• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Endüstri 4.0, Sanayi 4.0 ve Ulusararası Standartlar

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.05.2017, 00:00

İş dünyasında Endüstri 4.0 uygulamalarıyla makineler ve cihazlar arasında yeni iletişim çağı başlamaktadır. Dilimizde Endüstri 4.0 ve Sanayi 4.0 olarak da tanımlanan bu kavram kapsamlı bir değişim ve dönüşüm sürecini ifade etmektedir. Endüstri 4.0 geniş veri tabanını dijital yöntemlerle hızlı bir şekilde değerlendirip bilgi entegrasyonu yapabilme özelliğine sahip kolay erişimli bir merkez durumundadır.

Küresel Rekabette Başarı

Endüstri 4.0 kavramı ilk olarak 2011 yılında Almanya'da Hannofer Fuarı'nda dile getirilmiş olup sağladığı ekonomik ve sosyal katkılar nedeniyle tüm dünyada yükselen bir eğilim olarak benimsenmektedir. Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde uygulanmaya devam eden Endüstri 4.0 geleceğin akıllı üretim ekonomisi kavramını gündeme getirmekte ve küresel rekabette başarılı olmak isteyen kuruluşlar için yol gösterici olmaktadır.

Endüstri 4.0 uygulamalarıyla iş dünyasında bazı sektörler kapsamlı bir değişim ve dönüşüm sürecine girmektedir. Bilgisayar programlarının ve gelişmiş yazılımların makinelere ve cihazlara entegre edilmesi sonucu nesnelerin interneti ve akıllı üretime geçiş dönemi başlamış bulunmaktadır.

Endüstri 4.0 uygulamaları yaygınlaştıkça beden gücüne dayalı insan kaynaklarına duyulan talep azalmaktadır. İş yerlerinde beden gücüne dayalı eleman çalıştırma yerine bilgi ve deneyimi olan nitelikli eleman çalıştırma ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. İnsan kaynaklarının bilgi ve yeteneklerinin Endüstri 4.0 uygulamalarının öngördüğü nitelikler doğrultusunda geliştirilmesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

İş dünyasında dijitalleşmenin giderek yaygınlaşması, makine ve cihazların birer akıllı çalışma birimleri haline gelmeye başlamaları sonucu klasik iş akış şemaları ve iş yapma modelleri değişmektedir. Endüstri 4.0 sürecinin uluslararası pazarlarda yaygınlaşmakta olduğu bir döneminde ulusal rekabet gücümüzün nasıl artırılabileceği konusunun ele alınması önem kazanmaktadır. Ayrıca iş yerlerinin Endüstri 4.0'a uyum sağlama sürecini kolaylaştırıcı destekler gerekmektedir. Türkiye'de Endüstri 4.0 süreciyle ilgili farkındalık düzeyinin artırılması ve bu konuda birtakım temel görüşlerin toplumla paylaşılması da yararlı olacaktır.

Türkiye'nin Sanayi Potansiyeli

Sanayi 4.0 süreci çeşitli sektörlerde değer zincirinin tamamını ilgilendiren bir dönüşümü kapsamaktadır. Sanayi 4.0'ın sağlayacağı fırsatlardan yararlanmak için bu konuda Türkiye sanayisinin farklı sektörlerde sahip olduğu potansiyelin incelenmesi ve bu dönüşümü gerçekleştirmeye yönelik ihtiyaçların belirlenmesi gerekmektedir.

İş dünyasında Endüstri 4.0 uygulamalarının yaygınlaşmaya başlamasıyla Türkiye üzerindeki ticari rekabet baskısının daha da artması söz konusu olmaktadır. Endüstri 4.0 dijital değişim süreci sadece sanayi kuruluşlarına yönelik olmayıp, tüm hayatı ilgilendiren bir süreci kapsamaktadır. Dijital değişim ve Endüstri 4.0 uygulamaları şirketlerin yeni ve hızla gelişen teknolojileri kullanarak stratejilerini, iş süreçlerini ve insan kaynaklarının niteliklerini geliştirmelerini zorunlu kılmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA