• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kim yanılıyor FED mi, piyasalar mı? CAHİT SÖNMEZ

Kim yanılıyor FED mi, piyasalar mı?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.06.2017, 00:00

FED Açık Piyasa Komitesi bu yılın içinde ikinci kez "Federal Fonlama Oranını" 25 baz puan arttırdı. Böylece FED'in bankaları fonlarken kullandığı faiz oranı yüzde 1-1,25 aralığına geldi.
Yılın başındaki tahminlerinde değişim olmazsa bir faiz artırımı daha olacak 2017 içinde. Enflasyonun seyrine göre sonbahar ya da Aralık ayında son artışla beraber faiz oranı yüzde 1,5'a ulaşacak.
FED faiz artırabilir, normalleşme politikalarını sürdürebilir. Bu normal...
Ancak normal olmayan FED ile piyasa aktörlerinin birbirlerinden uzaklaşmaları.
Piyasalar FED'in uyguladığı politikaları irrasyonel buluyorlar, ekonomik verilerle aldığı önlemlerin örtüşmediğini savunuyorlar.
Bunu nereden anlıyoruz? Faiz artırımı sonrası verdikleri kararlardan...
Piyasalar için geçerli olan denklem şu değil miydi? Doları basan ve likiditesini belirleyen FED faiz artırarak doları daha değerli hale getiriyor, hem dolar hem de dolar cinsi menkul kıymetlere karşı yatırımcıların risk iştahlarını artırıyor.

KARŞILIKLI RESTLEŞME!

Sonuçta dolar getirileri cazip olduğundan, borsalardaki, emtiadaki ya da kıymetli madenlerdeki pozisyonların bir kısmı yön değiştirip dolara kayıyordu. En nihayetinde hisse senetleri, emtia ve altında değer kaybı, diğer ülke tahvillerinin risk primlerinde artış görülüyordu. Özellikle bu yılda piyasalar temel denklemi çürüttüler ve oyunun kurallarını yeniden belirlemeye çalışıyorlar. Bir yerde FED'e meydan okuyorlar. Senin öngörülerini kabul etmiyoruz, hep yanılıyorsun. Şimdi yine yanılacaksın, özellikle enflasyonun düşük seyrini geçici nedenlere dayandırman inandırıcı değil, bu yüzden kolay kolay "şahinleşemeyeceksin"...
Bu yaklaşımla piyasa aktörleri kaldıkları yerden oyunlarına devam etme niyetindeler. Yani gelişmekte olan piyasa hisse senetlerindeki, emtia ve altındaki pozisyonlarını korumak bir yana yeni pozisyonlar almaktan yanalar.
Normalleşme süreci ve diğer ipuçlarına geçmeden hemen şu vurguyu yapayım;
Kesinlikle katılmıyorum... Piyasa aktörleri dediğimiz aslında ne altınla ne dövizle ne emtia ile ne de şirket hisse senetleriyle ilgisi olmayan sadece kısa günün karı peşinde koşan spekülatörler... Ne yazık ki piyasalarda balon oluşturuyorlar.
Özellikle de hisse senetlerinde... Dikkatinizi çekmek isterim.

NORMALLEŞME AŞAMALARI

Gelelim FED'in normalleşme sürecine...
Bugüne kadar çok dikkate alınmayan ama faiz artırımından daha fazla hayati önem taşıyan konu FED'in bilançosunu tekrardan daraltmaya başlayacak olması.
Burayı biraz açalım; FED piyasalara likidite vermek için hazine tahvili ve ipotekli menkul kıymet satın alıyor. Satın aldığı menkul kıymetlerden vadesi gelenlerin tamamı kadar aynı miktarda elde ederek piyasalardaki likiditeyi düşürmüyor sabit tutuyor. Ancak son toplantısında bir olasılıkla Eylülde büyük olasılıkla da Aralıkta itfa olanların bir kısmı için yenilerini almayacak ve piyasadaki likiditeyi kademeli olarak azaltacak.
Açıkladığı aksiyon planına göre tahvillerde başlangıçta ayda 6 milyar dolar olacak ve ayda 30 milyar dolara ulaşana kadar 12 ay boyunca üç aylık aralıklarla 6 milyar dolarlık adımlar atacak. İpotekli menkul kıymetler içinde başlangıçta ayda 4 milyar dolar ve 12 ay boyunca üç ayda bir 4 milyar dolarlık adımlarla ayda 20 milyar dolara ulaşmayı planlıyor.
Kısacası toplamda aylık 50 milyar dolar çekecek piyasalardan... Eylülde başlarsa gelecek sene sonunda 900 milyar doları piyasadan almış olacak.
İşte FED'in bu aksiyonları piyasa aktörlerinin ayağını biraz yere bastırabilecek.
Zaten spekülatörlerin umurunda değil ki. Çünkü onlar önceden pozisyonlarını terk edip dolara geçmiş olacak.
Asıl dolar borcu olanlar bedeli ödeyecek şuan yapılan piyasa fantezilerinin...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA