• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Nerde o eski Fuar’lar? GÜRKAN ERTAÇ

Nerde o eski Fuar'lar?

gurkan.ertac@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.09.2014, 00:00
Eskiden 20 Ağustos tarihi bizim için önemli bir buluşma durağıydı. Çünkü sadece İzmirliler değil, tüm Ege, hatta Türkiye'nin dört bir yanından konuklar, İzmir Fuarı'nın açılışını iple çekerdi. İç turizm canlanır, 20 Ağustos-20 Eylül arası bir ay süreyle herkes zengini, fakiri, eğlencenin, mutlu saatler geçirmenin tadını doyasıya yaşardı. Elbette İhtisas Fuarları da önemli, ama ben Fuar denilince bizim çocukluğumuzun, gençliğimizin geçtiği bundan yarım asır öncelerini, "Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer" diye tatlı tatlı anımsıyorum ve de yetkililer kusura bakmasınlar, yapılaşmayı ve doğal güzelliklerden uzaklaşmayı bir türlü içime sindiremiyorum.
İzmir Fuarı Türkiye'nin eğlence dünyasının da doğal merkeziydi. Gazinolar dolar taşar, ülkenin en ünlü sanatçıları, şovmenleri Fuar'a koşardı. Büyük sanatçıları birebir izleme imkanını bulamayanlar Fuar'daki banklara, çimenlere serilir, dışarı taşan müziğin zevkini paylaşırlardı. Genellikle, Namık Kemal Lisesi'nin karşısında 26 Ağustos Kapısı'ndan girerdik içeri, solda Tariş'in buz gibi şırasından içmeden geçmek olmazdı. Sonra sırada birdenbire dev Sovyetler Birliği Pavyonu'yla karşılaşırdık. Hem de uzaya giden ilk astronot Yuri Gagarin'in posterleriyle. Hindistan Pavyonu'na giderdiniz, sanki Yeni Delhi'yi gezmiş gibi olurdunuz. Almanlar da araba sanayisinde Mercedes, BMW ve diğerlerinin son modelleriyle adeta bir "Oto şov" sergilerlerdi.

GELSİN MAKARNA-BİRA

Ada Gazinosu'ndan sola girilince Piyale'nin makarna pavyonu vardı, dudakları yakan sıcak makarna ile bira ve meşrubat satılırdı. İsteyene de çevirme tavuk. Herkes kuyrukta... Oradan geçip Hayvanat Bahçesi'ni ziyaret eder, maymunlara çerez atardık, Efsane Fil, Pak Bahadur'un marifetlerini gözler, kafeslerinde kartallara, akbabalara hayranlıkla bakardık. Hayvanat Bahçesi ile Dönme Dolap arasındaki geçitte her taraf gül bahçesi, mis gibi kokardı. Ve oradan eğlence mekanları, seç, seç beğen. Necdet Yazar'ın, Gönül Yazar'a aşık olduğu Göl Gazinosu, Noyaner'lerin Akasyalar'ı, Bornovalı Nuri'nin Luna Park Gazinosu, Orhan Gencebay ve İbrahim Tatlıses'in ilk parladığı, şimdinin ünlüsü Mustafa Keser'in assolistlere saz çaldığı Ekici Över, Zeki Müren'in Manolya'sı, Kürt Beşir'in (Öge) Çamlık Senar'ı (Müzeyyen Senar aşığıydı rahmetli) Ulutanır'ların Kübana'sı, Saffet Kuyaş'ın Mogambo'su...
Kiminin parası, kiminin duası. Hali vakti yerinde olanlar, programları içeriden izler, imkanı bulunmayanlar da dışardaki banklarda oturarak dinlerler, zevkini yaşarlardı. İzmir Fuarı aynı zamanda bir Tiyatro Cenneti idi de... Açıkhava Tiyatrosu ve şimdi İsmet İnönü Sanat Merkezi'nin olduğu yerdeki tiyatro, ünlülerin en önemli temsilleri sahnelediği mekanlardı. Zeki Alasya-Metin Akpınar'ın Devekuşu Kabare'si, Sururilerin İstanbul Tiyatrosu, Dormen'ler, Ankara Sanat Tiyatrosu nasıl unutulur? Hey gidi günler hey... Nerde o eski fuarlar?

Yaşanmış bir espri...
Mantafon inekler ve komutanlar

Fuar'ın geçmiş dönemlerinden sözederken basında çıkan bir ilginç olayı tatlı tatlı anlatmakta, eskileri anmakta yarar var. Yaşı 40 ve üzeri olanlar bilirler, Fuar'da Hollanda Pavyonu, 26 Ağustos kapısından girince sol taraftaydı. Hollandalılar da ünlü inekleri ve süt ürünlerinin ve çikolatalarının tanıtımını yaparlardı. İhtilal olmuş, Kenan Paşa (Evren) Devlet Başkanı. Fotoğrafta yanında, ihtilalin diğer ayakları, kuvvet komutanları Nurettin Ersin (Kara), Nejat Tümer (Deniz), Tahsin Şahinkaya (Hava) var. Ulusal boyuttaki bir gazetemizin İzmir ekinde bir haber: "Hollanda'dan Holştayn cinsi inekler getirildi..." Ve kahrolası yanlışlık, Evren Paşa ve diğer komutanların fotoğrafı yanlışlıkla o habere girmiş. Yani komutanları inek yapmışlar, inekleri de komutan. Büro şefi olayda kasıt olmadığını anlatmak için günlerce ter döktü.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA