• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Oynaklık artıyor CAHİT SÖNMEZ

Oynaklık artıyor

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.05.2015, 00:00
Hem içerideki hem de dışarıdaki belirsizlikler piyasalardaki oynaklığı her geçen gün daha da artırıyor. Alıp başını gitmiş dolar bir bakıyoruz hızlı bir düşüşe geçmiş ya da umudu kestiğimiz borsa bir anda ralli yapıyor. Aynı şekilde faizler de umulmadık hareketlerle tahvil yatırımcılarını ters köşeye yatırabiliyor.
Gerçekten piyasalar radar ekranından çıkmış görünüyor. Takip edemez olduk. Aşırı tepkiler verdiği gibi beklentilerin tam tersi yöne de gidebiliyor. Örneğin Euro Dolar paritesi. Geçen haftalarda kur savaşlarına değinmiş olası iniş çıkışlara hazırlıklı olmamız gerektiğini vurgulamıştık. Ancak, ortada bir şey yokken piyasa dengelerindeki değişim şaşırtıcı oluyor. Avrupa Merkez Bankası her ay piyasaya 60 milyar Euro enjekte ediyor. Başkan Draghi yol haritasında bir değişiklik yok Eylül 2016'ya kadar devam edeceğiz diyor.

NEDEN DÜŞTÜ?
Bu arada FED'in bazı başkanları yıl içinde faiz artırım olasılığı arttı açıklaması yapıyor. İki tespit sonrası kurda nasıl bir yön beklemeliyiz? En kötü yatay değil mi? Öyle olmuyor... Euro hızla değer kazanıyor ve parite 1,14'e kadar çıkıyor. Almanya yüzde 0,3, Fransa yüzde 0,6 ve Euro Bölgesi 0,4 oranında büyüdü. Yıllık bazda ise yüzde 1'e tekabül ediyor. Beklenti yüzde 1,1 idi. Yani beklenti altında büyüme performansı söz konusu Euro Bölgesi'nde. Amerika'dan ise tüketim verileri geldi. Kişisel ve harcanabilir gelirler yüzde 0,1'in biraz altında gerçekleşmiş. Çekirdek perakende satışlar da aynı şekilde yüzde 0,1'ler seviyesinde yükselmiş.
İki bölgenin açıklanan verilerine göre Euro Dolar paritesini açıklamak, daha doğrusu doların bu kadar aşağı gelmesini açıklamak mümkün değil. Dolar endeksi hafta ortasında son 3 ayın en düşük düzeyine geriledi. 8 Mart tarihinde 100,83 ile zirve yapan endeks bugünlerde 93-94 bandında seyrediyor. Neden? ABD perakende satışları beklentilerin altında kaldı. Yüzde 0,5 tahmin edilirken yüzde 0,1 artış olmuş.

BİR AŞAĞI BİR YUKARI
İşin aslı şu...
Dolar endeksine yatırım yapanlar yıllık dolar bazında yüzde 16,88 kazanç elde etmişler. 1000 dolar büyüklüğünde vadeli kontratlarda uzun pozisyon alanların ancak 8 yılda ABD tahvillerinden kazanacakları getiriyi 1 yılda cebe indirmişler. Zirveden sonrada tam tersi "kısa pozisyon" aldılar ve düşüşe oynadılar. Şimdi düşerken de kazanıyorlar Aynı senaryo bizim piyasalar içinde geçerli. Düşükten dolar toplayanların bir kısmı 2,70'lerde satışa başladı ve böylece karlarını realize etmiş oldular.
Tek taraflı getiri de kesmiyor para sihirbazlarını... Sadece dövizden kazanmak olur mu? Hazır BIST 83 binin altına gerilemişken... Cari açık belirgin bir şekilde yükselmiş, Moody's den uyarı niteliğinde açıklama geliyor. Türkiye Bankalar Birliği sermaye yeterlilik rasyoları hızla azalıyor uyarısı yapıyor. Borsa bana mısın demiyor, yükselişini sürdürebiliyor.
Son günlerde piyasalarda tanık olduğumuz iniş ve çıkışların kesinlikle bilimsel bir dayanağı yok. Sadece fırsattan istifade aşırı spekülatif işlemlerle kar elde etme güdüsü hakim... Göreceksiniz önümüzdeki hafta açıklanacak başka bir veri gerekçe gösterilip terse çevrilecek piyasalar. Anlayacağınız bizim meşhur tahterevalli devrede.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA