• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
FED karar öncesi yine piyasaları dalgalandırdı CAHİT SÖNMEZ

FED karar öncesi yine piyasaları dalgalandırdı

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.03.2023, 00:00

Amerika Merkez Bankası'nın (FED) Para Politikası Kurulu olan FOMC iki hafta sonra Salı günü toplanacak ve Çarşamba da kararını açıklayacak.
Henüz iki hafta olmasına rağmen FED Başkanı Powell ve Komitenin bazı üyelerinin şimdiden yaptıkları açıklamalar piyasaları dalgalandırmaya yetti. Aslında bu filmi defalarca izledik. Sonunu biliyoruz.
Ama piyasalar bu tür gelişmeleri fırsat olarak kullanmayı ihmal etmiyorlar.
Nasıl fırsata dönüştürdüklerine değineceğim ama öncesinde olası senaryolara göz atalım. Federal Rezerv Sistemi Guvernörler Kurulu 3 Martta Başkan Powell imzasıyla "iletim mektubu" yayınladı. Bireylerin ve firmaların sağlıklı ekonomi kararları almalarını sağlamak amacıyla uzun dönem hedeflerini ve para politikası stratejilerini bu mektup aracılığı ile paylaşıyorlar.
İlk cümle hiç değişmiyor; "Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Kongre'den aldığı maksimum istihdam, istikrarlı fiyatlar ve ılımlı uzun vadeli faiz oranlarını teşvik etme konusundaki yasal görevini yerine getirmeye kararlıdır. Kurul, para politikası kararlarını mümkün olduğunca açık bir şekilde kamuoyuna açıklamaya çalışır".

KOMİTE ASLA TAVİZ VERMİYOR
Aynı zamanda mektubun yine başında büyük puntolarla vurgulanmış "Komite faiz artırımına ve bilançosundaki varlıkları azaltmaya devam edecek" kararlılığı da piyasalara doğrudan mesaj niteliği taşıyor. Çünkü piyasalar "bir umutla" daha güvercin olması yönünde Komiteyi telkin etmeye çalışıyorlar ve buna göre fiyatlama yapıyorlar. Komite de her zaman olduğu gibi piyasaların önündeki konumunu kaybetmemek için duruşundan asla taviz vermiyor.
Görünen o ki Komite enflasyonla mücadelede kararlı adımlarına devam edecek.
Bu durumda piyasalara tek seçenek kalıyor; büyük olasılıkla 50 baz puan düşük olasılıkla da 25 baz puan faiz artışını kabullenmek. 30 günlük FED Fonları vadeli işlem kontratlarının fiyatlamalarını dikkate aldığımızda Komite Federal Fonlama oranının 22 Martta yüzde 5-5,25'e yükselme olasılığı 77,9 seviyesinde görünüyordu. Yaklaşık 2-3 hafta önce 50 baz puanlık faiz artırım olasılığı bu kadar yüksek değildi.

EMEK PİYASASI ALAN AÇIYOR
Komitenin bu denli cesur adımlar atmasının birkaç nedeni var. Birincisi fiyat istikrarını büyümenin ve maksimum istihdamın olmazsa olmaz koşulu olarak görmeleri ki yapılan tüm akademik çalışmalar bunu kanıtlıyor. İkincisi ABD emek piyasasının güçlü olması faiz artırımı için Komiteye alan açıyor. Geçen ay ABD ekonomisi uzun aradan sonra 400 binin üzerinde tarım dışı istihdam yaratılabildi. İşsizlik oranı yüzde 3,5'den yüzde 3,4'e geriledi. Üstelik işgücüne katılım oranı yükseldiği bir süreçte...
Açıkça görüldüğü gibi yüzde 2 olan orta vadeli hedefinden oldukça uzak enflasyon oranını aşağı çekmek için FED emek piyasasının açtığı alanı faiz artırımları ile değerlendirmeye devam edecek. Son olarak kısaca piyasaların bu gelişmeleri nasıl fırsata dönüştürdüğüne değineyim. Şöyle basit bir algoritma var. FED faiz artırınca likidite hisse senedi ve altından dolar ve dolar cinsi tahvile yöneliyor. Tepki ise faiz artırım oranı tahminine göre değişiyor. Dikkat ederseniz hisse senetleri, altın, ABD 10 yıllık tahvilleri, Dolar endeksi uzunca süredir çok dar bant içinde kaldı. Yani ne boğa ne de ayı piyasası söz konusu değil. İşte bu yüzden piyasalar beklenti yönetimi ile dalga boyunu mümkün olduğunca genişletip spekülatif kazanç elde etmeye çalışıyorlar. Oysa filmin sonunu onlar da iyi biliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA