• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Eğitim reformu kime oy getirir?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.04.2012, 00:00
Cuma günü temel eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifi kabul edildiğinde Meclis kulisindeydim. İktidar tarafında büyük bir zafer havası, muhalefette ise kaybedilmiş bir savaşın hüznü hakimdi. Bir CHP'li vekil "Türkiye'de artık sol bir partinin iktidara gelmesi hayaldir" tespitinde bulunuyordu çevresindekilere. O vekil sanıyorum bu ülkede koalisyonlar dışında sol partilerin hiç iktidar olamadığı gerçeğinden habersiz. AK Parti yüzde 50 oyu, CHP'nin 'değişmesin' diye kendini ortaya koyduğu eğitim sisteminin yetiştirdiği insanlardan aldı. Yani CHP'nin hararetle savunduğu o sistem aslında yıllardır aleyhine işliyordu. Bu partiyi yönetenler artık korkularından arınmalı. Kuran-ı Kerim okuyan ve Hz. Muhammed'in hayatını öğrenen herkesin ileride AK Parti'ye oy vereceğini düşünmek sadece bir paranoya.
İktidar partisi de benzer bir yanılgı içinde. Açık açık dile getirmiyorlar ama yeni sistemde eğitim görecek nesillerin kendi dünya görüşlerine göre şekilleneceğine inanıyorlar.
Oysa kazın ayağı hiç öyle değil. Dünyayla beraber Türk toplumu da hızla değişiyor. Yaş ortalaması 28,5 olan yeni bir insan tipi var Türkiye'de. İnternet ve sosyal medya aracığıyla dünyayı yakından takip eden, dini inançlarına bağlı ama bir o kadar da özgürlüğüne düşkün bir toplum söz konusu. Fikri altyapıları soğuk savaş döneminde şekillenmiş liderlerimiz bu yeni insan tipini okumakta zorlanıyor. Onları ne "Laiklik elden gidiyor" ağıtlarıyla ne de "Cami yıkan zihniyete hayır" edebiyatı ile yanlarına çekemeyeceklerini henüz göremiyorlar. Eğitim sistemi değişti diye karalar bağlamak da, zafer nidaları atmak da gereksiz. Türk toplumu siyasetçisinin çok ilerisinde. Onlar Meclis'te birbirlerine efelenmeye devam etsin, su akıp yatağını bulacaktır.

12 Eylül adaleti

Yarın Türkiye'de darbelerin yapanın yanına kar kalmadığını göreceğimiz gün. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın sanık sandalyesine oturacağı Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek dava nihayet başlıyor. Yakın tarihin bu en önemli davası öncesinde unutanlar için 12 Eylül'de neler yaşandığını bir kez daha hatırlamakta fayda var. Kenan Evren'i emekliliğini Marmaris'te geçiren, resim sanatına meraklı emekli bir asker olarak tanıyan gençler bu yazıyı iyi okusun. İşte rakamlarla 12 Eylül adaleti:
-TBMM kapatıldı, anayasa ortadan kaldırıldı, siyasi partilerin kapısına kilit vuruldu ve mallarına el konuldu.
- 650 bin kişi gözaltına alındı.
- 1 milyon 683 bin kişi fişlendi.
- Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı.
- 71 bin kişi TCK'nin 141, 142 ve 163. maddelerinden yargılandı.
- 98 bin 404 kişi "örgüt üyesi olmak" suçundan yargılandı.
- 7 bin kişi için idam cezası istendi.
- 517 kişiye idam cezası verildi.
- Haklarında idam cezası verilenlerden 50'si asıldı (18 sol görüşlü, 8 sağ görüşlü, 23 adli suçlu, 1'i Asala militanı).
- İdamları istenen 259 kişinin dosyası Meclis'e gönderildi.
- 300 kişi kuşkulu bir şekilde öldü.
- 171 kişinin "işkenceden öldüğü" belgelendi.
- Cezaevlerinde toplam 299 kişi yaşamını yitirdi.
- 14 kişi açlık grevinde öldü.
- 16 kişi "kaçarken" vuruldu.
- 95 kişi "çatışmada" öldü.
- 73 kişiye "doğal ölüm raporu" verildi.
- 43 kişinin "intihar ettiği" bildirildi.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA