• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Bu adliyeler niye kapanıyor?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.06.2012, 00:00
Ulusal medya her ne kadar sayfalarında yer vermese de, Adalet Bakanlığının iş yoğunluğu az olan adliyeleri kapatma kararı alması Anadolu'da çok tartışılıyor. Adliyelerini kapatılacağı ilçelerde yaşayan vatandaşlar ve küçük esnaf karara tepkili. Özellikle nüfus yoğunluğu düşük birçok ilçenin ekonomisi bu adliyeler sayesinde ayakta duruyor. Adliyeler kapatılınca mahkeme için dışarıdan kimse gelmeyeceği ve görevli personel ilçeyi terk edeceği için esnafın işleri bıçak gibi kesilecek. Bakanlığın kapısına kilit vurmaya hazırlandığı 146 adliyeden 24'ü Ege illerinde bulunuyor. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, bakanlığın adliye operasyonunu bir soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. Adliyelerin kapatılmasının söz konusu ilçelerdeki sosyal ve ekonomik hayatı bitireceğine işaret eden Çıray'a göre bu karar " Devleti uzak ilçelerden çekmek" anlamına geliyor. Sadece muhalefet değil iktidar partisinin milletvekilleri de karara tepkili. AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa, yazılı bir açıklama yaparak 25 milletvekiliyle beraber Adalet Bakanı Sadullah Ergün'ü ziyaret ettiklerini ve vatandaşların bu konudaki şikayetlerini ilettiklerini bildirdi. Boğa açıklamasında ayrıca "Nüfus ve ekonomik açıdan yüksek büyüme potansiyeline sahip hiçbir ilimizde hiçbir adliyenin kapatılmaması için çalışmalara devam ediyoruz" dedi. Bu açıklama adliyeler için hala bir umut olduğu anlamına geliyor. Ege'de kapatılacak adliyeler şöyle:
İzmir: Beydağ
Aydın: İncirliova, Koçarlı, Yenipazar, Karacasu, Kuyucak ve Sultanhisar
Balıkesir: Gömeç, Havran ve Kurucaşile
Çanakkale: Bozcaada, Eceabat ve Orta
Denizli: Güney, Honaz ve Kale
Manisa: Gölmarmara, Kırkağaç, Köprübaşı ve Selendi
Muğla: Ula ve Dalaman
Uşak: Karahallı ve Ulubey

Ertuğrul Günay'ın haklı gururu
Türkiye uzun yıllar boyunca sahip olduğu müthiş turizm potansiyelinin farkına varamayan ve Akdeniz çanağındaki ülkeler sektörde söz sahibi olurken, öylece durup bakan bir ülke konumundaydı. Çok değil, bundan 30 yıl önce komşumuz Yunanistan'ın bir adasındaki yatak sayısı bizim toplam yatak sayımızdan daha fazlaydı. Ancak o günler geride kaldı. Türkiye şimdi 31.4 milyona ulaşan turist sayısı ile Avrupa'nın 6. büyük turizm ülkesi haline geldi. Üstelik bu başarıyı kendi öz sermayesi ile yakaladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın geçen yılki hayali turizmde İngiltere'yi geçmekti. 2011'de bu hayal gerçek oldu. Dünya Turizm Teşkilatının yayın organında ülkemize ayrılan özel bölümde "Türkiye dünya turizminde 6'ıncı sıradadır" ifadesi yer alıyor. Göğsümüzü kabartan bu başarı hikayesini yazan herkese teşekkürler.

Yıldırım oğlunu evlendiriyor
Suriye'nin Türk jetini düşürmesi nedeniyle gergin bir dönem geçiren hükümet, stresini pazar günü yapılacak düğün töreninde atacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve eşi Semiha Hanım, oğulları Erkan Yıldırım'ı evlendiriyor. Oğul Yıldırım, Pazar akşamı, Eskişehir'li bürokrat İskender Sarı- Fevziye Sarı çiftinin kızı İlknur Sarı ile dünyaevine girecek. Erkan Yıldırım-İlknur Sarı çifti, nikah günü olarak Meclisin de tatile gireceği 1 Temmuz Pazar gününü seçti. Saat 19.30'da başlayacağı belirtilen düğün, İstanbul'da Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Düğüne, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan bakanlara kadar siyaset dünyasından çok sayıda ismin katılması bekleniyor. Düğün için son hazırlıklarını yapan genç çift davetiyelerine özel bir not koydurdu. Tören için çiçek ve çelenk gönderilmesini istemeyen ikili, bunun yerine Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı'na bağış yapılması talebinde bulundu.

Mehmetçiğe sigorta müjdesi
CHP'li Mehmet Ali Susam'ın geçtiğimiz hafta Meclis gündemine taşıdığı " Askerlik görevini yapanların kışlada geçirdikleri süre boyunca sigortalı sayılmasına" dair kanun teklifi, iktidar partisinden de destek buldu. Önceki gün Meclis Genel Kurulu'nda Susam'ın sorusunu cevaplandıran Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bakanlık olarak bu konuda bir çalışma başlattıkları müjdesini verdi. "Milleti işinden, gücünden alıp askerlik yaptırıyoruz. Bu durumda sigorta primlerini de bizim karşılamamız çok doğru olur" diyen Yılmaz, çalışmayı ilgili bakanlıklara gönderdiklerini ve cevap beklediklerini açıkladı. Susam'ın teklifi hayata geçtiğinde askerlik görevini yapan bir vatandaşın sigorta primi Milli Savunma Bakanlığı tarafından ödenecek.

Meclis'te 7 bağımsız
Yasama yılının son günlerinde, Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç'in MHP'den ihracına ilişkin kararın kesinleşmesiyle bağımsızların sayısı 7'ye yükseldi. İrbeç, AK Parti'den MHP'ye geçmiş ve hiç vakit kaybetmeden genel başkanlığa adaylığı açıklamıştı. İrbeç'in partiden çıkarılmasıyla MHP'nin TBMM'ndeki sandalye sayısı 51'e düştü. Mecliste son durum şöyle:
Partiler Mv.Sayısı
AK Parti 326
CHP 135
MHP 51
BDP 29
Bağımsız 1
KADEP 1
Boş 1
Toplam 550

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA