• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ABDURRAHİM ŞENOCAK

Uzaktan çalışma

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.07.2017, 00:00

Günümüzde üretim yapan büyük fabrikaların yanında küçük üretim birimlerinin, ofislerin hatta sanal işyerlerinin sayısı artmıştır. Bu durum beyin gücüyle çalışan, iyi eğitimli ve yüksek vasıflı kişilerin çalışma hayatında çoğalmasına yol açtı. Teknolojinin gelişmesi ile bu tür işler işyerinden bağımsız yapılabilir hale gelmiştir. Bu noktada uzaktan çalışma kavramı karşımıza çıkıyor.
Almanya, İngiltere ve Amerika gibi gelişmiş ülkelere baktığımızda uzaktan çalışmanın yaygın bir şekilde uygulandığını görüyoruz.
Dünyanın 10. büyük ekonomisi olmayı hedefleyen ülkemizde de küresel dinamiklere ayak uydurmak için, ekonomik sistemde ve çalışma hayatında yenilikler yapılması kaçınılmazdır. ÇSGB'nin 2023 vizyonunu içeren "Ulusal İstihdam Stratejisi"ne göre işsizlik oranının yüzde 5'e inmesi, istihdam oranının yüzde 55'e yükselmesi hedefleniyor. Bu nedenle ülkemizde İş Kanunu ve Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda uzaktan çalışmaya ilişkin düzenlemeler yer alıyor.

Uzaktan çalışma nedir?

Uzaktan çalışma; işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisidir. Özellikle reklamcılık, bilişim, bankacılık, muhasebe, çevirmenlik gibi işlerde yoğun olarak kullanılabilecek bir modeldir.

Uzaktan çalışma sayesinde;

Çalışanlar zamana veya mekana bağlı olmadan işi uzaktan yapabilme özgürlüğüne sahip olacaklardır.

Sigortasız ve güvencesiz çalışanlar, sendikal hakları ve istihdam güvencesi olan çalışanlara dönüşeceklerdir.

Kayıt dışı çalışmanın yaygın olduğu evlerde yapılan işler ile mevsimlik tarım işleri istihdam güvencesi olan ve sigortalı çalışılan işlere dönüşecektir.

İnternet bağlantısı olan yerlerde kentlerde yaşayanlarla, kırsal kesimde yaşayanlar arasındaki farklılıklar kısmen ortadan kalkacaktır.

Engellilerin ve kadınların çalışma hayatına katılımı artacaktır.

Çalışanlar işyerine gelmek için zaman ve para harcamayacaklardır.

Çalışanlar hem çalışıp hem de kendilerine zaman ayırabileceklerdir.

Bu faydaların yanı sıra "İŞ'TE GÜVEN İŞTE GÜVENCE" mottosu ile yapılan bu tür çalışmalarla, uzun süre işsiz kalanların, yeni mezunların, öğrencilerin, gençlerin niteliklerine uygun daimi işlere geçişi kolaylaşacaktır.
Yapılan düzenlemelerin istihdama giden köprü vazifesi görmesinin yanında iş bulmada en kısa yol olması planlanmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun sıklıkla vurguladığı üzere, geçmişin klasik mesai anlayışının yerini modern çalışma yöntemi olarak gittikçe yaygınlaşan "uzaktan çalışma"ya terk etmesi aslında günümüz iş potansiyelinin doğurduğu bir sonuçtur.
Bu yeni istihdam modelinin bir taraftan işsizlikle mücadelede yeni bir yöntem olması diğer taraftan ekonomimize önemli girdiler sağlaması gibi avantajları bulunmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA