• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Gayrimenkule yeni yatırım seçeneği CAHİT SÖNMEZ

Gayrimenkule yeni yatırım seçeneği

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.03.2017, 00:00

Gayrimenkul her zaman her ekonomik koşulda yatırımcının ilk sıraya koyduğu bir seçenektir. Hatta aile ev aldığında kendini güvende hissetmeye başlar. Yani kafasını sokacak bir evi oldu mu geçim açısından gerisinin kolay olduğunu düşünür.
Haksız da sayılmaz. Ama hiç te kolay değil konut edinmek. Çünkü gelirimizin katbekat üstünde fiyatı var. Bu yüzden banka kredileri ya da eş dosttan borçlanarak ancak alınabiliyor.
Faiz oranlarının makul olmadığı konjonktürde ya da belli bir peşinatın biriktirilememesi durumunda gayrimenkul almak doğal olarak zorlaşıyor. İki hafta içinde yeni bir seçenek geliyor. Gayrimenkul sertifikaları 5 Nisan tarihinde halka arz edilecek. Düşük tasarruflarla dahi alınabilecek, böylece henüz proje aşamasında olan bir gayrimenkule yatırım yapmış olacak yatırımcılar...
Gayrimenkul sertifikalarının mevzuattaki tanımı şöyle; "Bir ya da birden fazla gayrimenkul projesinin belirli bağımsız bölümlerini veya bağımsız bölümlere ilişkin belirli bir alan birimini temsil eden menkul kıymetlerdir." Daha yalın bir ifade ile açıklayalım... Kendini kanıtlamış inşaat şirketi her türlü izni almış olarak somut projesini kanıtlamak kaydıyla gayrimenkul sertifikası çıkaracak. Bu sertifikalar söz konusu gayrimenkulde belli bir payı temsil edecek. Örneğin 1 metrekaresi 100 adet gayrimenkul sertifikasına denk gelecek. Bu durumda 80 metrekare genişliğindeki bir daire için tasarruf sahibinin 8 bin adet gayrimenkul sertifikası alması gerekecek. İlk başta halka arz esnasında olduğu gibi sonrasında projenin tamamlanması için gereken süre boyunca da Borsa İstanbul'dan gayrimenkul sertifikası elde edebilecekler.
Proje bittikten sonra iki seçeneği olacak sertifika sahiplerinin. Birincisi ayni edim... Ortak bağımsız alanlardan elindeki gayrimenkul adetine göre metrekare mülkiyet sahibi olacak. İkincisi ise tali edim...
Gayrimenkul istemiyorum, bana o günkü ulaştığı ederi üzerinden ödeme yapın diyebilecek ikinci seçeneği tercih edenler. Böylece az miktardaki tasarrufuyla gayrimenkule yatırım yapabilecek.

ŞEFFAF SÜREÇ

İnşaat firması ise gayrimenkul sertifikası satışı yaparak projenin realizasyonu için gerekli olan finansmana kavuşmuş olacak.
Tabiki satıştan toplanan paranın tamamı verilmeyecek yüklenici müteahhit firmaya... Sorumlu bir banka devreye girecek ve onun üzerinden peyderpey aktarılacak.
Yani paranın kullanımı kontrol altına alınacak. Malum çok firmalar gördük büyük taahhütlerde bulunmuş.
Uçmaktan öteye gidemediler, jet gibi uçmuş olsalar da projeleri tamamlayamadılar. Gayrimenkul sertifikalarının çıkarılması ve toplanan finansmanının belirli projede kullanılması tamamen şeffaf bir süreçte gerçekleşecek. Banka kontrolü, SPK'nın ve bağımsız denetim kurumlarının denetimi söz konusu olacak.
Sertifikaların elde tutulma süreleri de bulunmuyor. Oldukça likit, istenildiği zaman Borsada satılabiliyor.
Bir ekleme yapalım; faize duyarlı tasarruf sahipleri için de bir seçenek olacak.
Çünkü fiyatındaki değişim aynen hisse senetlerinde olduğu gibi arz ve talep koşullarıyla belirlenecek.
Bu arada vergi avantajı da var sertifikaların... Birim sonrasında sertifikaların verilmesi ve tapu devri esnasında sadece yüzde 1 KDV ödenecek. Bir de tapu masrafları...
Bunların dışında herhangi bir ödeme olmayacak.
Sözün özü bireyler küçük tasarrufları ile gayrimenkule yatırım yapabilecekler hatta edinebilecekler, firmalar da inşaat için gerekli finansmana daha ucuz ve daha rahat ulaşabilecekler gayrimenkul sertifikaları sayesinde...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA