• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Kimler Bilinçli ve Verimli Çalışmaktadır?

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.05.2017, 00:00

İş gücü savurganlığı verimliliğin ve ekonomik gelişmenin önündeki en büyük engellerden birini oluşturmaktadır. Verimliliğin artırılması için iş gücünün eğitimi, sürekliliğinin ve motivasyonunun sağlanması ve performans değerlendirme çalışmalarına öncelik verilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca bir şirketin yönetim kalitesi de o şirketin verimliliğini doğrudan etkilemektedir.

Verimlilik artışının sağlanması konusunda uzun dönemli planlama ve bilinçli kararlar alma etkili bir rol oynamaktadır. Verimli çalışmalar toplumun tüm kesimleri için yararlı katkılarda bulunmaktadır. İş yerlerinde koşturarak çalışan elemanlara bilinçli ve verimli çalışıyorlar denebilir mi? Bir kimsenin verimli çalıştığının göstergeleri ve kriterleri nelerdir? Verimli çalışan insanların sayısı artırılabilir mi?

İş yerlerinde verimliliği azaltan nedenlerin başında iş akışına ve iş süreçlerine gereken ilginin gösterilmemesi gelmektedir. Yeni teknolojilerin izlenmesi, kalite ve verimliliğin artırılması açısından da planlı çalışmaların yapılması büyük bir önem taşımaktadır. İş yerlerinin yönetimin kalitesi verimliliği doğrudan etkilemektedir.

Kurumsal rekabet gücünü artırmak amacıyla iş süreçlerinin verimliliğini geliştirmek büyük bir önem taşımaktadır. Verimlilik artışı maliyetleri azaltmakta ve dolayısıyla satışları artırmaktadır. Verimlilik artışı sağlamak için yeni teknoloji yatırımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca bir kuruluşta verimlilik artışı sağlamak orada her düzeyde çalışan elemanların görev ve sorumlulukları kapsamında yer almaktadır. Bu nedenle hataların ve başarısızlığın kaynağını başka yerlerde aramamak gerekmektedir.

Bir ülkede istihdamın artırılması, iş süreçlerinin ve çalışan elemanların verimliliğinin artırılmasıyla doğru orantılı bulunmaktadır. Verimlilik artışı bir kuruluşun rekabet gücünün ve dolayısıyla iş hacminin de artırılmasını sağlamaktadır. Bir başka deyişle, istihdamı artırmanın ve işsizliği azaltmanın en sağlıklı çözüm yolu verimliliği ve üretimi artırmaktan geçmektedir.

Uzun dönemli ekonomik istikrarın sağlanması iş dünyasında verimlilik ve katma değer artışıyla söz konusu olmaktadır. Verimlilik artışının sadece sanayi kesiminde ve fabrikalarda değil tarım, lojistik, finans, eğitim, bilişim, turizm sektörlerinde ve kamu kuruluşlarında sağlanması gerektiği de gözden uzak tutulmamalıdır. Şirketlerde gereğinden fazla sayıda eleman çalıştırma sonucu verimlilik azalmakta, maliyet yükselmekte ve ürünlere olan talep azalmaktadır. Bu durum iş yerleri ve ülke ekonomisi açısından çeşitli darboğazlar yaratmaktadır.

Verimlilik hayatın her alanında ihtiyaç duyulan anahtar bir kavram durumundadır. Bilgi yoğun üretim ve iş yapma süreçleri de verimliliği artırma çalışmalarının temelini oluşturmaktadır. Verimlilik düzeyinin yükseltilmesinde Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları etkili bir rol oynamaktadır. Daha yüksek verimliliğe ulaşma çabalarının sürekli ve bilinçli olması gerekmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA