• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnaf kesiminde iki önemli gelişme ZEKERİYA MUTLU

Esnaf kesiminde iki önemli gelişme

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.02.2017, 00:00

Önceki yazılarımızda, 6736 sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu" çerçevesinde, geçmiş dönem vergi, SGK prim ödemeleri yapılandırma konuları ile ilgili düzenlemelere değinmiştik.
Bugünkü yazımızda ise esnaf ve sanatkarlarımızı yakından ilgilendiren iki önemli konudan bahsetmek istiyoruz.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI ÇALIŞTIRMADA ERTELEME
Bunlardan ilki, 27 Ocak 2017 Tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan, Torba Yasa olarak adlandırılan, 6770 sayılı "T.C. Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" içerisinde yer alan 6331 sayılı "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu" kapsamındaki düzenlemedir.
Söz konusu düzenleme gereği iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu süresi tehlike sınıflarına göre 2 yıl ertelenmiştir.
Buna göre;
1- Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; (A) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü 1/1/2020 tarihine kadar (B) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesiyle yerine getirilebilecektir.
2- Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise (B) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü 1/1/2019 tarihine kadar (C) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesiyle mümkün olacaktır.
Böylece esnaf ve sanatkarlarımız, İş Sağlığı ve Güvenliği konuları kapsamındaki hizmet alımı sürecinde fiyat avantajı sağlayabilecektir.

30 NİSAN'A KADAR ÖTV ALINMAYACAK

İkinci önemli konumuz ise 3 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazetede Bakanlar Kurulu kararı olarak yayımlanan bazı ürünlerin vergi oranlarında yapılan değişikliktir. Söz konusu karara göre elektrikli ev aletleri ve beyaz eşyalarda yüzde 6,7 oranında uygulanan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi), 30 Nisan 2017 tarihine kadar yüzde 0 olarak uygulanacaktır.
Bu karar hangi ürünleri kapsıyor?
Buzdolapları Bulaşık makinaları Çamaşır makinaları Klimalar Küçük ev aletleri Kurutma makinaları Elektrikli süpürgeler Su ısıtıcılar Saç makinaları El kurutma makinaları Ütüler Ev elektronikleri Elektrikli ısıtıcılar Termosifonlar

OBİLYA SEKTÖRÜNE YÜZDE 10'LUK KDV İNDİRİMİ

Ayrıca, 3 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararındaki bir diğer düzenlemeye göre; ahşap ve plastik mobilyalar ile büro mobilyalarına uygulanan yüzde 18 oranındaki KDV (Katma Değer Vergisi)'ne yüzde 10'luk indirim getirilmiş olup, 30 Nisan 2017 tarihine kadar yüzde 8 oranında KDV alınacaktır.
Hem halk hem de esnaflar tarafından uzun süredir beklenen KDV indiriminin, mobilya sektöründe olumlu bir etki yaratması beklenmektedir. Tüketicilerin ve işletmelerin rahatlamasını sağlayacak olan bu gelişme, kısa süreli de olsa piyasadaki hareketlenmeyi oldukça arttıracaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA