• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Haftada beş saat!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.03.2015, 00:00
Bu hafta yine kadınları, sorunları, cinayetleri, bitmeyen şiddeti konuşacağız. Yoğun bir gündem bizi bekliyor. Bunları konuşmak yerine aşktan ve ilişkilerden söz etsek keşke. En azından haftaya yumuşak bir giriş yapalım istedim. Okuduğum bir habere göre iyi bir ilişki için haftada beş saat yetiyormuş. Bir ömür boyu sevgili kalmanın sırrı, haftada 5 saati ona ayırmak. Bir hafta toplam 168 saat. Bunun sadece 5 saatini sevdiğiniz kişiye ayırmanız mutlu ve uzun soluklu bir birliktelik için yeterli. Davranış Bilimleri Enstitüsü'nün her daim sevgili kalmak isteyenlere sunduğu bu "sevgi reçetesi"nin en önemli kuralı, bu saatleri verimli geçirmek.
Kliniğin uzman psikologları, çiftlere ilişkilerindeki problemli noktaları hayatlarından çıkartarak yerine sevginin "iyileştirici" gücünden yararlanabilmeleri önerisinde bulunuyor.
Bir hafta toplam 168 saat, sevdiğiniz kişi ile mutlu bir birliktelik için vermeniz gereken bunun yalnızca 5 saat, dedik ya. Güne bölersek, 2 ile 20 dakika aralığında bir süreden söz ediyoruz. Yani bu kadar süre sevgilinize zaman ayırmak yeterli.

UZMANLARIN ÖNERİLERİ
Sevgili dediysek sadece flört eden, nişanlı olan çiftlerden söz etmiyoruz. Aynı evde yaşayan evli çiftler için de geçerli.
Diyebilirsiniz ki evli çiftler birbirleriyle daha fazla görüşüyorlar. Elbette ama burada önemli olan onlarla gerçekten ilgilenmek ve onları mutlu etmek.
Yani güvensizlik, hor görme yerine sevgi, şefkat ve takdir duygusunun tatminini hayatlara ve ilişkilere çekebilmek. Psikologların çiftlere önerileri şunlar:
-Beğendiğiniz şeyleri söyleyin ve takdir edin. Zor bir şey değil. Günde 5 dakika buna rahatlıkla ayrılabilir. Eşe "neden sevildiği üzerine bir konuşma" yaparak işe başlamak mümkün. Bir çiftin birbirine verebileceği en büyük armağan, anlaşıldığını hissetme keyfidir.
-Şefkat gösterin. Günlük yaşamın sıkıntı ve telaşı içinde partnerimize kendisine değer verdiğimizi bildirmemiz de çok kıymetli bir kural. Onu rahatlatmak veya içinden çıkamadığı bir konuda yardımcı olmak veya öneride bulunmak veya arkadaşlarıyla birlikte olmasını sağlamak vs... Ve birlikte geçirilen zamanlarda birbiriyle fiziksel ve duygusal temas halinde olmak da çok önemli. Bunun için de günde 5 dakika yetiyor. Ama unutmayın her gün. Haftada 35 dakika.

ŞİDDET YERİNE SEVGİ
- Birbirinizle konuşun. Sabah güne başlamadan önce, o gün neler yapacağınızı partneriniz ile paylaşabilirsiniz. Onun yapacaklarını da öğrenmelisiniz. Bunu karşı tarafı sorgulamak ya da birbirinize hesap vermekten öte, gün başlamadan önce planlarınızdan birbirinizi haberdar etmek için yaptığınızı unutmamalısınız.
Süre: Günde 2 dakika.
Uzmanlara göre, çiftler birbirinin duygusal ihtiyaçlarını çoğu zaman kötü niyetle değil, düşüncesizlik yüzünden gözardı ederler. Sadece günlük etkileşimleri hafife almamalarını gerektiğini anlamak bile, birçok çiftin ilişkisinde fark yaratır. Eve tüm işi getirmek ne kadar sağlıksız olsa da, aklınızdaki bu sorunları evin kapısından girerken bir anda bırakabilmek de çoğu zaman öyle kolay değildir. Bunun için her iş gününün sonunda mutlaka stresinizi azaltacak bir konuşma yapmanız size ve eşinize iyi gelecektir. Süre: günde 20 dakika.
-Ve son öneri: Haftada bir gün iki saat baş başa kalın. İster evde olun, ister sinemaya gidin ama yalnız olun ve birlikte sohbet edin.
Hemen başlayın ve farkı fark edin bakalım.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA