• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

American İdol bitti

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.07.2016, 00:00
"Müzikle ilgilenen, müziğin içinde olup da kendini geliştirmek isteyen herkese tavsiye edeceğim bir televizyon programı var." diye 3 yaz önce yazmış, "American Idol"ı anlatmıştım bir yazımda. Bir solist yarışma programıydı.
Amerikan televizyon tarihinin en başarılı ve en çok izlenen programlarından biri olmuştu. Ve o müthiş program 15'inci sezonunda izleyicilerine veda etti.
Televizyon kanalları içinde Aysun'la birlikte istikrarlı izlediğimiz ve her bölümünden müthiş zevk aldığımız tek programdı. İkimiz de programın veda etmesine çok üzüldük
***
Programın yaratıcısı Simon Fuller "American Idol" programını "Pop Idol"dan yola çıkarak hazırlamış, yarışma ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde 2002'de yayınlanmıştı. 2002'deki ilk yarışmanın jüri üyeleri müzik yapımcısı Randy Jackson, şarkıcı Paula Abdul ve yönetici, aynı zamanda bir çok program formatının yaratıcısı Simon Cowell'dı.
Randy Jackson'ın jüri üyeliği 2 yıl öncesine kadar devam etti. Simon Cowell ise 2010 da son kez jüri üyeliği yaptıktan sonra "X Factor" yarışmalarını hayata geçirip o programları yönetmeye başladı. Son iki yıldır "American Idol"ın jüri koltuğunda Jennifer Lopez, Keith Urban ve Harry Connick Jr. oturuyordu.
***
Hem eğitici hem de eğlendirici bir müzik yarışma programı olan "American Idol"da yıllarca müzik açısından harika sesler, çok güzel şarkılar, nefis yorumlar, müthiş eleştiriler, programcılık açısından da kusursuz bir kurgu, soluksuz bir tempo dinledik ve izledik...
Finalde yarışan yarışmacılar olağanüstü performanslar sergilediler. Hiçbir şey sulandırılmadı ve abartılmadı. Kazananlar unutulmadı. Son 10'a kalanlar turnelerde seslerini bir kez daha duyurma ve para kazanma imkanı buldular. İlk yılın birincisi Kelly Clarkson 12 milyon albüm sattı.
Grammy ödülleri kazandı. Yani kazananlar gerçekten Amerika'nın idolleri oldular
***
15 yıl boyunca aynı sunucu Ryan Seacrest'i izledik. Yarışmaların onunu erkek şarkıcılar, beşini kadın şarkıcılar kazandı.
Bu yıl finalde müthiş bir çekişme vardı.
Kadın şarkıcı La Porsha Renae ve Missisippi'li erkek şarkıcı Trent Harmon'un tatlı rekabetinde zafer 25 yaşındaki Trent Harmon'ın oldu
***
Bizde yapılan yarışmalarla kıyasladığınızda anlayış olarak o kadar farklılar ki.
Bizdeki yarışmaların hemen hepsinde bir abartı var. Öne çıkan, rol çalan, gereksiz konuşma ve esprilerle "yeter artık" dedirten jüri üyelerine de rastlıyoruz, yarışmanın ruhunu anlamayan ve bir türlü geliştirilemeyen yarışmacılara da... Çok yetenekli olup, bize "Vay be" dedirten müthiş yarışmacılar da çıkmıyor değil. Ama sonuçta kim kazanırsa kazansın, kim finale kalırsa kalsın çökmüş bir müzik endüstrisi içinde, hiç bir şey yapamadan hemen unutulup gidiyorlar...
***
Acun Ilıcalı'nın American Idol'dan uyarladığı "O Ses Türkiye" yarışmasını da fikir sahibi olmak için izlemeye çalışıyordum.
2012'de Oğuz Berkay Fidan, 2013'te Mustafa Bozkurt, 2014'te Hasan Doğru, 2015'te Elnur Hüseynov, 2016'da Emre Sertkaya birinci oldular.
Bu gençlerin adını bir daha duyan oldu mu?
Üç kişi var adını hatırladığım. Biri ilk yıl finalde kaybeden ve sesine, yorumuna hayran kaldığım Kıbrıs'lı İbrahim Şevki. İkincisi kendi çabalarıyla albüm yapıp, ailesinin desteğiyle popüler olan İrem Derici, üçüncüsü ise dört jüri üyesinin de dönmediği ve anında elenen ama tesadüfen programı izleyen Sezen Aksu'nun dikkatini çeken İzmir Tire'li Rümeysa.
Önce Sezen'in vokalisti oldu sonra da "Yansın İstanbul" adlı bir single doldurdu.
American Idol'ın yerini dolduracak bir program bilmiyorum ama umarım "O Ses Türkiye" biraz daha toparlanarak müzikseverlere ve şarkıcı adaylarına umut olur. Aslında Tarık Sezer Orkestrası'nın, Acun Ilıcalı'nın programının en büyük kozu olduğunu da eklemeliyim...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA