• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Çocuk hakları sözleşmesi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.04.2016, 00:00
Çocuklar yarınlarımız. Çocuklar geleceğimiz. Çocuklarımızı korumakla yükümlüyüz. Hem anne-baba olarak, hem yakınları olarak, hem eğitimciler, hem de toplum olarak. Ve tabii en başta devletin çocukları koruma altına alması lazım. Yasalarla ve bu yasaları adil bir şekilde uygulayarak.
Yasalar var. Yasalarla ilgili sorun yok yani. Önemli olan uygulamak. Yasalara uymak. Uymayanları cezalandırmak.

Son günlerin en önemli olayı Karaman'da yaşanan ve geçtiğimiz gün davası sonuçlanan Karaman olayı. 10 çocuğa cinsel istismarda bulunmakla suçlanan öğretmen 508 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edildi. Tabii ki insan ömrü bu kadar değil. Dolayısıyla herkesin nefretini kazanan bu sapık bu kadar yıl yatmayacak. Ömür boyu hapiste de kalmayacak. 32 yıl sonra eğer yaşarsa hapisten çıkacak.

Davanın hemen sonuçlanması önemli bir konu. Ve bizim mahkemelerimizde çok ender rastlanan bir durum. Özellikle de kamuoyunun yakından takip ettiği bir davada. Umarız başka davalar da böyle hızlı bir şekilde sonuçlanır ve sadece suçu işleyen kişi değil, buna zemin hazırlayan sistem ve kurumlar da cezalandırılır.

54 MADDELİK SÖZLEŞME

Gelelim çocuklarımıza. Yarın 23 Nisan. Onların günü, onların bayramı. Peki, onların hakları nedir biliyor muyuz? Mesela "Tarihte en geniş kabul gören insan hakları belgesi" olan çocuk hakları sözleşmesinden haberimiz var mı? Türkiye'nin 1990 yılında imzaladığı uluslararası bu sözleşme, 20 Kasım 1989 tarihinde onaylandı. Bu nedenle 20 Kasım günü tüm dünyada Çocuk Hakları Günü olarak kutlanıyor.

Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, on sekiz yaşın altında olanları çocuk olarak tanımlayarak başlamaktadır. 54 maddeden oluşan sözleşmede ele alınan başlıca konular şunlardır:

Ana-babanın rolü ve sorumluluğu; bunun ihmal edildiği durumlarda ise devletin rolü ve sorumluluğu,
Bir isme ve vatandaşlığa sahip olma ve bunu koruma hakkı,
Yaşama ve gelişme hakkı,
Sağlık hizmetlerine erişim hakkı,
Eğitime erişim hakkı,
İnsana yakışır bir yaşam standardına erişim hakkı,
Eğlence, dinlenme ve kültürel etkinlikler için zamana sahip olma hakkı,
İstismar ve ihmalden korunma hakkı.

ÇOCUKLAR GELECEĞİMİZ

Uyuşturucu bağımlılığından korunma hakkı,
Ekonomik sömürüden korunma hakkı,
İfade özgürlüğü hakkı,
Düşünce özgürlüğü hakkı,
Dernek kurma özgürlükleri hakkı,
Çocukların kendileriyle ilgili konularda görüşlerini dile getirme hakkı,
Özel gereksinimleri olan çocukların hakları,
Özürlü çocukların hakları.

Birinci madde, "Her birey on sekiz yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir. Her çocuk vazgeçilmez haklara sahiptir" der. İkinci maddede ise "Çocuk Hakları, bütün çocuklar içindir. Doğum yerleri, konuştukları dil ne olursa olsun fark etmez. Büyüklerinin inançları ya da görüşleri nedeniyle hiçbir çocuğa ayrım yapılmaz" yazılı. Üçüncü madde ise "Çocuklarla ilgili bütün yasa ve uygulamaları oluşturanlar, önce çocukların yararını düşünmek zorundadır. Devlet, çocukların koruma ve bakımını üstlenenlerin sorumluluklarını yerine getirmeleri için önlemleri alır ve onların sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerine bakar."

Umarız öyle olur. Bugün, yarın ve daima...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA