• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

Bir gazeteci, bir ilahiyatçı, bir gitarist

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.06.2016, 00:00
Hafta içinde birer gün arayla ayrıldılar aramızdan. Üçü için de sayfalar dolusu yazı yazmaya değer. Bir zamanlar yazmıştım da. Üçünü de çok seviyordum. Şimdi duyguları paylaşma zamanı...

Ben Babıali'de gazetecilik yapmadım ama o dönemi yaşamak o dönemin gazetecilerini daha iyi tanıyabilmek için onlarca anı kitabı okudum. Hıncal Uluç sayesinde tanıdığım ve dost olduğum gazeteci ve spor yazarı Nuyan Yiğit'in yazdığı "Gazetecilikte Bir Ömür" de onun nasıl bir duayen ve gerçek basın emekçisi olduğunu gözler önüne seren bir kitaptı...
yaz ayları kadrosunda yer alırdı. Kışları Londra'da geçirdiği için Mayıs - Eylül arası hasret giderirdik. Öğretim üyesi oğlu Süreyya da son yıllarda aramıza katılmış ve Nuyan abinin yokluğunda onu da aramızda hissetirir olmuştu...

89 yaşında yitirdiğimiz usta gazetecinin, özellikle 1940'lardan itibaren yaşadıklarını;
Robert Koleji, Necip Fazıl Kısakürek'i, Bülent Ecevit'i, Burhan Felek'i, teyzesinin oğlu Hıfzı Topuz'u, Şevket Rado'yu anlattığı kitabını bulup okumalısınız.
Cumhuriyet gazetesine girişini, Nadir Nadi'yi, Vatikan macerasını, İnce Memed'i yazmadan önceki Yaşar Kemal'i, her dönemde abartılı methedici yazı yazanlar için "yağdanlık" deyiminin ilk kez Hasan Pulur'un köşesinde kullanıldığını, doğum yerinin Milliyet Gazetesi olduğunu; o yıllarda "intihar" haberi yapmanın yasak olduğunu hep Nuyan abinin kitabından öğrendim.

1945 de çok partili rejime geçebilmek için anayasada yapılan değişiklikten 1950 genel seçimlerine, Demokrat Parti döneminden, 27 Mayıs ihtilaline, İsveçli sarışın güzellere benzettiği atletik yapılı Fatoş hanımla evliliğine, Avrupa güzeli seçilen Günseli Başar'a neler yok ki kitabında...
ABD başkanı olmadan önce John Fitzgerald Kennedy'le nasıl konuştuğunu, kitap imzalattığını ve Kennedy ile binlerce kadın arasında nasıl kaldığını bu kitapta okuyabilirsiniz.

Daha neler neler Nuyan Yiğit'in kitabı "Tarihçi" Kitabevi'nden çıkmıştı. Tavsiye ederim...

Başucumda yıllardır Yaşar Nuri Öztürk'ün kitapları durur. Gece yattığımda tekrar tekrar okurum. Bana huzur verirO kitaplar şimdi öksüz kaldı.
İslam felsefesini en iyi anlatan din bilginini, televizyon sohbetlerini dinlemekten çok etkilendiğimiz kişiyi kaybetmek İslam alemi için o kadar büyük bir kayıp ki! 40'a yakın kitap yazan, en az 30'unu okuduğum Yaşar Nuri Öztürk aynı zamanda Time Dergisi'nin "20'inci Yüzyılın En Önemli Kişileri" listesine giren, bizlere gerçek Müslümanlığı öğretmeye çalışan bir İslam alimiydiKur'an "Allah ile aldatmayın!" ihtarında bulunmasına rağmen Türk halkının, dinine olan derin saygısı yüzünden Allah ile nasıl aldatıldığını da yazmıştı korkusuzca Onun da mekanı Cennet olsun!

Ve bir gitarist, sıra dışı bir müzik adamı.
Asım Can Gündüz. Yurtdışında Awesome John ya da John Gundez olarak da tanınmıştı. 80'lerin sonlarına doğru Türkiye'ye geldi ve farklılığını ortaya koydu. Yıllar önce onu tanıdığımda Amerikan aksanlı Türkçesi, sımsıcak arkadaşlığı, esprileri ve gitar çalışındaki ustalığına hayran kalmıştım. Benim Show Radyo'nun başında olduğum dönemde onun da Enerji FM, Power FM ve Kiss FM gibi radyoların kuruluşunda ciddi katkıları olmuştu. Çok nadir görüşürdük.
Ama benim için çok özel bir yerdeydi.
2000'lerde Marmaris'e yerleştiğini duymuştum.
Ne var ki birlikte konuk olduğumuz bir televizyon programından sonra yıllardır karşılaşmadık. Dün 61 yaşında kalp krizine yenildiğini duyunca içimde bir şeyler koptu. Sanki solo çalarken kopan gitarının telleri gibi. İçim acıdı Renkli kişiliğiyle ve gitar çalmaktaki ustalığıyla onu tanıma şansı bulanlar Asım Can Gündüz'ü hep hatırlayacaklardır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA