• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sigara ve sağlık YUNUS KARAKAYA

Sigara ve sağlık

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.05.2016, 00:00
Sigaraya bağlı nedenlerden dolayı her 10 saniyede 1 kişinin hayatını kaybettiğini biliyor musunuz?
Sigaranın zararları konusunda Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu internet sitesinde yer alan bilgileri özellikle sigara tiryakileriyle paylaşmak istiyorum.
Dünyada her yıl 4 milyon insan sigaradan hayatını kaybediyor. Eğer, gerekli önlemler alınmazsa bu rakamın, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacağı düşünülmektedir.
Ülkemizde en çok ölüme sebep olan diğer toplumsal sorunlarla karşılaştırılacak olursak, sigarayı daha iyi tanırız.
Terör yılda 2bin insanımızın, trafik terörü yılda 6bin insanımızın, sigara terörü yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olmaktadır.
Sigaranın yol açtığı ölümler trafik, terör ve iş kazalarından meydana gelen ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır.

Bugün sigara konusunu işleme sebep olan olaya gelecek olursak. Çok sevdiğim değerli bir dostuma sigarayı bıraktırmak için kolları sıvadım. Bakalım ne kadar başarılı olacağım? Gerçi Özgür Kosanoğlu dostumun yakın arkadaşları onun bu kötü alışkanlığından vazgeçeceğine inanmıyor. Ama ben işe cebindeki ve arabasındaki sigara paketlerini parçalayarak başladım.

Bak Özgür kardeşim öncelikle sana istersen sigaranın yararlarını (!) anlatayım. içenin evine hırsız girmez, çünkü sabaha kadar öksürür. içen yaşlanmaz, çünkü genç yaşta ölür. içen alçak gönüllüdür, çünkü herkesten kolayca ateş zehir ister. içen bonkördür, çünkü zehiri herkese ikram etmekten kaçınmaz.

Peki, sigarayı bırakınca neler oluyor?
1. 20 dakika sonra, kalp atışları düzene giriyor ve vücut ısısı sigara içmeyen bir insanla eşitleniyor.
2. 8 saat sonra, kandaki karbondioksitin yüzde 95'i temizleniyor.
3. 24 saat sonra, kalp krizi riski azalıyor, sağlıklı insana yakın duruma geliniyor.
4. 2 gün sonra, tat ve koku alma normal insan gibi hassaslaşıyor.
5. 3 gün sonra, nefes almak hissedilir derecede iyileşiyor.
6. 3 ay sonra, akciğerler yüzde 30 daha fazla çalışıyoriçerisindeki kiri de atmaya başlıyor.
7. 1 sene sonra, kalp kafesinden hastalanma riski yüzde 50 azalıyor.
8. 10 sene sonra, akciğer kanseri olma ihtimali hiç sigara içmeyen bir insanla denk oluyor.
9. 15 sene sonra, kalp ve tansiyon hiç sigara içmemiş gibi normalleşiyor En önemlisi nedir biliyor musunuz? Çocuğunuz size sarıldığında sigara değil baba ya da anne kokuyorsunuz.

Emekleri boşa çıkarmayalım

Otomatik su kaplarısokak hayvanlarının su bulma ihtiyacını ortadan kaldıran eşsiz bir ürün... İzmir'de birçok belediye sokak hayvanlarını düşünerek parklar başta olmak üzere çeşitli noktalara bunlardan yerleştirdi. Bir okuyucumun Bornova Çamdibi Atatürk Parkı'nda çektiği bu fotoğraf beni üzdü. Sanırım bu konuda biraz daha duyarlı olmamız lazım; o kapların sokak hayvanlarının su ihtiyacı karşılamak için konulduğunu unutmamamız gerekir, kapları yemek artıklarıyla doldurulursak o hayvanların susuz kalacağını düşünmemiz gerekir.

O kaplar, içindeki özel şamandırası sayesinde şehir şebekesinden gelen suyu otomatik olarak çeker ve suyu azaldıkça yine otomatik olarak doldurur ve durur. Kesinlikle taşma yapmaz böylece tüm sokak canlıları (Köpekler, Kediler Kuşlar) suya ulaşmış olur.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA