihi itibariyle Allianz Sigorta A.Ş. ve Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine atanan Symes, aynı zamanda Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu üyesi.
Yaptığımız bir söyleşide kariyer sürecinin çok doğal geliştiğini belirterek, "Ben işimi yaparken bu bir kadın işi veya erkek işi diye bakmadım. Zaten denetim işini genellikle işletme mezunu olanlar tercih ediyor. İşletme fakültesinden mezun olanların yarısı da kadın olduğu için, kadınların bu alanda çalışmaya başlaması çok doğal" demişti.
Bu mesleği seçen kadın sayısının Avrupa'da daha az olduğu da bir diğer tespiti.
"Örneğin Danimarka'ya gittiğinde, oradaki ofiste çalışan 150 kişinin çok azının kadın olmasını çok yadırgamıştım. Aldığım yanıt, Danimarkalı genç kadınların ağırlıklı olarak işletme ya da ekonomi öğrenimini tercih etmemeleriydi. Kariyer kişiler kendi tercihleri ile birlikte gelişiyor zaten. Keza İngiltere'de de öyle. Orada ise alt kademede kadınlar çoktu ama yönetime gelindiğinde yoklardı. Bunun sebebini de, kadınların evlendikten sonra çocukları nedeniyle daha rahat işleri tercih etmeleriyle açıkladılar."

BAŞARININ SIRRI
Cansen Başaran Symes kariyer tercihini kendisi belirlemiş. İşletme de, İstanbul Üniversitesi de kendi seçimi. "Liseyi bitirdiğimde işletme tahsili yapmak hayalimdi. Araştırdım ve o yıllarda en iyi işletme eğitimini İstanbul Üniversitesi'nin verdiğini öğrenince ilk tercihim oldu" diyor.
Pazarlama alanında kariyer yapmak için işletmeyi tercih eden, çok başarılı ve aktif bir okul hayatı geçiren Cansen Başaran Symes, okulun son senesinde pazarlama stajı yaparken o yıllarda -1980'li yıllar- yapılan pazarlamanın satış ağırlıklı olduğu için hayalindeki pazarlama olmadığını görünce hayal kırıklığına uğramış. Ciddi bir boşluğa düşüp, okulda kalıp mastır yapmayı düşünse de daha sonra yön değiştirip finans alanına yönelmiş.
Başarısının sırrını üç hususa bağlıyor: Disiplin, işi sevmek ve pozitif enerji.
"Disiplinsiz bir başarıya inanmıyorum. Yaptığınız işi sevmek de çok önemli. Keyif aldığınız zaman mutlaka katkı yapıyorsunuz. Ve pozitif enerji. Çok iyi donanımlı ama bu donanımı negatif enerji ile birleştiren birinin başarılı olması çok zor çünkü" diyor.
Pozitif enerjiye en çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde başkan olan Cansen Başaran Symes'i kutluyor ve başarılar diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA