• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kıbrıslı gazeteciler endişeli

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.09.2015, 00:00
Aralarında başkan Doç. Dr. Şule Aker’in de olduğu Kıbrıs Türk Basın Konseyi’nden bir heyet İstanbul’da temaslarda bulunuyor. Basın Konseyi’nin konuğu olarak İstanbul’a gelen heyet, önce İstanbul Valisi Vasip Şahin’i ziyaret etti. Fox TV'ye giderek yöneticilerle görüşen, Basın Müzesi'ni gezen heyet, Basın Konseyi'nde de Başkan Pınar Türenç ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Bu ziyarette kendileriyle tanışma ve sohbet etme imkanı buldum. Öncelikle iki konsey başkanının kadın olmasına dikkat çekmek isterim. Kadın başkanlarla birlikte yönetim kurullarının da profili değişiyor ve yönetimlerdeki kadın sayıları giderek artıyor. Eşit temsilin demokrasinin temel niteliği olduğunu belirterek ve bu tablonun başta Meclis olmak üzere her yerde görmek istediğimizin bir kez daha altını çizerek konumuza gelelim. Kıbrıslı meslektaşlarımız son derece endişeliler. Elbette ülkemizde yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor, bölgede yaşanan olaylardan üzüntü duyuyorlar ama Kıbrıs'ta iki taraf arasında yürütülen görüşmelerin de göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BARIŞ

Endişelerinin nedeni de görüşmeler konusunda Türk tarafının yeterince bilgilendirilmemesi. Genellikle Rum gazetelerinden alının bilgilerin, Türk tarafının haklarının erozyona uğradığı yönünde olduğuna işaret eden Şule Aker, şunları söyledi: "Bilgi karartmasının, anlaşılmazlığı da beraberinde getirmesi nedeniyle kaygılıyız. Gelişmelerle ilgili şüphelerimiz var. Sürdürülebilir bir anlaşma iki tarafa da kazanç sağlayacaktır. Ancak dengelerin oturmadığı bir anlaşma yeni sorunlara yol açabilir." Çok kısa sürede adaya su gelmesini sağlayacak olan, "Barış suyu" ve gündemdeki "Doğalgaz Nakil Projesi"nin hayata geçmesiyle, aslında tüm adanın kalkınmasını sağlayacak bir ortamın yaratılacağına dikkat çeken heyet üyeleri Doğu Akdeniz'de de barış ve huzur ortamı istiyor.

BARIŞ VE HUZUR

T.C Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu'nun geleneksel olarak ilk ziyaretini KKTC'ye yapmasının Kıbrıs Türk halkına moral verdiğini belirterek, diyorlar ki: n Kıbrıs Türkleri'nin varılacak bir anlaşma ile mülkiyet sorununun, takas ve tazminatlarla çözülmesinin barışı getireceğinden hiçbir şüphemiz yok. n Türk halkını bezdiren 52 yıllık ambargo uygulamasının da, bu çatışmasız müzakere ortamında böylece sona ereceğini umuyoruz. n Bir türlü sonuç vermeyen müzakerelerin yerine, Beşli Konferans çerçevesinde yeni bir başlangıç yapılmasını uygun buluyoruz. n İstikrar ve huzur ortamının doğması ile Doğu Akdeniz'de barış ortamının yaratılması en büyük beklentimiz. Mülkiyet konusu önemli. Zira basında yer alan görüşmelerle ilgili haberlerden cesaret alan birçok Rum, 41 yıl önce terk ettikleri köylerine giderek evlerinde kalanları "tahrik" etmeye başlamış. Bu da Türk tarafında tepki ve öfkeye neden olmuş. Bu nedenle bulunacak çözümün barışı zedelememesi ve kalıcı barışı kaosa dönüştürmemesi gerektiğinin üzerinde duruyorlar. Kısacası her yerde barış ve huzura ihtiyaç var.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA