• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yeni nesil SGK teşviki ile “0” prim maliyeti EKREM GÜLCEMAL

Yeni nesil SGK teşviki ile “0” prim maliyeti

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.01.2019, 00:00

Daha önceki yazılarımızda gerek 4/a kapsamında sigortalı çalıştıran işverenler gerekse ek- 9'uncu madde kapsamında ev hizmetlerinde 10 günden fazla sigortalı çalıştıran işverenler için verilen teşvikler hakkında bilgilendirmelerde bulunmuş idik. Bu yazılarımıza www. yeniasır.com.tr/yazarlar bölümünden ulaşılabilir.
Bu hafta ise yürürlükte olan bu teşviklerden, işverenlerimizin ücret dışındaki işçilik maliyetlerinde en fazla avantaj sağlayan "Yeni Nesil Teşvik" hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.
Söz konusu teşvik ile 1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında işe alınan ve aşağıda sayacağım şartları taşıyan sigortalılar için; İmalat veya bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerleri için; sigortalıların azami ücrete kadar elde ettikleri kazançları (prime esas) üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı; diğer sektörlerde faaliyet gösteren işyerleri için ise asgari ücret üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanmaktadır.

Sigortalı yönünden gerekli olan şartlar

- 1.1.2018 ile 31.12.2020 tarihleri arasında işe alınmış olmalı,

- Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsiz olmalı,

- İşe alındıkları tarihten önceki üç aylık sürede toplam 10 günden fazla 5510 sayılı Kanunun 4/a ve 4/c maddeleri ile isteğe bağlı sigorta hariç 4/b kapsamında sigortalı olmamaları gerekmektedir.
İşyeri yönünden sağlanması gereken şartlar

- Özel sektör işvereni olması,

- Sigortalının işe alındığı yıldan bir önceki takvim yılında Kurumumuza bildirilen sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması,

- Aylık prim ve hizmet belgeleri SGK'ya yasal süresinde verilmiş olmalı ve tahakkuk eden primler yasal süresi içinde ödenmiş olmalı,

- Sahte sigortalı bildiriminde bulunulmamalı, kayıt dışı sigortalı çalıştırılmamış olması şartlarını taşıyan işyerleri bu teşvikten faydalanabilir.

Teşvikten yararlanma süresi 1.1.2018 - 31.12.2020 tarihleri arasında işe alınan ve teşvik kapsamında giren sigortalılardan dolayı 2020/ Aralık (dahil) dönemine kadar geçerli olmak üzere işe giriş tarihi itibari ile;

18 yaşından büyük kadınlar 18 ay süreyle 18 - 25 yaş aralığındaki erkek sigortalılar 18 ay süreyle, İş-Kur'a kayıtlı engelli sigortalılar için işe giriş tarihinden itibaren 18 ay süreyle, 25 yaşından büyük erkekler ise 12 ay süreyle, bu teşvikten faydalanılabilir.
Yeni Nesil Teşvikten yararlanma süresi her halükarda 31.12.2020 yılını geçemeyecektir.

Destekten sağlanacak teşvik tutarı 2019 yılında asgari ücretteki artış ile birlikte Yeni Nesil Teşvikten sağlanan destek de artmış oldu. Rakamsal olarak teşvikten yararlanma tutarlarını belirtir isek tahmin ediyorum elde edilecek avantajı daha iyi görebileceksiniz. İmalat ve bilişim sektörleri ile diğer sektörlerde faaliyet gösteren bir işyerinde asgari ücretle çalışan bir kişi için 959 TL prim ödenmesi gerekirken, teşvikten yararlanılması haricinde "0" TL prim ödenecektir.

İmalat ve bilişim sektörleri ile diğer sektörler arasındaki fark ise imalat ve bilişim sektörlerinde asgari ücretten daha yüksek kazanç sağlayanlar yönünden olacaktır. Örneğin; azami (tavan) ücretten çalışan bir sigortalı için imalat ve bilişim sektörleri işverenleri 2.558,00 TL daha az prim öderken, diğer sektör işverenleri ise 959,00 TL daha az prim ödeyecektir. Bunlar bir sigortalı için rakamlar, çalışan sayınıza göre aylık ve yıllık elde edeceğiniz avantajı siz hesap edin artık.

TORBA YASA İLE GETİRİLEN SON DÜZENLEMELER

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 1.000 TL OLDU

Geçtiğimiz hafta Meclisten geçerek kabul edilen 7161 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanuna 19'uncu Ek Madde eklenmiş olup ilgili maddeye göre, malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ve aylıklar ile birlikte her ay itibarıyla yapılan ödemeler toplamı dosya bazında 1000 TL'nin altında olamaz hükmü getirilmiştir.
Emeklilerimiz zamlı aylıklarını Şubat ayından itibaren almaya başlayacaklardır.

ER VE ERBAŞLARIN AİLELERİ GENEL SAĞLIK SİGORTASINDAN FAYDALANABİLECEK

Yukarıda bahsettiğim Kanun ile birlikte getirilen bir başka yenilik ise genel sağlık sigortası kapsamında yapılmıştır. Buna göre er ve erbaşların aileleri bakmakla yükümlü kapsamına dahil edilmiş olup böylece askerlik görevini yerine getiren er ve erbaşların, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan anne, baba, eş ve çocuklarına genel sağlık sigortası kapsamından yararlanma hakkı getirilmiştir.

BORÇLANMA BAŞVURULARI E-DEVLET'TE

Vatandaş odaklı hizmet anlayışı çerçevesinde işlemlerini yürüten Kurumumuz tahsis başvuruları dışında bir hizmetini daha E-Devlet kanalıyla yürütmeye başlamıştır. Bu kapsamda 22/01/2019 tarihi itibariyle e-devlet uygulaması üzerinden askerlik ve doğum borçlanması talebi alınmaya başlanmış olup ilgili borçlanmalar için vatandaşlarımızın merkez müdürlüklerine giderek zaman kaybetmelerinin önüne geçilmiş taleplerinin daha hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasının önü açılmıştır.
Sosyal güvence içinde kalın..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA