• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

Listelerde eski-yeni kucaklaştı

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.09.2015, 00:00
Henüz aylar geçti ama yeni bir seçimin daha resmi startı verildi Cuma itibariyle. Partilerin milletvekili aday listelerini YSK'ya sunmalarıyla birlikte, listelerin kesinleşmesine kadar aday tanıtım toplantıları yapılır ve ardından herkes kendi seçim bölgesine dağılır. Zaten 40 günden biraz daha fazla süre kalmış ve bu süre aslında hem partiler hem adayların işlerini hem kolaylaştırıyor hem zorlaştırıyor. Bu kadar az bir sürede olabildiğince seçmene ulaşmak fiziken çok kolay olmasa da, yoğunlaştırılmış programlarla ve daha geniş kitlelere ulaşılabilecek nokta atışı toplantılarla bu süreç en verimli şekilde kullanılmaya çalışılacak.

Partilerin aday listelerini genel olarak değerlendirdiğimizde en fazla değişikliğin yüzde 43 ile AK Parti'de olduğu görülüyor. Bu büyük değişikliği mikro düzeyde incelediğinizde de; son derece isabetli ve üzerinde çok düşünülmüş tespit ve tercihler olduğu anlaşılıyor.

Partinin kuruluşundan bu yana siyasi aklın ve başarıların oluşumuna katkı koyan isimler, 3 dönem kuralının esnemesiyle birlikte büyük ölçüde yine listelerdeki yerini aldı. Ama bunun yanında, 7 Haziran'da vekil olanların büyük çoğunluğu da kendisine yine listelerde yer buldu. Yani; 13 yıldır hep kazandıran ağabey ve ablalar ile geçiş döneminde iyi sınav veren kardeşler el ele girecekler seçime. Türkiye, böylesine kritik bir dönemden geçerken eski ve yeninin buluştuğu ve güven duygusunun verilmeye çalışıldığı bir liste dikkat çekiyor.

Listelerle ilgili genel değerlendirme içinde özel bir yorum; çözüm sürecine yönelik mesajlar içeriyor. Çözüm Sürecini yürüten Beşir Atalay Van'a, Diyarbakır siyasetinin marka isimlerinden Mehdi Eker, Kürt nüfusun yoğun olduğu İstanbul 3'üncü bölgeden liste başı yapıldı.

YILDIRIM VE İDDİA

Gelelim İzmir ve Ege listeleri analizine. CHP, 7 Haziran listelerini korurken, MHP'nin özellikle İzmir ve Aydın'da yaptığı hamleler hayli ilginç. İzmir'in 2 bölgesinde 3'üncü sıra adayları olan Senem Kılıç ve Neslihan Çelik'i birer sıra öne çekerek İzmir'de iddialı kadın adayları sahaya sürmüş oldu MHP. 7 Haziran'da seçilen 2'nci sıra adayları Aslan Savaşan ve Murat Koç'u 3'üncü sıraya çekmenin de mesajı: "3'er vekil getirin" talimatıdır adaylara.

Türkiye'nin son 13 yılına damga vuran yatırımların hepsinde imzası bulunan Binali Yıldırım'ın kaptanlığındaki İzmir AK Parti listesindeki değişikliklerin formülü de çok açık: Daha çok teşkilata yer veren, değer veren, İzmir'in demografik özelliklerini de göz önünde bulunduran ve seçmen üzerinde karşılığı da olan adaylar titizlikle belirlenmiş. Yani; hem AK Parti geleneği sürsün hem de seçmenden yeni oy getirecek isimler olsun diye düşünülmüş.

İzmir ikinci bölgede hem partide hem siyasette deneyimli bir isim olarak Nükhet Hotar'ın liste başı yapılmasını da ayrıca önemsiyorum. CHP'nin 2 bölgede kadın adayları liste başı yapması, MHP'nin de kadın adaylarını birer sıra öne çekerek kadın siyasetini öne çıkaran bir mesaj vermesine karşın AK Parti'nin 2'nci bölgede Hotar'ı liste başı yapması, siyasette kadın ağırlığının tüm partiler tarafından önemsenmesi açısından değerlidir. 2'nci bölgede AK Parti listesindeki teşkilat ağırlıklı isimler de, sahada ve seçmende karşılığı olan isimlerle iddialı olunacağını da gösteriyor.

DENİZLİ VE AYDIN ŞİFRELERİ

AK Parti'nin Denizli'de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci liderliğinde girdiği yarışta, ikinci sırada partinin kadın kurucularından Sema Ramazanoğlu'nu aday göstermesiyle, CHP'nin liste başı olan Melike Basmacı'ya karşı kadın siyasetçilerin öne çıkacağı bir seçim izleyeceğiz.

Aydın'da MHP'nin önemli isimlerinden Ali Uzunırmak'ın bu dönem aday gösterilmemesinin yankısı büyük oldu ama MHP'nin liste başına geçen seçimde 4'üncü sıradan aday olan Deniz Depboylu'yu getirmesi de en az aynı değerde önemlidir. Ve AK Parti adaylarına bakıldığında, Aydın siyasetinin ağabeyi konumundaki Mehmet Erdem'in tekrar liste başı olması, Ankara siyasetini de iyi bilen Abdurrahman Öz'ün yerini koruması ve Büyükşehir Belediye seçimlerinde son derece başarılı bir performans gösteren Mustafa Savaş'ın 3'üncü sıraya konmasıyla, Aydın'da AK Parti'nin 3 vekili kaptırmaya hiç de niyeti olmadığı görülüyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA