• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Yeni Teknolojiler ve Ekonomik Büyüme

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.06.2017, 00:00

Türkiye'de dünyayı saran yeni teknolojilerden, yeni ürün ve iş tasarımlarından daha çok yararlanmamız gerekmektedir. Yeni teknolojiler, endüstriyel internet ve verimli üretim süreçleri şirketlerin dünya genelinde birbirleriyle iletişim ve iş birliği içinde olmalarını zorunlu kılmaktadır. Konu yeni teknolojiler açısından ele alındığında hangi teknoloji internet kadar iş dünyasını ve sosyal hayatı etkisi altına alabildi?

Günümüzde farklı fikirleri destekleyen, yenilikleri takip eden, dijitalleşme ve inovasyon eko-sistemleriyle aralarında iletişim kurabilen şirketler daha başarılı sonuçlar alabilmektedir. Bu nedenle Endüstri 4.0, bir başka deyişle Dördüncü Sanayi Devrimi, tüm kuruluşları etkilemekte ve gelecek açısından önemli fırsatlar ve riskler söz konusu olmaktadır.

Tedarik zincirlerinin yeniden şekillenmesi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının yaygınlaşması konuları büyük bir önem taşımaktadır. Türkiye'de sanayinin verimliliğinin ve üretim kapasitesinin artırılmasıyla ilgili yeni fırsatların iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gelişim potansiyeli bu yöndeki çabalarla daha hızlı bir şekilde artabilecektir.

Günümüzde uluslararası pazarlarda, dünyanın neresinde olursa olsun, istenilen bir ürüne e-ticaret ile rahat bir şekilde ulaşılabilmektedir. Türkiye'nin üretim kapasitesinin ve ekonomik gelişiminin daha hızlı artırılabilmesi için yeni fırsat alanlarının belirlenmesi ve iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. İş dünyasındaki yoğun rekabet nedeniyle yatırımcıların, yöneticilerin, tedarikçilerin ve tüketicilerin işbirliğini ve inovasyon potansiyelini temel alan bir üretim modeline ihtiyaç duyulmaktadır. Bu durum yeni ve daha rekabetçi iş modellerinin gündeme getirilmesini de zorunlu kılmaktadır.

Günümüzde rekabetçiliğin ve ekonomik gelişmenin en önemli unsurları arasında yer alan inovasyon ve Endüstri 4.0 çalışmalarından daha somut çözümler alınması da zorunlu olmaktadır. Ayrıca tüm iş süreçlerinde verimlilik artışı sağlanması da büyük bir önem taşımaktadır. Bu projeler Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gelişimi açısından ele alınması gereken öncelikli konular arasında bulunmaktadır.

Endüstriyel internet ve yeni teknolojilere dayalı üretim süreçlerinin sağlayacağı gelişme potansiyelinin ve bunlarla ilgili yeni fırsatların takip edilmesi gerekmektedir. Ayrıca yazılım şirketleriyle işbirliği yapılması da zorunlu olmaktadır. Dijitalleşme ve dijital dönüşüm günümüzde en çok kullanılan terimler arasında yer almaktadır. Dijital dönüşüm yeni yönetim anlayışı ve teknoloji desteği ile yapılan iş dönüşümünü tanımlamaktadır. Şirketlerde bu dönüşümü başaracak insan kaynakları altyapısının oluşturulması da bu süreçte büyük bir önem taşımaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA