• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Sanatla sosyal sorumluluk

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.08.2015, 00:00
İzmirli deyince akla eğlence gelir, neşe gelir, keyif gelir, yaşamak gelir. Yaşamdan keyif almak yani. Yaşamın her anının tadını çıkarmak. Sadece kendisi için istemez mutlu olmayı İzmirli. Herkesin eğlenip, gülmesinden yanadır. Kimsenin hayatına ipotek koymaz. Din, mezhep, sınıf ayrımı yapmaz. Kadın-erkek ayrımı hiç yapmaz.
O yüzden İzmirli neşelidir, güler yüzlüdür, güzeldir. Özgüven sahibidir.
Tıpkı sahnedeki kadınlar gibi...
Aslında 3 Ekim'de gerçekten sahnede olacaklar, İzmir İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde oyunun ilk prömiyerini yapacaklar ama şimdi Ege Palas Oteli'nin balo salonundalar. Ve hem İzmir basınına, hem de İstanbul'dan gelen kadın gazetecilere oyunlarından birkaç bölüm sergiliyorlar.
"Laftan İbAret" adlı oyunu, Kekeç Oğlan olarak tanınan tiyatrocu Fatih Akın, Turgut Özakman'ın "Ah Şu Gençler" adlı eserden uyarlamış. Yönetmen de kendisi.
Oyunculara gelince. Sahnedeki özgüveni yüksek kadınlara yani. İZSİAD'ın Kadın Komisyonu üyelerinin oluşturduğu İZSİAD Tiyatro Kulübü'nün üyeleri onlar.

İZSİAD TİYATRO KULÜBÜ
İZSİAD, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği. Üyelerinin çoğu erkek ama aralarında kadınlar da var. Üstelik yönetimde de söz sahibiler. Bir önceki başkanın AKP eski milletvekili İlknur Denizli olduğunu hatırlayalım mesela.
Derneğin ayrıca bir de Kadın Komisyonu var. İş adamlarının eşlerinden oluşan üyeler, daha çok derneğin sosyal sorumluluk projeleriyle ilgileniyor ve bu projelere gelir sağlamak için çalışmalarda bulunuyorlar.
Tiyatro Kulübü de bu amaçla kuruluyor. Konser veya yemekli geceler düzenlemek veya yerine sanat ve sorumluluğu birleştiren bir etkinlik gerçekleştirmek istiyorlar. İşte burada Kekeç Oğlan devreye giriyor ve daha önce hiç tiyatro deneyimi olmayan kadınlarla birlikte bir tiyatro oyununu sahneye koyuyor.
"Ustamız Özakman'ın 'Ah Şu Gençler' oyunu kuşak çatışmasını ve farklılıkları mizahi dille anlatan çok güzel bir oyun. 80'li yıllarda geçen oyunu biz modernize ederek ve farklı bir bakış açısıyla 'Laftan İbAret' olarak uyarladık." diyen Fatih Akın, yaklaşık 6-7 aydır çalıştıklarını ve seyredenlere keyifli ve bol kahkahalı iki saat geçirteceklerini belirtiyor.
21 skeçlik oyunun 4 bölümünü izleyen biri olarak çok eğlendiğimi ve kadınların cesareti ve becerilerine hayran kaldığımı da söylemeliyim.

YAŞAMLARA DOKUNMAK
İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt da Tiyatro Kulübü ile gurur duyduklarını belirterek, "Olayın sanatsal boyutu tabii ki amatörce ama amacı çok önemli. Sanatı, sosyal sorumlulukla birleştirip, çok güzel ve faydalı işler için kaynak yaratacaklar. İzmir'den tüm ülkemize sanat ve barış adına seslenecekler" diyor.
Projeyi hem İZSİAD, hem de yönetim kurulunda bulunduğu TÜRKONFED olarak destekleyeceklerini de belirten Küçükkurt, oyunu İzmir dışında pek çok ilde sahneye koyacaklarını söylüyor. Amaç, birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde barış adına bir şeyler yapmak.
İZSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kadın Komisyonu Başkanı Mukaddes Çelik'e ise ayrı bir parantez açmak lazım. Ziraat Mühendisi olan Çelik, erken aşta evlenip çocuk sahibi olunca ve eşinin görevi nedeniyle İzmir dışında bulununca çalışma hayatını ertelemiş. Daha sonra kendi şirketini kurup ticaret hayatına başlayan Çelik, eşi ve çocukları ile işini yürütüyor.
İZSİAD'daki sorumluluklarını da çok önemseyen ister iş kadını olsun, isterse üyelerin eşleri ve kızları, tüm üyelerle birlikte eğlenmeye ve herkesi eğlendirmeye ve insanların yaşamlarına mutluluk getirmeye çalışacaklarını söylüyor.
Bu durumda 3 Ekim'de İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde şimdiden yerinizi ayırtın.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA