• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Referandum tartışmaları ekonomiyi unutturmamalı ZEKERİYA MUTLU

Referandum tartışmaları ekonomiyi unutturmamalı

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.07.2010, 00:00

Son yazımızda, Türk ekonomisinin 2010'un ilk çeyreğinde yakaladığı büyüme oranına değinmiştik.
Ülke ekonomisinin ilk üç ayda yüzde 11.7 oranında büyüme kaydetmesini olumlu karşılamış, elde edilen verilerin ekonominin gerçeklerini gölgelememesi konusunda da uyarılarda bulunmuştuk.
Para kazanamıyorlar...
Gerçekten de, ekonomide makro düzeyde yaşanan olumlu gelişmeler, çarşı pazara yansımamakta, insanların piyasalara olan güvensizliği belirsizlik ortamının sürmesine neden olmaktadır.
Ne yazık ki Türkiye hala içinde bulunduğu kritik ortamı atlatamamıştır. Yaşanan zor dönemeçte harcamaların kısılması, nakit paranın iç pazarda dönmemesi de olumsuz yönde en fazla esnaf sanatkarları etkilemektedir.
Tüketicilerin gelecek endişesi ile zorunlu ihtiyaçları dışında harcamalarını kesmesi, alışverişlerin düşmesi, esnafı iş yapamaz, para kazanamaz hale getirmiştir.

ESNAF DİRENEMİYOR

Öz sermayesi sınırlı olan üyelerimizin bir kısmı bu koşullara fazla direnememekte, ticari ve ekonomik suçtan cezaevine düşen esnaf sayısı her geçen gün artmakta, yuvalar yıkılmakta, aileler dağılmaktadır.
Birkaç hafta önce köşemizde mektubuna yer verdiğimiz, borcunu ödeyemediği için cezaevine düşen Ali Topal adlı esnafın durumu, yaşanan sıkıntıların somut göstergesi olmuştur.
Tüm bu ekonomik sıkıntılara rağmen hala ülke gündeminde siyasi konuların ön plana çıkması, geleceğe güvenle bakabilmemizi engellemektedir.
Son günlerde yaşanan referandum tartışmalarının yazılı ve görsel basında şimdiden geniş yer bulması, siyasi partilerin dikkatlerini, çalışma planlarını ve eforlarını 12 Eylül'de yapılacak referandum üzerinde yoğunlaştırmaları, ekonomik sıkıntıları aşmak için ilgi bekleyen kesimleri endişelendirmektedir.
Özetle, ilk çeyrekte yakalanan büyüme oranının yılın geneline yayılması için ekonomi alanında ciddi tedbirlerin belirlenmesini ve uygulanmasını bekleyen reel sektör temsilcileri, neredeyse iki ay sonra yapılacak referandumun ülke gündemindeki diğer meseleleri gölgelemesinden kaygı duymaktadır.
İktidarıyla, muhalefetiyle ülke yöneticileri, geçmişte yaşanan hatalara düşmemeli, ekonomiye ilişkin çalışmalar ikinci plana atılmamalıdır.

HATIRLATMA
Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı ülkedeki girişimlerin yapısı, faaliyetleri ve performanslarına ilişkin bilgilerin derlenmesi amacıyla bir çalışma başlatmıştır. Tüm Türkiye'de olduğu gibi ilimizde de, İzmir Bölge Müdürlüğü tarafından 2009 Yıllık İş İstatistikleri Sanayi ve Hizmet Anketi'nin alan uygulamasına başlanmıştır.
Bu kapsamda anket için hazırlanan soru formları ile İzmir Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk alanı içinde bulunan 8 bin işyerinin bilgileri derlenecek, Avrupa Birliği'ne uyumlu iş istatistikleri üretilecektir. İşyerlerinin bilgileri yalnızca istatistiksel çalışmalarda kullanılacak ve gizlilikleri 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu ile teminat altına alınacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI