• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Neden evleniyoruz?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.04.2015, 00:00
Çarşamba günkü yazıdan devam edelim. Konumuz: Neden evleniyoruz? Köşemi Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinden Doruk Demirüstü'ne bırakıyorum.
Kızlar neden evlenmek ister? Yüz kişiye sorduk, on klişe cevap aldık. Bu klişelerle sizi yazıdan uzaklaştırmayacağım, işime de gelmez zaten. Basit biz özetle: gelinlik aşkı, çocuk sevgisi -ki bu bana göre en tehlikelisi-, statüko yani popüler adıyla para ve sosyal sınıf sevgisi, günümüzün korkulu rüyası aile baskısı, toplum baskısı gibi şeyler. Tek tek ele almak isterdim fakat yazı uzar da uzar. Tek başlıkla kelimeyle atlamak istiyorum: ÇOCUK.
Hemcinslerimin belli bir bölümü evlilikten kaçar -bana göre haklılar da-, aramızda nadir birkaç tip de var. Onlara da sorduk neden evlenmek isterler diye. Yine klişe aşk böceği adam çıktı ve sorularımı cevapladı: Aşık olmak ve çocuk istediği içinmiş. Belli bir kesimse mahallenin çöpçatan teyzeleri, anneleri doldurduğu için ya da düzenli cinsel hayat için dediler. Cinsel hayat diyeni kınayalım, hep beraber: "Çık, çık, çık". Korkunçtur ki cinsellik için evlenenler var. Neyse, kendi tercihleridir, saygım var. Buyurun önden geçin!

ÖZGÜRLÜK İÇİN
Bana göre erkeklerin evlenme sebebi kısa bir bilinç kaybı olabilir. Daha benim önümde zaman var -bi 'terslik olmazsa tabii!
Enteresandır ki, o kafamızda oluşan "Kadınlar her zaman evlenmek ister" tabusunu yıkan kadınlar da var. Onlara da sordum. Evet hala kötü bakıyorlar... Birkaç kişi klişelerden devam etti: "Kariyer yapmak istiyorum ben taam mı?!" dediler, koşarak uzaklaştım. Bir günde bu kadar klişe yeter derken bir başkası çıktı "Beyefendiciğim, çocuk sorumluluğunu kaldıramam ben." dedi. Uç noktadan iki klişe, orta yolu yine marjinal kızımız verdi: "Özgür olmak için" dedi. Hak verdim, Türkiye'de bu kadar önyargı, bu kadar baskı olmasına rağmen güçlüymüş, dedim, devam ettim. Jürimizin kararıyla bu turun galibi, marjinal kızımız.
Son olarak erkeklere sordum: "Abi güzel, evlenmek istemiyorsunuz, ama neden?" Birçoğu boş boş baktıktan sonra "E moruk, özgürlük." dediler. Hak verdim adamlara. Özgürlük biraz sert kaçıyor. Baskılar olduğu doğrudur, kızlı erkekli hepimizin dili yanmıştır. Milletçe ne kadar rahatız diye geçinsek de bir yamukluk vardır. Aradan sıyrılan bir klişe canavarı, "Uygun kadın bulamıyorum" dedi, linç ettik.

SONUÇ:
Bu çook uzun yazıdan görebileceğiniz:
1- Türkiye adeta bir klişe cenneti.
2- Kızlarımız çocuklara aşık.
3- Erkeklerden de evlenmek isteyen varmış -beni çok şaşırttı-.
4- İki tarafın da evlenmek istemek ve istememek için haklı sebepleri var.
5- Evcilik sanılan evlilikler yapılıyor. Çünkü, oyy çocuk yapayım, oyy eve para götüreyim de
hanımla çocukla yiyeyim, dünyası yok. Bu yüzden evlilikler kısa sürmeye devam edecek.
6- Evlenmeyin.
7- Hadi evlendiniz, çocuk yapmayın.
8- Hadi oldu hata, çocuk yaptınız, düzgün eğitim verin.
9- Eğitim verdik hayırsız çıktı, it-uğursuz oldu, derseniz 6. maddeye geri dönün ve çocuğunuza bunu uygulatın.
Sevgiyle kalın, evlenmeyin.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA