• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Herkes et yiyebilsin

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.09.2015, 00:00
Son yıllarda belli kurumlar aracılığıyla vekaleten kurban kesimi ve bağışı yaygınlaşmaya başladı. Siz kurbanlık hayvan almakla uğraşmıyor, satıcılarla pazarlık yapmıyor, kesilinceye kadar nerede muhafaza ederim, ehil bir kasap nereden bulacağım diye düşünmüyorsunuz. Size düşen gereken parayı ödemek. Ve işin güzel tarafı kestiğiniz kurbanın gerçekten ihtiyaç sahiplerine gittiğini bilimek. Diyelim ki Mehmetçik Vakfı'na yardım yapacaksınız. Bir kere kurbanlıklar dini vasıflara uygun olarak seçiliyor ve modern tesislerde, vakıf görevlileri, veteriner, din görevlileri ve noter huzurunda kesiliyor. Kurban derisi Türk Hava Kurumu'na teslim ediliyor. Kesilen etlerin bir kısmı o bölgedeki şehit yakınları, gazilere dağıtılıyor. Bir kısmı da ekonomik olarak değerlendiriliyor. Elde edilen gelir yine şehit yakınları ve gaziler için ayrılan yardım planına dahil ediliyor. Kurbanların nerede ve ne zaman kesileceği de, yani hangi kesimhanede ve kaçıncı sırada vs, bağış işlemi bittikten hemen sonra bilgisayar ortamında belirtiliyor. Vakıf vekaleten kurban bağışında bulunan bağışçılara, cep telefonları vasıtasıyla kurbanlarının kesildiğine dair mesaj bilgisi gönderiyor. Ayrıca tüm bağışçılara PTT yoluyla noter onaylı kesim tutanağı ve teşekkür mektubu gönderiyor.


SÜREKLİ YARDIM


Kurban bağışı için tercih edilen bir başka kurum ise Kızılay. Türk Kızılayı'nda da kurbanlıklar İslami şartlara uygun biçimde kesiliyor. Din görevlileri kurban kesimine eşlik ediyor. Tüm kurbanlıklar veteriner kontrolünden geçiriliyor. İşlemler noter huzurunda gerçekleştiriliyor. Büyükbaş kurbanların etleri Et ve Süt Kurumu işbirliğiyle konserveleniyor. Sadece bayramda değil, tüm yıl boyunca ihtiyaç sahiplerinin sofrasında yer alıyor. Türk Kızılayı'na yurt dışına gönderilmek üzere de kurban vekaleti verilebiliyor. Bu yardımlarla Bosna Hersek, Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Karadağ, Bangladeş, Pakistan, Kırgızistan, Filistin, Irak, Etiyopya, Somali, Senegal, Nijer, Moritanya ve Çad'daki ihtiyaç sahiplerine yardım edilebiliyor. Amaç, bayramın amacına da uygun olarak bayramda herkesin et yiyebilmesini sağlamak. Tabii sadece bayramla sınırlı kalmaması gerekiyor bu yardımların. O yüzden bu tür kurumlar bu yardımları biriktirerek ve değerlendirerek tüm yıla yayıyor.


YOKSULLARIN YÜZÜ GÜLSÜN


Bu amaçla kurulmuş derneklerden biri olan Vakıfay'ın başkanı Tekin Küçükali, kurban kesimlerinin bu şekilde yapılması halinde kısa zamanda et yiyememe sorununun ortadan kalkabileceğini ve tüm yoksulların yüzünün güleceğini söylüyor. Ayrıca büyükşehirlerde yaşanan ve günümüz şehircilik anlayışına uygun olmayan görüntüler yaşamaktan da kurtulacağız. Malum şu günlerde kurban satış yerlerinin olduğu yerlere kokudan yaklaşılamıyor. Ne var ki şehrin en işlek yerleri buralar. Kimi belediyeler kendi sınırları içine bu yerleri sokmazken kimileri de vakıflar aracılığı ile yukarıda sözünü ettiğimiz amaca uygun çalışmalar yapıyor. Örneğin Beyoğlu Belediyesi, Sosyal Market Vakfı işbirliği ile 30 bin kişin faydalandığı Sosyal Market aracılığı ile ihtiyaç sahibi ailelerin sofrasına ulaşmayı planlıyor. İnternetten kısa bir araştırma ile en uygun bulduğunuz vakfa yardım yapabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA