• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Doğu’nun şimdiki Paris’i: Van ERKİN USMAN

Doğu’nun şimdiki Paris’i: Van

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.09.2016, 00:00

Yakın yıllara kadar Diyarbakır için "Şark'ın Paris'i" sıfatını kullanırdık. Şimdi o unvanı Van taşıyor.

2011 yılında yaşanan 2 büyük deprem Van'ı harabeye çevirmişti.
İstanbul/Şişli Belediyesi Van'a el vermiş, büyük bir öğretmenevi yaptırmıştı. Adı da Van-Şişli Öğretmenevi olmuştu.
Şehir merkezinde bulunan öğretmenevi; 5000 metrekarelik bir bahçe, 100 araçlık otopark, 300 kişilik restoran, 150 kişilik konferans salonu, 150 kişilik teras kafe, yazlık çardak ve kameriyelere sahip.
Havaalanına 6.5 km, otogara ise 1.5 km uzaklıkta...
Öğretmenevi sadece öğretmenlere hizmet vermiyor. Vatandaşlara da açık.
Yönetmelik değişikliğiyle Milli Eğitim'den çıkan öğretmenevleri şimdi artık herkese hizmet vermekte...
Yüzde yüz dolulukla çalışan ve 122 yatağı bulunan Van-Şişli Öğretmenevi Müdürü yüksek kimyager Sinan Aldemir, "Fitness salonumuz var ancak henüz aletleri almış değiliz. Van peyniri, cacık, murtuğa, kavut, ilitme, siyah ve sarı zeytin, bal, tereyağı, çeşit çeşit reçeller, haşlanmış yumurta, kaşar peyniri, beyaz peynir, domates, salatalık, biber, maydanoz, marul, patates kızartması gibi yiyeceklerin bulunduğu kahvaltımız ise en az 20 çeşit. Doğal ve organik yiyecekler sunuyoruz. Bütün işlerimizi ihale kanununa göre yapıyoruz. Vatandaşlarımızın içi rahat olsun'' diyor.
Aldemir, "Sengeser, ayran aşı, Kürt köftesi, eşkili gibi yerel yemekleri de eksik etmiyoruz" diyor.
Van, kahvaltı salonlarıyla meşhur bir ilimiz...
Van-Şişli Öğretmenevi, o kahvaltı salonlarını hiç aratmıyor.

Urartu, Pers, Roma, Selçuklu, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Türkmenler, Safeviler ve Osmanlı'dan kalma konsantre bir masal şehir olan Van, denizden 1640 metre yükseklik-450 metreyi bulan derinliğiyle dünyanın en büyük sodalı gölüne sahip.
Van Kedisi, Van Kalesi, kayak merkezleri, ikiz kümbetler, Hüsrev Paşa Camisi, 7 Kilise, Vanodokya, Akdamar Kilisesi, Hoşap Kalesi, Ters Lale, otlu peynir ve kilimleriyle yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken Van, deniz gibi göle, efsane gibi 7 bin yıllık bir tarihe sahip.
Türkiye'nin en çok güneş alan illerinden biri olan Van, Ayvalık'ın Papalina'sı gibi meşhur İnci Kefali balığına da ev sahipliği yapıyor.
Dünyada akıntıya karşı yüzen iki balık türünden biri olan ve sodalı suda yaşayan tek balık İnci Kefali!

Recai Şeyhoğlu; çok sevdiği Van'a gide gele sonunda 'İzler ve Yankılar' adlı kitabında Van'ı anlattı uzun uzadıya...
Haftada bir kaldırımları yıkanan, çeri çöpü olmayan tertemiz Van'da belediye otobüslerinin renginin belirlenmesine imza atmış kadınlar. Şoförlük yapan kadınlar da var bu otobüslerde.
Şeyhoğlu'nun Van'a 'Dişli Van' demesi bundan. Kahvaltısı için, coğrafyası ve tarihi için görmeye değer bir yeryüzü cenneti Van...

Siyaset ve kadın...

Mediha Balbakan, son on yıl içinde, AK Parti'de kadın haklarını savunan ve uygulayan siyasetçilerden biri. AK Parti İzmir örgütünün çeşitli kademelerinde bir kadın siyasetçi olarak görev yapan Balbakan, "Kurtuluş Savaşı'nda erkeği ile omuz omuza vererek büyük zaferlere ismini yazdıran çağdaş Türkiye'nin simgesi Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesi 80 yılı aşıyor. Avrupa ülkelerinde kadınlar, Türk kadınlarının 1934'de kavuştuğu seçme ve seçilme hakkını ancak İkinci Dünya Harbi sonunda elde edebilmişlerdir" diyor ve kadınlarımızın tarihin her döneminde Cumhuriyet ve kazanımları ile birlikte bilimden siyasete, yargıdan sanata her alanda ortaya koydukları başarılarla Türk kadınının gücünü her yerde gösterdiklerini vurguluyor. Balbakan şöyle devam ediyor: "Ne var ki, bazen eğitimsizlik, bazen sosyokültürel nedenlerle kadın- erkek arasında ayrımcılığın halen sürdüğüne, kadını herşeyden önce insan kabul edemeyen bu zihniyetin eğitimiyle mümkün kılınabilir.
Tabii kadınlarımızın kimi yerlerde baskıcı yaklaşımlarla engellenmek istenen hakları için mücadele vermeleri en az eğitim kadar önemlidir. Türk kadının bugünün siyasetinde temsilini artırmak topluma büyük zenginlik katacaktır."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA