• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Etik Değerler: Sözlerle Değil, Davranışlarla

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.06.2017, 00:00

Etik değerler günlük hayatımızda ve iş dünyasında giderek daha büyük bir önem taşımaktadır. Etik değerler ahlak ve görgü kurallarıyla ilgili olup, karşılıklı saygı ve güven ortamında paylaşılan erdemli davranışlardır. Bu nedenle insan kaynaklarının etik değerler konusuna ilgi göstermeleri ve duyarlı olmaları gerekmektedir. İş yerlerinde sadece söylenen sözler değil, davranışlardaki tutarlılık ve karşılıklı saygı da büyük bir önem taşımaktadır. İş etiği kurallarına her düzeyde çalışan elemanlar uyum sağlamalıdır. Ayrıca iş yerlerinde karşılıklı güven ortamının sağlanması ve kurumsallaşma da etik değerlerin sürdürülmesinde yararlı olmaktadır.

Etik Değerlerin Kapsamı

Kuruluşlarda iş etiği uygulamaları birbirine benzer özellikler göstermektedir. Ancak çalışılan iş kollarına, kültürel altyapıya ve hedef alınan pazarlara bağlı olarak birtakım farklılıklar göze çarpmaktadır. İş etiği kurallarının benimsenmesinde ve uygulanmasında işverenlerin ve yöneticilerin iyi birer örnek ve öncü olmaları gerekmektedir.

İş etiği kuralları çok çeşitli konuları kapsamaktadır. Sosyal sorumluluk bilinci, kurumsal değerler, dürüst olma, kişisel ilişkiler ve topluma saygı, fırsat eşitliği, takım çalışmaları, rüşvet ve yolsuzluklara fırsat verilmemesi, iş yeri bilgilerinin ve fikri mülkiyet unsurlarının korunması, iş güvenliğinin artırılması ve çevreye duyarlı olma konuları iş etiği kapsamında büyük bir önem taşımaktadır.

Müşteri memnuniyeti sağlama açısından da iş etiği kuralları etkili bir rol oynamaktadır. İş etiği kurallarını benimsemek ve kurum kültürüne sahip çıkmak için iş yerlerinde sağlıklı bilgi akışı gerekmektedir. Salt yetki kullanmaya ve emir vermeye dayalı iletişim değil, karşılıklı güven ve anlayışa dayalı iletişim daha etkili ve yararlı olmaktadır.

İş etiği kuralları örnek bir kuruluş olabilmenin ön koşulları arasında yer almaktadır. Sadece büyük ve karlı bir kuruluş olmak yeterli değildir. İş hayatında sürdürülebilir başarılara ulaşabilmek için ortak kurumsal değerlere sahip olmak büyük bir önem taşımaktadır. İş etiği kuralları kurumsal hedefler doğrultusunda düşünce ve amaç birliğinin gerçekleştirilmesinde de yararlı olmaktadır.

Etik Değerler Durağan Değil

Etik değerler çalışan elemanları birtakım yasaklarla sınırlama aracı olarak ele alınmamalıdır. Burada amaç şirketlerin daha büyük başarılara ulaşabilmelerini sağlamak için tüm çalışanların bilgi ve yeteneklerinin daha iyi değerlendirilmesi olmalıdır. Ayrıca etik değerler durağan olmayıp yeni teknolojiler, yeni pazarlar ve uluslararası yoğun rekabet nedeniyle sürekli yeni boyutlar kazanmaktadır.

Kuruluşlar kendi deneyimlerini ve niteliklerini göz önünde bulundurarak iş etiği kurallarını kendileri belirleyebilmektedir. Bu konuda gerekiyorsa uzman kuruluşlardan da destek alınabilmektedir. Kurumsal etik değerlerin uygulanması konusunda tüm çalışanların sorumluluğu bulunmaktadır. İş etiğinin kapsamıı ve uygulamaları tüm çalışanları ilgilendirmektedir. İş etiği kurallarının ve uygulama yöntemlerinin katılımcı yönetim anlayışıyla ele alınması daha yararlı sonuçlar vermektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA