• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ABDURRAHİM ŞENOCAK

Yüzyıl için İstanbul girişimi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.10.2017, 00:00

ILO Onuncu Avrupa Bölge Toplantısı geçen hafta İstanbul'da yapıldı.
Üç gün süren toplantıda bölgede işin geleceğini şekillendiren hızlı teknolojik gelişmeler, küreselleşme, demografik trendler, büyük çaplı mülteci ve göçmen hareketleri ve çevresel sorunları kapsayan dinamik süreçler üzerinde duruldu.
Dört yılda bir yapılan ILO Avrupa Bölge Toplantısı'na Avrupa ve Orta Asya ülkelerinden "üçlü yapı" dediğimiz devlet, çalışan ve işveren temsilcileri katılıyor.
Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun başkanlığında yürütülen toplantının ana konusunu "insana yakışır işin geleceği" oluşturdu. Avrupa ve Orta Asya bölgesinde işin geleceğine ilişkin faydaları azami, riskleri asgari kılacak politika çerçevesi olan "Yüzyıl İçin İstanbul Girişimi: Avrupa ve Asya'da Güçlü ve Sorumlu Sosyal Ortaklık İçin İnsana Yakışır İşin Geleceği" inisiyatifi delegeler tarafından onaylandı.

***

Küreselleşme son yıllarda ekonomik ve sosyal alanda birçok değişimi de beraberinde getirmiştir.
Küreselleşme ile birlikte taşımacılık, iletişim ve üretim teknolojilerindeki gelişmeler ülkelerin ekonomik büyüme hızlarını da artırmıştır.
Taşımacılık, iletişim, üretim teknolojisi ve politikadaki gelişmeler de küreselleşmenin etki alanını artırmasını sağlamış ve ülkelerin ekonomileri için yeni fırsatlar ortaya çıkarmıştır.
Küreselleşmenin yarattığı fırsatları değerlendirebilmek için çalışma hayatında da değişimlere ayak uydurmak şarttır.

***

Bu noktada Yüzyıl İçin İstanbul Girişimi'nin içeriğinden ve çalışma hayatına katkısından söz etmek yerinde olacaktır.
Girişimde, başta teknolojik gelişmeler olmak üzere işin geleceğini etkileyen değişim faktörlerinin birçok fırsat barındırdığı vurgulamıştır. Elbette her değişim süreci birtakım zorlukları beraberinde getirmektedir.
Girişim'de asıl üzerinde durulan nokta bu zorluklar olmuştur.
Büyük çaplı mülteci ve göçmen hareketleri, çevresel sorunlar bunlardan sadece birkaçıdır.

***

Toplantıya katılan Başbakan Binali Yıldırım çözüm için nitelikli işlerle ekonomik büyüme sağlanması, çalışma barışı ve çalışanın huzurunun ön planda tutulması, devletin, çalışanların ve işverenlerin birlikte hareket etmesinin önemine vurgu yaptı.
Yüzyıl İçin İstanbul Girişimi'nin çalışma hayatına önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, son on yılda büyüyen küreselleşme, dijitalleşme, güce dayalı emek ihtiyacının yerini teknolojiye dayalı servis ihtiyacına bırakması, robotların kullanımının artması gibi olguların, istihdamı ve iş yaşamını etkilediğini belirterek, toplum ve çalışma ilişkisini güçlü tutmak, bilgi toplumunun ihtiyaçlarına göre istihdam piyasasını şekillendirmek gerektiğini vurguladı.

***

Toplantının kapanış konuşmasında çalışma yaşamının ne yöne gittiği konusunda büyük bir belirsizlik olduğunu ifade eden ILO Genel Direktörü Guy Ryder'ın söylediği üzere;
"İyimser ya da kötümser olmak yerine hepimiz azimle ve yüksek amaç duygusuyla bir araya gelmek zorundayız. O yüksek amaç değişim süreçlerini seyreden pasif izleyiciler olmayı kabul etmemek, onun yerine değişimin mimarları olma azmine sahip olmak demektir; böylelikle işin geleceğini kendi isteklerimiz doğrultusunda şekillendirebiliriz."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA