• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ABDURRAHİM ŞENOCAK

Sürdürülebilir kalkınma için eğitim şart!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.08.2017, 00:00

Kalkınma sıklıkla ekonomik büyüme ile karıştırılan bir kavramdır. Ekonomik büyüme bir ülkede üretimin sayısal olarak artması, genişlemesidir.
Kalkınma ise toplumun yaşam standartlarının iyileştirilmesi, refah düzeyinin artırılmasıdır.
Gelir dağılımından, eğitim seviyesine; toplumsal cinsiyet eşitliğinden, iş sağlığı ve güvenliğine; çevreden, güvenliğe kadar insanların günlük hayatlarını etkileyen her konu kalkınma kapsamına girer.
Dolayısıyla kalkınma, ekonomik büyüme ile birlikte sosyal ve çevresel gelişmeyi de kapsar.
Örneğin, sanayide istihdam oranı artarken üretim oranı düşüyorsa, bu artış tek başına anlamlı değildir.
Sanayide hem istihdam oranı hem de üretim artıyor, ancak havanın ve suyun kirlenmesi gibi çevresel bozulmalar yaşanıyorsa yine uzun vadeli kalkınmadan söz edemeyiz.
Bu noktada karşımıza "sürdürülebilir kalkınma" kavramı çıkar.
Sürdürülebilir kalkınma, toplumun ihtiyaçları karşılanırken ve yaşam standartları iyileştirilirken, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama olanaklarını ellerinden almamayı hedefler.

YÜZDE 7'YE ÇIKMALI

Nitekim 2023 vizyonu çerçevesinde hazırlanan ve 2014- 2018 yıllarını kapsayan Onuncu Kalkınma Planı'nda "yüksek, istikrarlı ve kapsayıcı ekonomik büyümenin yanı sıra hukukun üstünlüğü, bilgi toplumu, uluslararası rekabet gücü, insani gelişmişlik, çevrenin korunması ve kaynakların sürdürülebilir kullanımı gibi unsurlar yer almış, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınma süreci bütüncül ve çok boyutlu bir bakış açısıyla ele alınmış, insan odaklı kalkınma anlayışı çerçevesinde katılımcı bir yaklaşım benimsendiği belirtilmiştir.
Bu bağlamda hedeflerimizden biri bugün yüzde 5'lerde olan gayrisafi milli hasıla (GSYH) büyüme hızımızı yıllık asgari yüzde 7 oranına çıkarmaktır.
Bu amaçla, sağlık, turizm, tarım, enerji gibi yüksek katma değerli ve emek yoğun sektörlere odaklanarak; faaliyet çeşitlendirme, teknoloji geliştirme ve yenilikçilik yollarıyla ekonomik verimliliğin daha yüksek seviyelere ulaştırılması, istihdamın artırılması hedeflenmiştir.
Tam ve üretken istihdam ise nitelikli çalışan ile mümkündür.
Bu nedenle söz konusu planda öncelikli dönüşüm programları içerisinde "Temel ve Mesleki Becerileri Geliştirme Programı" yer almıştır.

BİLGİ VE BECERİ ŞART

Bu kapsamda çalışma hayatı ile ilgili konularda farkındalığın artırılması ve bütün paydaşların mesleki/sosyal bilgi ve becerilerinin edinilmesi ve geliştirilmesi için hizmet veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (ÇASGEM) sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında stratejik bir kurumdur.
Çalışanların eğitim yoluyla niteliklerinin artırılması, mesleki bilgi ve becerinin yanı sıra insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, barışçıl olma, çevreye duyarlılık, sağlıklı ve güvenli çalışmaya önem verme gibi alanlarda da gerekli bilgi ve becerinin kazandırılması ile mümkündür.
Sürdürülebilir kalkınma için istihdamda yenilikçi yaklaşımlara uyum sağlanması bakımından eğitimin merkezi rolü teslim edilmelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA