• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bayram sonrası piyasalar CAHİT SÖNMEZ

Bayram sonrası piyasalar

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.07.2015, 00:00
Bir süredir olduğu gibi piyasalar bayramı da sakin geçirdi. Bazen start bekleyen koşucular gibi pozisyon alıp çıkış için sanki düdük çalmasını bekliyorlar. Bazen FED cılızda olsa çalar gibi yapıyor düdüğü, piyasalar çıkış yapıyorlar. Ama ikinci bir düdük geliyor Yunanistan'dan ya da Suriye taraflarından "hop nereye, hatalı çıkış yaptınız" diyorlar. Tabii bu durumda tekrar ilk yerine dönüyor piyasalar. Sanırım bu yoğun iç ve dış gündemle bir türlü tam anlamıyla normalleşemeyecekler.
Bu hafta bizim önümüzdeki hafta da Amerika Merkez Bankasının kritik toplantıları var. Enflasyondaki düşüş aklımıza acaba TCMB 25 ya da 50 baz puan indirim yapabilir mi sorusunu getirdi. Gösterge tahvillerin faizlerinin tansiyonu düşmediği sürece hatta yükselme potansiyeli varken TCMB'nin böyle bir aksiyon almasının doğru olmayacağını düşünüyorum.

FAİZ ARTIRIMI
Tam bir hafta sonra da FED yapacak Temmuz toplantısını... 29'u akşamı saat 21 gibi Başkan Yellen'dan toplantıda ön plana çıkan konuları duyacağız. Şimdiden ne kararlar alacaklar, toplantı sonrasında Yellen neler geveleyecek tahmin edebiliyoruz. Zaten bayram öncesinde ABD Temsilciler Meclisi Finansal Komite üyelerine sunum yapmış faiz artırımının yıl içinde yapılma olasılığının yükseldiğinden bahsetmişti. Gerekçeleri özetlediği cümlelerin tercümeleri de aynen şöyle: "Eğer ekonomi beklenen gelişmeyi gösterirse, ekonomik şartlar faizlerin bu yıl artırılmasını ve para politikasının normalleştirmeye başlanmasını uygun hale getirecek. Şubat ayından bu yana istihdam konusunda kayda değer ilerleme sağlandı. Bunun kanıtı ise işsizlik oranının %5.3 seviyelerine kadar gerilemesidir. Eğer ekonomik aktivitelerin hızı düşmezse işsizlik oranındaki gerilemenin devam etmesini bekliyoruz.
Kopyala yapıştır olmasa da önümüzdeki hafta oldukça benzer kararlara tanık olacağız gibi görünüyor. Sadece toparlanmaya yönelik güçlü olmasa da vurgu yapılabilir. Çünkü son duyurulan sanayi üretim endeksi ve kapasite kullanım oranlarındaki artış biraz beklentilerin üzerine çıkmıştı. Toplantı öncesi yayımlanan "bej kitapta da" Amerikan ekonomisindeki iyileşmenin ılımlı olduğunun altı çizilmiş.

JEOPOLİTİK RİSK
Aslında piyasa denklemine eklenen yeni bir faktör var: İran... Daha doğrusu İran'ın Birleşmiş Milletler daimi üyesi ülkelerle ve Almanya ile nükleer silah yapma kapasitesini azaltmaya yönelik anlaşma imzalaması hem petrol fiyatları hem de dış ticaret dengeleri üzerinde etkili olacak. Jeopolitik risklerinde azalması anlamına gelir mi derseniz ne yazık ki bulunduğumuz coğrafyada böyle bir olasılığın sıfır olduğunu söyleyebiliriz. Yazımı kaleme alırken çok acı haber aldım. Suruç'da hain saldırı sonrası 29'un üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti.
Toparlarsak... Koalisyon çalışmaları iyi gitmiyor. Jeopolitik riskler arttı. Bize özgü bu sorunlara FED toplantı sonucunu da eklersek piyasalardan olumlu gelişmeler bekleyemeyiz. Teknik analize göre BIST 100'de 81.500 ve 80.700 seviyelerinde destekler görünüyor. Eğer aşarsa endeks daha güçlü destek noktası olan 79.500'de tutunabilir. Bu hafta yani bayram sonrası belirsizlik devam edeceğinden biraz dikkatli olmamız fayda var.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA